Започвам разказа с една уговорка-не нося Хапарат и не правя снимки!!!Та затова той(разказа,де)ще бъде малко постен и ще гледам да е по-кратичък
Имах мерак да пообиколя някои интересни местенца и най-накрая се наканих...
1-ви ден-Кът за отдих“Бричебор“-х.Македония
Станах рано и след 306км. шофиране „инсталирах“баба веХтра(колата,де) на изходен(респективно-краен)пункт в 9.30 часа.Това е на 3км. преди Рилски манастир.От там-по река Илийна,после по р.Радовичка-доста стръмно качване,излиза се на билото близо до Голям Мечи Връх.Маркировката е добра-започва близо до разклона по Радовичка-по пътя покрай Илийна няма(ама не е и нужна). Прехода ми отне 3.50ч.(според инфото бил около 6.30ч.),но това стана с любезното спомоществователсто на градушката и гръмотевиците,дето ме хванаха баш около билото...следобяд продължи да си вали с прекъсвания...На хижата имаше само няколко приятели на хижаря и едно семейство,дошли с колата почти догоре.Единия юнак гордо паркира джипката амен пред вратата-почудих се дали да не го питам няма ли мерак да ме хвърли до Рибни на другия ден...
2-ри ден-х.Македония-х.Рибни езера
Прехода започва с върло качване още от хижата-за закуска Ама като се излезе на високото-сичко се забравя-гледките са,както казва zpepm(не мога да му запомня ника така че като го цитирам за кратко ще го наричам“z…”)FULL HD-кеф ти Пирин,кеф ти Рила,кеф ти Родопи...
След Павлев връх пак се сбраха пустите почернели облаци и взе да пропуква...мислех дали да не мина през Канарата или да завъртя през Рилец,ама с тоя оркестър наоколо-се отказах.Преди Мермерски преслап почна и да вали и аз-бегом надолу!Баси обещаващото начало-2 дни-2 бани!!!
Та както си търчах и пресичах серпентините(шот` съм велик и искам да стана джедай кат` z…)се подхлъзнах на мократа трева-слалом метър-два надолу и спиране в хубав камък...Призля ми!Остра болка...пот...викам си“прее**х проявата!а сега -да те навали хубаво,да си киснеш тука че да ти дойде акъла в празната глава,Май Мастър!!!“ Как да е-станах и полека-лека се опитах да ходя-получи се ,макар и не с темпото, с което исках...
Стигнах хижата за 4ч.(без 5-10-те мин.принудителна почивка около споменатия камък),макар че и за този преход се предвиждат към 6.30ч.-явно ходя една идея по чевръсто от средностатистически байр-будала .Беше събота и хижата беше фул-секъв народ+добитък...
3-ти ден (почивен)-х.Рибни езера-покрай в.Йосифица-в.Венеца-в.Шишковица-в.Възела-в.Драганица-в.Маринковица-х.Рибни езера
Самия анонс описва маршрута и няма какво толковада добавя тук-по зимната марка(коловете)нагоре от хижата(пак качване за закуска )и от реброто на Йосифица(който бях качвал по рано и реших да пропусна)се отделя един венец от вече описаните върхове.Отдавна имах мерак да си ги“наредя“ в главата и това беше една от целите ми в Рила тази година!Пътека почти няма,за марка-да не говорим!!!На картата на умната машинка обаче е драсната и това ми даваше смелост-не че има къде да се обърка...
След Шишковица има едни жандарми които доста ме изпотиха-блея си аз и не гледам Уреда,че „пътечката“ги заобикаля ниско долу и-ха-отвес!!!Ами сега...не ми се връщаше...пробвах през тях,ама стана още по „притеснително“...реших да сляза настрани-добре че скалата беше“рошава“и имаше де да се закача а после и клека любезно ме пУткрепи вместо дръжки.. .Пък и крака от миналия ден доста болеше(беше се подул колкото юмрук и с най-различни красиви разцветки)как да е изхлузих се надолу!Нататък-ясно-отклоних се от Възела до Драганица,мислех да продължа и към Трите Муши и Скакавците,но ме домързя че са друго ребро и иска връщане...
Под котата преди Маринковица хапнах и-айде –„вкъщи“ Прехода дойде към 7ч.без почивката за обеден Хаперитив и Гала-обяд!Хижата беше поопустяла с изключение на рибарите(не им ли се сърдят паркаджиите)и 3-ма чужденци...
Аа щях да забравя да се похваля-този ден не ме валя!!!
4-ти ден-х.Рибни Езера-ЦПШ Мальовица
Стандартен класически маршрут нарочно с отбивка от Поповокапски превал надолу към Йончево езеро и ЦПШ-то а не към хижата с оглед-плана за следващия ден... Нищо интересно през деня,обяд на Йончево езеро(смутих леко две лели,които имаха намерение да се къпят) и след 6 часа чисто ходене без обяда пристигнах на школата.Там-циливилизация-баня,сладолед,евтина бира(2.50!!!)...хора -сякакви-от“братчеди“по анцузи и маратонки с ранички „нике“ до профита с каски, въжета и“мамут“-и.
5-ти ден-Мальовица-х.Иван Вазов,ама през Урдин циркус
Та за това беше слизането до школата, де-отдавна му бях хвърлил око на урдиния...От ЦПШ-то-още надолу-до Яворова поляна-като знаех какво качване ме чака-направо с яд го слизах!От там захапах долината на Урдина река-пътеката е много ясна,макар и не маркирана(в началото тръгва синя боя,но скоро се отделя вдясно-нагоре,по зелени рид- към Раздела)Моята цел обаче беше да изръшкам циркуса!След 2 часа драпане нагоре и пресичане на реката чрез събуване(брода от дървета беше пропаднал) стигнах до първия заслон-кръстих ди го „кравешкия“ по околната фауна на местообитаниеКъщурката е непретенциозна-малка,(не)спретната,с 2 кучета отзад...
Продължих нагоре до водослива на Малка и Голяма Урдина река-гледам на картата-по малката има друга къщичка-на 600м.-я да я видя и нея...600м. ама с 200м.денивелация!!!и то в „грешната“посока-искат слизане после...като гледах къде остава дървото под което зарязах раницата-доплака ми се ,и накрая-за какво???подобна барака, само че-„конярник“-(по същата причина я кръстих).2-3 псувни(на себе си)и-надолу,че после-пак нагоре...пътеката-все така хубава прави няколко серпентини и излиза (най-накрая)на циркусния праг на първото езеро!Красота,тишина, вглъбение...
Нататък-още ена барачка-в сравнение с останалите-направо и давам категоризация“2еделвайса“-допълнителна пристройка-за гости с 3 места за спане,основна зала с маса 2 легла,лятна градина,състояща се от маса и пейки и ЛЕДЕНО изворче до барбекю-то,пардон-огнището!Жалко че още беше рано за обед,пък и нямаше нищо за скарата-рибата-в езерото,телешкия стек-остана много надолу по дерето...
Продължих към по-горното(май най-голямото)езеро-още тишина,още спокойствие....
Самия циркус е много разчленен и всички езера е трудно да се обходят ако не си предвидиш спане на палатка или в хотела,за който споменах(не знам как стои въпроса с постоянните хазяй-мишките и непостоянните-хората).Затова след известно съзерцание на гьола реших да се качвам към билото-между в.Дамга и Додов връх-кестерме !А пътечката захожда към Зелени рид или с няколко завойчета-към Дамга,ама кой ти дири пътечки...
Излязох на билото и започна едно чесане по главата-директно към хижата ли или през връовете,Раздела и т.н....Беше още рано(11.30)така че реших-2-я вариант-Дамга,Раздела,Отовишки рид....пристигнах на хижата във все-още прилично време за обед(към 13ч.) Там за срещнах с 4-ма градски,както стана ясно след 1 ракийка . Следобеда мина в изчакване да премине дежурният дъжд с гръмотевици от който повечето гости се върнаха окапвайки се след расотката.Моята (расотка)започна след дъжда-към Малкия Калин...има 2 пътеки които го обикалят от двете страни преди да го качат-аз избрах....по средата -харесах си една“каминка“,не много продължителна и сравнително безопасна.
Вечерта имаше 2-ра серия от бурята-този път гарнирана обилно с мъгла и светкавици-все едно че някой заваряше с електрожен пред хижата!
6-ти ден(последен )-х.Иван Вазов-Рилски манастир
Тъй като не бях минавал по Дългия рид- питах сутринта хижаря колко е по-дълга тази пътека от другата през Баучер и след като ме увери ,че почти няма разлика реших да я пробвам-и заради споменатите full HD гледки...остана време даже за качване на в.Мальовица-+1час,ама си струва,както всички знаете....После-връщане до торбата(бях я зарязал до скалите зад началото на пътеката за манастира)и-надолу!Гадно слизане,продължително(2ч.) стръмно,досадно,пътеката вкопана в тревата ,не се вижда,мокра от росата...а като си помисля как ли ще е нагоре...тръгвам само ако на Мальовица чака Памела Андерсън да ми танцува около кола с табелите..
На манастира(12ч.)-свещичка за благодарност към Шефа че ми позволи да се възкача по-близо до него и че само ми напомни че сме смъртни а не ми го показа(камъка можеше да се срещне с главата,а не-с крака ми) и-към колата!
Наложи се да изчакам моите градски няколко часа,тъй като се бяхме разбрали да ги возя навръщане,нови 306 км. и-обратно в 40-те градуса(а вечерта бях с 2 одеала-леле-леле..)
Чет Юли 12, 2012 1:24 pm
Emil
Прекрасен маршрут си направил.
Това с шефа ми хареса.
Утре сутрин и аз тръгвам от ЦПШ през урдини езера към Вазов с малко отклонение до 7-те езера.
Добре че си писал за бараките та да не се мъча и аз да ги обикалям.
А връщането съм го планувал с отбиване до вр.Мальовица и някъде преа БАК, ще видим.
Чет Юли 12, 2012 2:27 pm
igurbev
Сериозно ходене и хубав пътепис, браво! Очевидно ходиш "по-чевръсто" предвид разстоянията и времената, за които си ги взел.
Чет Юли 12, 2012 3:12 pm
Yan4o
Абе какво ходене, то си е чисто бягане по моите стандарти . Ама много добре се е получило, браво и разказът си го биваше !
Няма справедливост.
Докато някои хора бачкаме в адската жега други си развяват байрака по най хубавите места в Рила.
Аз Урдините нарочно само отдалеч ги съзерцавам и гледам колкото може повече да устискам, за да е по-голямо удоволствието, когато най-накрая ида.
Как я поддържаш тази форма бе градски? Аз си признавам че откакто се върнах освен работата само ям и лежа и така ще е поне още месец. Бързото ми ходене е по-скоро благодарение на ината отколкото на добра форма и ми е страшно трудно.
За джедайството нещо да кажа.
Така както аз го разбирам, джедай не се става за постоянно.
Това е моментно състояние.
В един момент си ОК, но в следващия момент губиш това състояние на духа и автоматично си понижен до черна нинджа или направо до зелена
Колкото до кака Памела отдавна съм я отписал от моите топ 100.
Абе формата си идва от това че постоянно"ме хапе щъркела" и почти не се спирам вкъщи-ако няма как за 2 или повече дни-поне едодневка или с моята любовница-Маруся(колелото) нанякъде....
сега като туря на кантара Памела и Дългия рид-и аз се отказвам!!! ти си го качвал-затова си така категоричен
Прекрасен маршрут си направил.
Това с шефа ми хареса.
Утре сутрин и аз тръгвам от ЦПШ през урдини езера към Вазов с малко отклонение до 7-те езера.
Добре че си писал за бараките та да не се мъча и аз да ги обикалям.
А връщането съм го планувал с отбиване до вр.Мальовица и някъде преа БАК, ще видим.
Абе според мене е по-добре да се слезе от билото в циркуса-спестяваш си поне 2(че и повече) часа махане по долината.Ама ако си си наумил така да е-направи си го-и долу не е лошо...
Чет Юли 12, 2012 8:07 pm
ДИАНА
Fena, станах ти фен след този рилски маратон!
С пътеписа си донесе малко хлад и в жегата на Филибето. Няма спор - големи джедаи сте от Заарата!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
С пътеписа си донесе малко хлад и в жегата на Филибето. Няма спор - големи джедаи сте от Заарата!
Радвам се!Да бях остъргал и една кофа сняг с изтекъл срок на годност от некоя преспа...
Чет Юли 12, 2012 10:46 pm
Emil
Цитат:
Абе според мене е по-добре да се слезе от билото в циркуса-спестяваш си поне 2(че и повече) часа махане по долината.Ама ако си си наумил така да е-направи си го-и долу не е лошо...
Въпросът е откъде точно да вляза в циркуса, след като паркирам на ЦПШ?
Дали да тръгна към Мальовишки езера и там да търся откъде или да се кача чак горе по-пътя за Раздела и от между някои два върха да се шмугна надолу. Сега ще го погледна на картата да видя откъде ще ми се стори най-интересно
И дано силата бъде с нас, че като гледам каква жега ще е ....
Въпросът е откъде точно да вляза в циркуса, след като паркирам на ЦПШ?
Дали да тръгна към Мальовишки езера и там да търся откъде или да се кача чак горе по-пътя за Раздела и от между някои два върха да се шмугна надолу. Сега ще го погледна на картата да видя откъде ще ми се стори най-интересно
И дано силата бъде с нас, че като гледам каква жега ще е ....
Ако идеш до мальовишки езера-според машинката има пътека през Мальово поле покрай в.Ушите-гледах го-наистина се отваря там долината но ми се струва че пак излиза твърде долу.Ама разгледай картата и ще си решиш.Наистина жегата май ще е яка-аз мисля да бягам към Големия Кадемлия...
Пет Юли 13, 2012 9:04 am
alibotush
Вариантът ЦПШ-Урдин циркус през мальовишките езера не е много удачен без gps, няма никакви маркировки, а от Ушите надолу пирамидките се разделят. Едната част катери в ляво към мермерски преслап и се качваш на билото, другата тръгва по потока и катери хълмчетата на Урдиния циркус. Иначе е много диво и красиво място, под Ушите видях най-голямото стадо кози, които съм виждал по нашите планини, плюс орли и какви ли не живописни гледки. Незнам как се казва този сух циркус, защото ходя без карти по планините, но е много уникално място, виждаш Мальовица по много неестествен начин
Хубав пътепис!
Ходиш с бързо темпо, това ти дава възможност да посетиш повече места.
Купи си фотоапаратче, да се кефиш след време на младежките подвизи.
Не разбрах на кои дати си бил в пустинята, сега през юли ли са били тия бури?
Лично аз мога да си избирам време за разходки в планината и винаги избягвам
периодите с вероятност за мълнии. Имал съм бури в Пирин, силно изживяване е, но носи и рискове.
Особено ако човек ходи сам, а и на мен често ми се случва.
Благодарности за споделените преживявания и хубаво време по планините занапред!
Хубав пътепис!
Ходиш с бързо темпо, това ти дава възможност да посетиш повече места.
Купи си фотоапаратче, да се кефиш след време на младежките подвизи.
Не разбрах на кои дати си бил в пустинята, сега през юли ли са били тия бури?
Лично аз мога да си избирам време за разходки в планината и винаги избягвам
периодите с вероятност за мълнии. Имал съм бури в Пирин, силно изживяване е, но носи и рискове.
Особено ако човек ходи сам, а и на мен често ми се случва.
Благодарности за споделените преживявания и хубаво време по планините занапред!
Апаратчета има няколко из къщи ама не ми е мерак-преди снимах като ходех,вече има толкова хубави снимки из нета ,а физиономията си я знам ,така че не виждам смисъл...
а датите са"съвсем пресни"-6-11.07
Пет Юли 13, 2012 12:32 pm
bubo
fena73,сега се зачетох в писанията ти и да ти призная страшно ми харесаха Поздравления!Още повече и взех една идея от теб,и мисля сега идващите почивни дни да направя твоя преход по Урдина река към езерата,като ще се вслушам в съвета ти да планувам преспиване там и да ги пообиколя хубавко/проблема е ,че няма от къде да си купя задължителната студена биричка вечерта,но и на това ще му намеря колая,колко ли пък ще натежат 2-3 кутийки в раницата /
Още веднъж поздравления за прехода!!!
Вто Авг 21, 2012 7:15 pm
Todor
Ееее! Браво! Това по-рано съм го пропуснал....Ние последно ходихме Костенец - Кантона - Ушите /до Ибър/ - Грънчар - подножието на Йосифица- Венеца - Шишковица - Маринковица- Водния - Кобилино - Мечит - Говедарци.
Това от Йосифица до Маринковица не беше предварително планирано и съответно - проучено. Жалко, че не бях чел за Жандармите И ние ги подсичахме драматично
Поздрави!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети