Здравейте приятели, ето ме отново седнал на компютърната маса след поредното приятно преживяване и така наречено от мен „Планинско приключение”.
Ще започна с малко предисловие:
Първи май е, задават се няколко празника и поредица от почивни дни.
Седим на чаша кафе пред емблематичния за гр. Севлиево „Магазин N:1” с Деси и Ива и от тях разбирам, че те са планували няколко дневна почивка сред природата и по точно да отидат на х. Русалка в полите на Стара планина от южната страна на Джендема. Компанията ще е колоритна: Марев със Верка и децата, Кънчо Костадинов с Тина и Коцето, Димо с Вили и трите деца: Стефчо, Цвети и малкия Петър, Деси и Ива с Дени и Алекс. Не мислих много и присъединих към списъка и моя милост с жената и малкия Ники. По късно към нас щял да се присъедини и Момчил от Варна.
За южния Джендем знам твърде малко, Ходили сме само на ж. Рай и Райското пръскало и ни хареса толкова много, че си обещахме да се върнем някога пак, но нали все работа и не намираме свободно време. За районът около х. Русалка знам че в близост се намира „Бабското пръскало” което е водопад, разположен на територията на Национален парк „Централен Балкан”. Водопадът е едно от по-ниските пръскала в района, но въпреки това е основен туристически обект и е изключително красиво. Височината на пръскалото е 54 метра.
В близост са хижите Триглав и Тъжа. Намира се на река Бабска, приток на река Тъжа, чиито води тръгват южно от седлото между върховете Малък и Голям Кадемлия. На около 3 ч. път може да се стигне и до Кадемлийското пръскало което е едно от творенията на природата, пред които човешкият гений е безсилен. Бурна и шумяща кристалната вода се спуща от 72 метра височина и се влива в коритото на река Тъжа, откъдето бавно и спокойно поема своя път към долината на Тунджа.
Величественият водопад е разположен в масива Триглав в Централна Стара планина, в живописната местност Смесите, само на час от хижа Тъжа.
Казват че, в района е твърде вероятно да се срещне мечка, вълк, дива коза, скален орел, или голям ястреб, ловен сокол и др. което би направило приключението ни истинско.
Не се чудих много и дори без да питам жената взех решение: тръгваме, но с ден по късно в предвид служебните ни ангажименти. Основната група тръгна още в сряда по обяд, а ние подготвихме багажа за утре.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети