Автор |
Съобщение |
andimit
|
х.Вихрен-х.Синаница-х.Вихрен |
|
Здравейте!
През уикенда решихме да пообиколим любимата ми Пирин и речено-сторено
Оставихме колата на х.Вихрен- цял късмет е паркирането там!
После нагоре през Муратово езеро, Бъндеришка порта, Спано поле и Синанишка порта, стигнахме х.Синаница за около 4,30ч.
Имаше места както в хижата, така и на палатките от вън, от което аз се възползвах без колебание- знаете какво е в общата стая след традиционните вечерни купони
На следващият ден по обратния път, но при по-лоша видимост- като цяло времето беше идеално за ходене!
Поздрави!
И малко снимки, разбира се
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=280316
П.П. Препоръчвам при връщане към София особено в неделя, да се хване от Дупница пътя за Самоков, и преди него през Ярема и Бистрица да се влезе в С-ф.
|
|
|
Пон Сеп 01, 2008 12:30 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Вто Сеп 02, 2008 1:19 pm |
|
|
Ганди
|
|
маркировка |
|
Има ли маркировка от х.Вихрен до х. Синаница? Може ли човек,който минава за пръв път да се оправи? Някой може ли да ми каже? Благодаря предварително.
|
|
|
Пон Окт 06, 2008 1:11 pm |
|
|
Kat
|
|
|
|
Здрасти,
доколкото се сещам - маркировка има, жълта на цвят. Дали ще може да се оправиш - това е въпрос, на който не мога да отговоря. Или по-скоро ще отговоря така - зависи от това до колко се оправяш в планината и по карта. Според мен не е трудно.
П.П
И още нещо, най-отгоре на страницата, под логото на Планинарски форум, има търсачка. Използвай я, за да намериш всичко за Синаница, според мен тъй ще можеш да се ориентираш по-добре, от описанието на хората.
Поздрави
Пон Окт 06, 2008 2:31 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Маркировката е синя. Започва от х. Вихрен и стига до х. Синаница. От х. Вихрен докъм Бъндеришка порта върви заедно със жълтата маркировка за хижа Яне Сандански (т.е. от х. Вихрен трябва да следиш комбинирана жълто-синя маркировка докъм портата).
Да стигнеш по маркировката до Синаница няма да ти е проблем, нещата са доста ясни. В момента обаче има около 20-на см сняг в района и ако нещата се задържат или влошат, маркировката няма да е видима под снега
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Окт 06, 2008 2:44 pm |
|
|
Kat
|
|
|
|
Опс, пардон.
Тая жълтата съм я запомнила от последното мотаене около Бъндеришката порта...
Ганди, извини ме, не исках да те обърквам...
Пон Окт 06, 2008 2:56 pm |
|
|
Мавруд
|
|
|
|
Според тази карта може да се върви по жълтата маркировка през спанополските езера след което да се хване червената. Може ли да се разчита на тази червената ?
И имам друг въпрос ? Колко време е от Синаница през Георгийските и Влахините езера до Вихренски преслап ? Има ли опасност от изгубване, тъй като явно няма маркировка ...
_________________ ЕП "Български железници"
http://www.bgrail.eu/news |
|
|
Сря Юли 25, 2012 2:36 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
|
|
Според тази карта може да се върви по жълтата маркировка през спанополските езера след което да се хване червената. Може ли да се разчита на тази червената ?
И имам друг въпрос ? Колко време е от Синаница през Георгийските и Влахините езера до Вихренски преслап ? Има ли опасност от изгубване, тъй като явно няма маркировка ... |
Не е червена, а кяфява. Има я между з. Спано поле и х. Синаница. Но е яко обиколна като за ходене от х. Вихрен до х. Синаница. Първо губиш височина, после трябва да качваш обратно до Синанишка порта.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Сря Юли 25, 2012 5:57 pm |
|
|
NikTod
|
|
|
|
|
|
|
Всички маркирани пътеки по посочената от теб карта са напълно надеждни.
Ако държиш да минеш за Синаница през Спанополските езера трябва да знаеш че така ще дигнеш натоварването. По синята маркировка не губиш височина и маршрута е по-лек.
|
|
И имам друг въпрос ? Колко време е от Синаница през Георгийските и Влахините езера до Вихренски преслап ? Има ли опасност от изгубване, тъй като явно няма маркировка ...
|
По описания маршрут маркировка има но е с пирамидки и не е официално сертифицирана от FIA
Опасност от изгубване теоретично има дори и по полето , но ако сте наблюдателни и осторожни % за грешка намалява. Значително ще подобрите комфорта на пътешествие ако разполагате с ГПС. Във Раздел Литература ..............ГПС ресурси на настоящия форум има всичко необходимо. Времето ще ви стигне в рамките на светлия ден да стигнете от х. Синаница до х. Вихрен.
Принципно пълен кръг също може за един ден да се направи спокоино, но все пак не знам техническите възможности на групата. В крайна сметка ако имате възможност го направете за 2 дена.
|
|
|
Сря Юли 25, 2012 6:26 pm |
|
|
Мавруд
|
|
|
|
Много благодаря за отговорите. Всъщност решението ми е такова:
1ви ден вървим х. Вихрен - Бъндеришка порта - Синанишка порта - Спано поле (групата ми миналата седмица взехме х. Вихрен - Башлийска порта - Мозговишка порта - Тевно езеро за около 8 часа) - мисля, че за около 6 часа можем да вземем този маршрут по данни на сайтовете, тъй като не съм го минавал.
2ри ден планиране да вървим: Спано поле - Спанополски езера - Бъндеришка порта - Муратово езро (за около 3 часа с почивки) и след това през Влахински превал - Кабата и магистралната пътека към х. Вихрен - но не знам колко време би ни отнело това - доколкото виждаме има изкачване от около 300-350 м. денивелация - мисля, че 2 часа ще ни оправят. Дори има вариант за изкачване на вр. Вихрен по желание на групата. Целта е да стигнем до колата към 7-8 (при тръгване сутринта към 7-8, ако е нужно и по-рано).
Приемам съвети и препоръки всякакви.
_________________ ЕП "Български железници"
http://www.bgrail.eu/news |
|
|
Чет Юли 26, 2012 8:47 am |
|
|
Владимир
|
|
Re: маркировка |
|
[quote="Ганди"]Има ли маркировка от х.Вихрен до х. Синаница? Може ли човек,който минава за пръв път да се оправи? Някой може ли да ми каже? Благодаря предварително.[/quote]
Може .Следваш синята маркировка и няма да имаш проблеми.Аз с жена ми го направихме този преход за 1 ден.х.Вихрен-х.Синаница-вр.Синаница/там не препоръчвам качване особено при лошо време/-х.Вихрен.Общо време около 10-11ч. с почивките и шкембе чорбата на Синаница.
|
|
|
Нед Авг 05, 2012 10:45 pm |
|
|
|