ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Въпрос
Автор Съобщение
Fluff

Мнение Въпрос Отговорете с цитат
Здравейте всички Smile
Искам да попитам дали изкачване на вр. Мальовица е подходящо за абсолютно начинаещи, които преди това са ходили само до Седемте Рилски езера?
Нед Авг 19, 2012 2:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aimamov

Мнение Изкачване на Мальовица Отговорете с цитат
Подходящо е, но ще бъде за сметка на времето за което ще стигнете до върха.
Нед Авг 19, 2012 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Математически отговор Отговорете с цитат
Направи си сам сметката: хижа "Седемте езера", от която най-вероятно си тръгнал, е на 2196 м, а най-горното езеро, "сълзата", е на 2536. Изкачването е било 340 метра. Хижа "Мальовица", от която вероятно ще тръгнете, е на 1960, а върхът е висок 2729. Изкачването е 769 метра, сиреч двойно. С нищо не е по-трудно от катеренето покрай езерата. Добави все пак и двойното слизане. Пък ако не успееш до върха, здраве да е - под него са Еленините езера с гледки, които също си заслужават ходенето.
Нед Авг 19, 2012 3:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Fluff

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря много за отговорите Smile Ние с езерата поддържахме доста добро темпо на ходене, преходът беше много приятен, бърз, дори не беше изморителен. Общо взето на цялата групичка ни се видя прекалено лесно и затова сега се двуумим за Мальовица или Мусала, тъй като не знаем дали няма да е по-кофти - повечко пропасти, по-тесни пътеки и т.н.
Нед Авг 19, 2012 5:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение ??? Отговорете с цитат
Fluff написа:
... дали няма да е по-кофти - повечко пропасти, по-тесни пътеки и т.н.

Къде са тия пропасти и тесни пътеки? Shocked
Нед Авг 19, 2012 5:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mihaela10

Местожителство: Пловдив

Е, аз няма да се съглася, че изкачването на Мальовица от към х. Мальовица прилича на изкачването, покрай Рилските езера до Раздела. Бая харт си е изкачването на Мальовица от там, а за слизането - да не говорим! Но, напълно подкрепям насърченията, че няма нищо в този маршрут, което може да затрудни начинаещите планинари, след като те все пак имат представа - какво е Висока планина и вече са били на 7-те езера! Вървете смело и не се колебайте и за Мусала - за мен това е най - лекия за изкачване планински първенец!
Преди 2 седмици, аз поведох двама абсолютно начинаещи млади хора по маршрут - х. Рилски езера - покрай 6 от езерата и Отовишки връх до х. Иван Вазов и на другия ден - х. Иван Вазов - ЦПШ "Мальовица". Тези мои ученици, нямаха никаква представа, какво представлява алпийската част на планините. Нямаха и тренинг с други походи. С изкачванията - нямаше никакви проблеми. Отначало, се притесниха от слизането, още след Додов връх. Оказа се, че момичето има страх от височина. Наложи се да слизаме по - бавно. Слава Богу, времето беше с нас. Направихме дълги почивки на вр, Мальовица и на Еленското езеро. Напълно се насладихме на панорамите и на красивите брегове и води на езерото. Чак привечер слязохме на ЦПШ и героите бяха уморени, но много щастливи от това, което са видели и преодолели!
Позволявам си, да споделя тук моите снимки от това пътешествие, за да не отварям друга тема! Изкачвала съм Мальовица над 10 пъти, но за първи път имах късмет, облакът да не е на върха преди мен и да видя невероятните панорами. И, естествено - не можах да се нащракам!
Снимките са тук: https://picasaweb.google.com/114853834911007826659/RilaMountain03?authuser=0&feat=directlink
Надявам се, че Fluff и неговата компания, също ще споделят снимки, след като изкачат Мальовица!

Пон Авг 20, 2012 12:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Сотиров

Мнение Красиви снимки, Михаела,... Отговорете с цитат
... но и професионализъм съзирам. Браво! Особено водата и небето на няколко снимки - майсторски находки.

mihaela10 написа:
Е, аз няма да се съглася, че изкачването на Мальовица от към х. Мальовица прилича на изкачването, покрай Рилските езера до Раздела. Бая харт си е изкачването на Мальовица от там, а за слизането - да не говорим!

Сега пък аз няма да се съглася! Първо, сметнах го като "два пъти" изкачването по езерата и съответно двойно слизане. Второ, къде са чак тия стръмнини и страшни гледки? Нямам спомен за такива освен може би съвсем горе преди ръба към върха има едни скали... Ама пътеката си е удобно вдълбана в тях и никакви опасности не крие. Щом се качват тригодишни деца, какво остава за възрастните? То и като се слиза от езерата има едни ронливи участъци, които хич не са приятни - подхлъзвал съм се по тях, та знам. Но всичко е в рамките на нормата. Very Happy
Пон Авг 20, 2012 1:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
loudidd

Първото ми изкачване на Мальовица ми се видя като Еверест - с неудобна и тежка раница, неподходящо облекло, първи стъпки в планинарстването......Сега си спомням с усмивка за това не чак толкова далечно минало.

Наслаждавайте се на всяка непозната пътека - първият път няма да се повтори Smile
Пон Авг 20, 2012 10:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Visoko

Лятната пътеката от заслон "Ледено езеро" до вр. Мусала е укрепена на трудните места и се минава лесно. Там, където беше тази дъска, сега е широко около метър и се минава леко. В събота (18 август) имаше стотици хора до върха и обратно.
Пон Авг 20, 2012 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Visoko написа:
Лятната пътеката от заслон "Ледено езеро" до вр. Мусала е укрепена на трудните места и се минава лесно. Там, където беше тази дъска, сега е широко около метър и се минава леко. В събота (18 август) имаше стотици хора до върха и обратно.

Да, пътеката е хубава, изкачи се и това дете, на 7 годинки. Това бе на 19 Юли 2012.
http://media.snimka.bg/s1/0846/027937013.jpg?r=0

На 20 Юли сме на Чакър войвода и черната скала;
http://media.snimka.bg/s1/0846/027937035.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/0846/027937041.jpg?r=0

На 21 Юли 2012 - Връх Мальовица
http://media.snimka.bg/s1/0847/027937085.jpg?r=0

Щом това дете направи за три дни, три похода, през лятото що - годе трениран човек също може.

Балкана символ на цял полуостров
Пон Авг 20, 2012 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mihaela10

Местожителство: Пловдив

Мнение Re: Красиви снимки, Михаела,... Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Сега пък аз няма да се съглася! Първо, сметнах го като "два пъти" изкачването по езерата и съответно двойно слизане. Второ, къде са чак тия стръмнини и страшни гледки? Нямам спомен за такива освен може би съвсем горе преди ръба към върха има едни скали... Ама пътеката си е удобно вдълбана в тях и никакви опасности не крие. Щом се качват тригодишни деца, какво остава за възрастните? То и като се слиза от езерата има едни ронливи участъци, които хич не са приятни - подхлъзвал съм се по тях, та знам. Но всичко е в рамките на нормата. Very Happy

Както е добре известно, усещанията ни за нещата и оценката ни за тях е субективна и относителна! Аз не съм казала, че Мальовишката пътека не е в рамките на нормата! За това и насърчих начинаещите туристи, да не се страхуват и да тръгват към Мальовица. Да, пътеката е доста стръмничка горе към върха! Изобщо - от Еленското езеро до върха, сипеите са доста неприятни. Също толкова стръмно - със сипеи и големи камънаци е от Втора тераса до малко преди Еленското езеро. Изобщо - за мен, при изкачване и при слизане, от тази страна на върха, усещането е за безкрайно изкачване и съответно - за безкрайно слизане, а иначе - математиката, сигурно точно го е изчислила!
Убедена съм, че за децата такова изкачване е по - леко, отколкото за възрастните, стига да им създадеш мотивация и съответна нагласа! Все пак - за тригодишни деца, е малко раничко за такова нещо!
Благодаря много, за хубавите думи, за моите снимки!

Пон Авг 20, 2012 8:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Todor

Ох тая прекомерна информация.... Да питаш за Мальовица през лятото е все едно да питаш за разходка из някой градски парк или пътуване с метрото.... ами "знаещите" ще ти изброят 10-ки опасности, но за тях може и сам да се сетиш, а те са същите като в кварталната градинка. Ами ако ви е трудно ще се върнете. Интересно ако ви кажат, че е трудно - няма да тръгнете ли?
Пон Авг 20, 2012 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Fluff

Todor написа:
Ох тая прекомерна информация.... Да питаш за Мальовица през лятото е все едно да питаш за разходка из някой градски парк или пътуване с метрото.... ами "знаещите" ще ти изброят 10-ки опасности, но за тях може и сам да се сетиш, а те са същите като в кварталната градинка. Ами ако ви е трудно ще се върнете. Интересно ако ви кажат, че е трудно - няма да тръгнете ли?

Не, ще тръгнем разбира се, просто исках да имам някаква психическа нагласа Smile Още веднъж благодаря за изчерпателните отговори. Поздравления за форума и за снимките, които качвате - страхотни са... Very Happy
Вто Авг 21, 2012 10:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.