Автор |
Съобщение |
Гергана
|
|
Маршрути с кола около Банско |
|
Планираме кратка семейна почивка на Банско./5 дни/
Ще бъдем 2 възрастни и 3 деца.
Решила съм всяка сутрин да ходим до някоя природна/ историческа/ културна забележителност в района. Да речем отиваме до някъде с колата и ако се налага да се върви след това да е не повече от 40-60 мин., хайде час и половина.
Също така и самото Банско ще разгледаме- известни къщи и музеи...
Тоест идеята ми е сутрините да си правим кратки екскурзии/ походи, а следобедите да сме си в хотела.
Зная, че в района има много интересни места. Но аз не ги познавам. Не ми е известно как се стига до тях. Освен това ще бъдем и с малко дете, затова ще използваме колата възможно най- много.
Моля помогнете да направя маршрути с интересни за посещение места в Банско и околностите достъпни и за деца!
Тъй като не сме планинари единственото, което успях да измисля от ровене в нета е единия ден да отидем до х. Вихрен и от там да поемем нанякъде. Кои от изброените по- долу маршрути са в една и съща посока?
1.Х. Вихрен/ Разположена на левия бряг на р. Бъндерица на 16км. от гр. Банско
Маршрути (в часове и минути)
Байкушева мура - 0. 20.
Бъндеришка поляна - 0. 50.
Пещера Хана - 0. 55.
х. Бъндерица - 0. 20.
х. Вихрен - 0. 30.
Местност Шилигарника - 1. 00.
Езеро Окото - 0. 15.
Бъндеришки езера - 1. 00.
Дончови караули - 1. 30.
Тодорин превал - 1. 30.
Муратова порта - 1. 30.
Втория ден да отидем с кола до х. Безбог , но май няма нищо наблизо, което да се стигне за час?
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 7:33 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Може би най-добрата разходка в района е качване с кола до хижа Вихрен, оттам нагоре ходите колкото имате желание. Става за деца, теренът не е особено труден.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Вто Юли 17, 2012 8:11 pm |
|
|
Гергана
|
|
|
|
Видях, че х. Бъндерица е близо.
А знаеш ли пещера Бъндерица дали е отворена за посещения и колко е далече? А също имало и водопад наблизо? Дали са лесно достъпни?
Благодаря ти, че се включи!
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 8:27 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Пещерата е пропастна, не я знам къде е, едва ли ще ви бъде атракция. Водопадът е в ждрело, труднодостъпен е.
|
|
Вто Юли 17, 2012 8:57 pm |
|
|
Гергана
|
|
|
|
Благодаря за препратката. Много е полезна.
Като гледам май няма да можем да посетим нито пещера, нито да видим водапад.
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 9:45 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Хъм, абе една половинчасова разходка над хижа Вихрен ще ви даде доста повече простор и гледки от Бъндеришката пещера или оня малък водопад Бъндеришки скок.
|
|
Вто Юли 17, 2012 9:59 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Като гледам май няма да можем да посетим нито пещера, нито да видим водапад. |
Няма страшно, това е най-малкото, което можете да изпуснете в района.
Иначе можете да мръднете и до Безбог с лифта над Добринище някой от дните.
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 10:06 pm |
|
|
Гергана
|
|
|
|
Добре!
Няма да съжалявам щом е така.
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 10:07 pm |
|
|
Гергана
|
|
|
|
Не съм сигурна за малкия ми син.
Колко часа е изкачването?
Иначе на останалите много ни се иска да се качим на в. Вихрен.
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 10:26 pm |
|
|
loudidd
|
|
|
|
И имайте предвид, че качването от Банско до х.Вихрен е около 45мин., нищо, че са малко километрите, и то когато няма трафик. След 8, в почивните дни, качването с кола нагоре си отнема около час, а паркирането е като в центъра на София - по-нахалния оцелява
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 11:00 pm |
|
|
Гергана
|
|
|
|
3часа!!! Със сигурност ще го оставим за след няколко години. Зная, че малки деца ходят с родителите си по планините, но хората са планинари, а ние пълни аматьори. За мое съжаление аз нямам опит. Големият ми син/10год/ обаче започва да се запалва. В момента е на екскурзионно летуване в Родопи. Записан е с група, защото аз не мога да му осигуря това удоволствие. Сори за спама.
Да се съсредоточа върху кратките преходи около Банско.
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 11:24 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Оставете по-добре връх Вихрен за по-нататък.
Над х. Вихрен мога да ти препоръчам една разходка до Рибното Бъндеришко езеро - едно от любимите места на Банскалии. Стига се за около 45 мин-1 час от хижата, пътьом за х. Демяница и заслон Тевно езеро.
|
|
Вто Юли 17, 2012 11:31 pm |
|
|
radi
|
|
|
Ако тръгнете района на долна станция на кабинката, или по-добре от хотел Танне или кръчмата Бай Миле по улиците в посока Добринище се излиза в селските градини по много хубав път. Буйната растителност там е атракцията, поляните с билки, пътя между поляните и долчетата. Но 30 минути е много малко време за ходене. Да не сте ограничени поради някакви проблеми? Ако не, вземете си по два домата, сирене и такива работи и отидете някой късен следобед или рано сутрин там. Ще видите отдалече Добринище, Рила, Родопите и Пирин.
Като казах Добринище се сетих да ви препоръчам да пътувате насам натам с теснолинейката. Рядко има такъв влак по света.
Също в Банско има неголям брой, но все пак налични, водачи, специалисти по билки, лечебни масажи, и други такива по-хотелски полезности. Познавам и специалисти по яденето
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 11:51 pm |
|
|
Гергана
|
|
|
|
Най-сърдечно благодаря на всички!Много ми помагате.
Реших живот и здраве:
1 ден
Х. Вихрен- Рибното Бъндеришко езеро -Байкушева мура
2. ден
Транспорт до х. Гоце Делчев- лифт/30м./ се пристига на х. Безбог, разходка около брега на Безбожкото езеро
3. ден
Църквата в Добърско
И какво още?
4 ден
Банско- културно- исторически забележителности
Ако пък се сетите какво интересно може да се види по пътя София- Банско ще е супер!
Ради, благодаря за идеята с теснолинейката. Задължително ще я потърсим.
Нямаме здравословни проблеми, но малкия ми син е голям хленчо, не съм сигурна дали няма да спретне някой номер да иска да го носим или да откаже да ходи, затова предпочитам да не планирам големи преходи.
|
|
|
Вто Юли 17, 2012 11:57 pm |
|
|
ДИАНА
|
|
|
Гергана, с кола не може да се иде до хижа „Безбог”!
С колата се стига от Добринище до големия паркинг на хижа „Гоце Делчев” /около 10 км./ и оттам до хижа „Безбог" с лифта.
Това за деца си е приключение, ще харесат и езерото. Не забравяйте връхните дрехи за лифта!
Байкушевата мура и няколкото Бъндеришки езера в циркуса наистина са най-леснодостъпната и приятна разходка за деца.
До Муратово езеро също е хубаво, но ще ви отнеме поне 2 часа от хижата и обратно.
В събота и неделя, както вече споменаха, е трудно паркирането на хижа „Вихрен” и е добре да се тръгва натам по-рано.
Направо става автосалон.
Това с прибирането следобед в хотела не знам как ще го постигнете!?
Горе е вълшебно и не е лесно да стигнеш до някъде в Пирин и „по график” да тичаш обратно надолу!
Затова не тръгвайте без някаква храна! С водата е лесно - пие се от бързите потоци.
В Пирин няма пещери, с достъп за масовия турист, така че няма за какво да съжаляваш.
Може да съчетаете планината и с хубав минерален плаж в Гулиина Баня, която е само на 5 км. преди Банско.
Следващият път ще искате 5 дни да сте в Пирин, не в Банско. Успех!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Сря Юли 18, 2012 12:20 am |
|
|
|