ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Няколко общи въпроса

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Няколко общи въпроса
Автор Съобщение
Travis

Местожителство: PDX, USA

Мнение Няколко общи въпроса Отговорете с цитат
Здравейте,

По Рила не съм скитал от ... 1998, оттогава живея в чужбина. Не знам колко са се променили нещата, та имам няколко въпроса

1)Мисля да ходя от изток на запад - за колко дни без да бързам бих стигнал от да кажем Костенец до Станкето ... забравил съм, 4-5 дни?
2)Има ли проблем и къде мога да сложа палатка да спя - искат ли се някакви такси, глоби , знам ли ... има ли ограничение примерно на ХХ метра от езерата да не се опъва палатка, да не се плаи огън тук и тук и т.н.
3)Какъв е шанса ако си оставя палатака за деня и скитам наоколо да не я намеря като се върна (моята е оранжева и се вижда отдалече). Краде ли се?
4)Има ли бацили във водата, пие ли се спокойно от изворите?
5)Мога ли да си купувам суха храна от хижите или са още само бира и боб
6)Колко хора с пушки (ловни) и пищови (неловни) да очаквам да срещна
7)Мечки или вълци има ли над гората, има ли нападения над хора ...т.е. това да го мисля ли?

Мерси за отговорите
Пон Юли 23, 2012 10:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Мнение Отговорете с цитат
1.Нормално небързо ходене:
- 1-ви ден : Костенец - Белмекен
- 2-ри ден : Белмекен - Заврачица /над нея някъде по билото - зависи от конкретния маршрут може и Грънчар/
- 3-ти ден : до района на вр.Канарата или Рибните езера
- 4-ти ден : до Рилския манастир през Бричебор или по ниското през Кирилова поляна и от там с транспорт
- 4-ти ден /вариант/ : до х.Македония
- 5-ти ден х.Македония - Рилски манастир

2.Палатки могат да се опъват до хижите по принцип срещу такса от около 3 лв. с вариации - има обособени места.
Иначе в парка е забранено, но някой го правят - има много писано по темата във форума

3. Аз лично не съм чувал за кражби по високото и много съм слушал за кражби около места където може да се стигне с кола.

4. Има много извори, някой каптирани. Повечето пият водата както е, но мен понякога ме хваща разстройство и много внимателно избирам от къде да пия. Имам впечатления, че се замърсяват изворите при дъжд. Ако имах възможност аз бих си носил таблетки. Пак казвам, че вероятно аз съм по-чувствителен, не познавам друг човек, който да е страдал от водата.

5. В някой хижи има в други по правило супи, бира и вафли. Даже супите не са сигурни. За 4-5 по- добре си носи.

6.Влизането в парка с дълго оръжие е забранено. Мисля, че дори охранителите не са въоръжени. Иначе в Бг има доста хора с разрешителни за пистолети, т.ч. не се знае. Само ще отворя скоба, че в бг- законодателството пише че откритото носене на късо нарезно оръжие, освен в охраняваните обекти, е забранено. Мисля, че това е обратно на щатското. Един вид няма да е очевидно кой носи пистолет и кой не. Газови пистолети също има много.

7. Има, но се виждат много рядко по-скоро изключение. Случаи на нападения във високите части на планините не е имало в последните 20-30 години, за по-рано не знам - не бих го мислил въобще за откритите части на Рила.

Отговорите ми отразяват моята гледна точка и опит.

Поздрави!
Пон Юли 23, 2012 6:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Travis

Мерси за отговора. Още малко въпроси, може да са от полза и за да другите

1)Мога ли да си взема такси от Костенец до спортната база на Белмекен? Поддържан ли е още пътя (едно време беше много добре), някой пробвал ли го е това, и колко пари да очкавам да дам (20-30-50лв? Ролекс?)

2)Доколко ще е проблем ако опъна палатка някъде встрани от пътеките - т.е. кой ще ме глоби, и ако да колко? Знам как да пазя земята и с нищо няма да нараня/осера пейзажа, но последното което ми се прави е да спя пред някаква хижа (с тампони в ушите) и да се чудя къде да се крия за да се подмия. Знам че август е възможно най-лошото време за скитане, но това имам - това правя

3)Работят ли кабинката на Боровец и чувам че имало нов лифт до новата хижа на Езерата. Работят ли тези?

4)Има ли баня/топла вода по хижите?

Пак мерси
Чет Юли 26, 2012 12:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vasil Sergeev

Местожителство: София

на Боровец работят кабинковия лифт до Ястребец и Ситняковския, и двата са по 10 лв двупосочния билет. Лифта за езерата би трябвало да работи (тази година още не съм ходил), там билета беше по - скъп около 15лв.
Чет Юли 26, 2012 1:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Относно водата - аз на Рила я пия от над 30 години и никога не съм имал проблем, разбира се внимавам да е течаща, да няма изпражнения от животни, да не е застояла и т.н., но при зор и това се е случвало. При жена ми обаче не е така, в 20% от случаите получава разстройства, така че както е казал и колегата, то си е до човека.
За таксито - таксита в Костенец има достатъчно, но от Костенец до Белмекен са си към 50 км. Като сложим и празния курс на връщане ми се струва, че 50 лв. ще е нормална цена. От всяко положение си трябва обаче пазарлък преди качването, за да са наясно и двете страни с условията и да няма проблеми накрая.
По палатките не съм вещ.
Успех!
Чет Юли 26, 2012 10:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Travis

Благодаря.

За водата не е изненада, август не е най-водния месец макар че не помня някога на Рила да съм оставал жаден. Ще си взема Катадина, така или иначе ако пия от езерата без него не може. За таксито също ще се подготвя. Колената ми не са първа младост и трамбования по 20+ км нагоре-надолу не ме влекат вече.

Ако се сетя за нещо ще питам пак. Мерси за помощта.
Чет Юли 26, 2012 7:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Спортната база - х.Белмекен е много малко като за 1 ден ~ 2-2,5 часа е. От гара Костенец има маршрутки до с.Костенец, а някой от тях /тази в 10ч. например/ в почивни дни ходят и до курорта Костенец ~ 3км. за което такситата вземат ~4 лв. От селото до гарата мисля че вземаха 5 лв.
От курорта Костенец до х.Белмекен са около 4-5 часа , ако се разсейваш по малини и пр. може да отиде 6-7. Мисля че е нормално за 1 ден.
Встрани от пътеката..... ами ние на практика почти винаги така правим и до сега не сме имали проблеми. Мисля, че до глоба едва ли се стига, по-скоро изгонване от мястото. Много е писано по форума - прочети. В източна и централна Рила едва ли ще има проблеми. По-скоро в Мальовишкия дял може да се срещне охрана.
Чет Юли 26, 2012 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.