Автор |
Съобщение |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
Заслон в Урдиния циркус??? |
|
Здравейте!Казвали за ми че в Урдиния циркус има заслон или по-скоро къщичка на горските,май,където може да се пренощува!Тъй като имам планове да обиколя езерата си мисля да нощувам там-има ли някой по-точна информация дали е възможно и ако не-къде е най-удачно,при положение че ще идвам от Рибни езета с (евентуална)нощувка на ЦПШ Мальовица(може и без нея,ако има как направо към урдиния циркус)
|
|
|
Чет Юли 05, 2012 2:32 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Има някаква тенекиена барака, но мисля, че се ползва от едни юнаци, които гледат коне.... Поне нас ни питаха дали не сме виждали конете, като минавахме от там преди 2 години. Типично едно такова е.... А пък те от сутринта я бяша подкарали на висок градус
|
|
|
Чет Юли 05, 2012 3:06 pm |
|
|
Petya
|
|
Чет Юли 05, 2012 5:35 pm |
|
|
fena73
|
|
|
Благодаря ви!Ще се мъча да ги търся и после ще разказвам...
|
|
|
Чет Юли 05, 2012 10:10 pm |
|
|
raskoll
|
|
|
Съб Юли 07, 2012 11:57 am |
|
|
Emil
|
|
|
Raskol, единия ти линк, за първия заслон, не се отваря.
Нещо не разбрах, от къде питаш как да стигнеш до Урдини езера?
|
|
|
Съб Юли 07, 2012 12:49 pm |
|
|
raskoll
|
|
|
|
от където и да е )) питам как най-лесно се стига до заслона/езерата.
|
|
|
Съб Юли 07, 2012 1:01 pm |
|
|
Emil
|
|
Съб Юли 07, 2012 1:11 pm |
|
|
Emil
|
|
Съб Юли 07, 2012 1:24 pm |
|
|
Petya
|
|
|
|
|
Аз лично не видях никаква пътека от Вазов до езерата, но предполагам че има. Някой да знае какъв е най-лесният начин да се стигне до Урдини Езера? по Зелени Рид или край реката? |
Има една пътечка вдясно по рида от Раздела към Зелени камък, която слиза на Рибното езеро (езерото под Дамга, Дамгско езеро). Ако държиш рида откъм Урдиния циркус, ще я видиш - добре очертана е.
А, когато ходиме през 2010 г. в Урдиния циркус, от въпросното Рибно езеро отидохме до езерото, което се пада в източна посока от него и от което изтича водопад, и от него по един сипей се качихме на Зелени рид - някъде над Кире Чугуно излезнахме, маркирано беше с каменни пирамидки, но не го препоръчвам много - сипеят е гаден.
|
|
|
Пон Юли 09, 2012 2:21 pm |
|
|
emi
|
|
|
|
Според мен, най-приятен и най-лесен е следният маршрут. Предполагам, че ще имате доста багаж, затова препоръчвам, качване с лифта, от там до старата хижа. След това посока вр. Хайдута, през малката поляна на дъновистите. После до Зелени рид и спускане към Урдините езера. По време на цялото ходене има прекрасни гледки от високото. По долината на Урдина река е приятно за ходене, заради сянката на дърветата, но имайте предвид, че реката се пресича няколко пъти, а в момента е много пълноводна. И двете колиби в близост до езерата, са с поносими условия за използване. Тази в долината е била пълна със сняг, и е с по лоши условия. Това е информация от краят на юни.
http://bosonoga.snimka.bg/mountain/rila.625673
Тук има така описаният маршрут.
|
|
|
Вто Юли 10, 2012 10:39 pm |
|
|
Сотиров
|
Към Урдините езера |
|
И аз да добавя две думи. Маршрутът на Еми е най-лесен: лифта, старата хижа, виждате двете Чанакски езера, може да се качите на Харамията за 15 минути, после право нагоре по маркировката и стигате Раздела. Оттам надолу по ред на номерата. Аз обаче бих ви препоръчал втори маршрут, та хем да обиколите и Седемте езера. Тръгвате от лифта по пътеката към езерата, без да се отбивате до старата хижа. Качвате се до най-горното (Сълзата) и после още малко до Вазов връх (Дамга). Продължавате към Мальовица до Додов връх, ще го познаете по пресъхналата чешма. От него има пътека надолу към езерата. Циркусът е доста голям, така че трудно ще направите кръг през всички езера. Заслоните са няколко и всъщност са овчарски колиби. Има ги нанесени на картата. Навремето бяха в чудесно състояние - две легла с дюшеци, маса и столове, дърва за огрев... Сега кой ги знае - вероятно са опустошени като заслона на Зелени рид. Къщичката на конярите, както я наричате, е солидно разширена и очевидно поддържана. Но вероятно се използва от бракониери и аз не бих се омешал с тях. Само намеквам, де, нищо повече. Има и други маршрути, но нали говорим за най-лесните.
|
|
|
Вто Юли 10, 2012 11:04 pm |
|
|
fena73
|
|
|
Обиколих ги и трите(къщурки)-ще пиша кое как е в нова тема за целия 6 дневен маршрут-утре-други ден...
|
|
|
Сря Юли 11, 2012 10:20 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Този е точно насред езерата. Не влизах вътре, че нямах време и въздух , но имаше един мъж и жена, които бяха там от няколко дена, т.е. най-вероятно е приемливо чисто вътре.
|
|
|
Пон Юли 16, 2012 9:47 am |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Този е точно насред езерата. Не влизах вътре, че нямах време и въздух , но имаше един мъж и жена, които бяха там от няколко дена, т.е. най-вероятно е приемливо чисто вътре. |
Даа-този е "2 еделвайса"
|
|
|
Пон Юли 16, 2012 12:18 pm |
|
|
|