Маршрут в Мальовишкия дял
Здравейте!
В събота и неделя ще избягаме от софийските жеги и имам идея за разходка по върховете от Мальовишкото било, след нощувка на хижата. Маршрута е х. Мальовица - з. БАК - вр. Ловница - вр. Голям Купен - вр. Попова капа - Поповокапски превал - Йончево езеро - ЦПШ. Възможно отклонение е от превала да минем първо през Страшното езеро, а не направо към Йончево. Да попитам колко време ще ни отнеме „по книга“ и дали има някакви технически трудни участъци, които да са потенциално опасни. Идеята е да хванем бусчето от 17:00 ч. от ЦПШ.
Групата ще е между 2 и 6 човека (зависи кой ще потвърди), все млади момчета и момичета на по 20-22 години, някои с повечко опит, други доста начинаещи, всички в сравнително добро физическо състояние.
П. С. В случай, че е прекалено голямо натоварването за групата, съм намислил да стигнем само до Ловница или Голям Купен и оттам обратно през БАК и втора тераса надолу.
П. П. С. Първият ми пост тук, надявам се да не е последен
Пет Юли 13, 2012 3:25 pm
ivjordan
Ами, по спомен миналата година го взехме за около осем часа, но тръгнахме от ЦПШ и включихме и камилата, така че може би 6 часа са достатъчни.
За мен най-кофти е слизането от Ловница в посока Купена. Доста е стръмно, някои места се минават на четири крака, но с малко повечко внимание става. От там нататък е доста лесно, пътеката е ясно видима.
Пет Юли 13, 2012 4:12 pm
igurbev
Re: Маршрут в Мальовишкия дял
Junglist написа:
Възможно отклонение е от превала да минем първо през Страшното езеро, а не направо към Йончево ... и дали има някакви технически трудни участъци, които да са потенциално опасни.
Да - стандартната пътека за х.Мальовица минава през Страшното езеро - от там има пътека към Йончево.
Иначе като цяло района си е потенциално опасен, въпреки че в този вариант няма явни екстремии. Трябва също да имате предвид, че хора без опит в подобни преходи, дори при добра физическа подготовка, често се чувстват некомфотно при преминаването на слилно пресечен терен, стръмнини, вървене по камъни и сипеи, което може да забави доста групата.
Пет Юли 13, 2012 4:44 pm
Junglist
Цитат:
Да - стандартната пътека за х.Мальовица минава през Страшното езеро - от там има пътека към Йончево.
Аз миналата година направих ЦПШ - х. Мальовица - Страшното езеро - Йончево езеро - ЦПШ, така че пътеката ми е що-годе позната. На картата ми от 2006 г. е отбелязана пътека от Поповокапски превал директно за Йончево езеро и то с маркировка. Има ли такава пътека? Каква е разликата във времената между двете пътеки?
Цитат:
Трябва също да имате предвид, че хора без опит в подобни преходи, дори при добра физическа подготовка, често се чувстват некомфотно
Май ще сме само аз и приятелката, а и двамата си ходим от малки
Аз миналата година направих ЦПШ - х. Мальовица - Страшното езеро - Йончево езеро - ЦПШ, така че пътеката ми е що-годе позната. На картата ми от 2006 г. е отбелязана пътека от Поповокапски превал директно за Йончево езеро и то с маркировка. Има ли такава пътека? Каква е разликата във времената между двете пътеки?
Цитат:
Трябва също да имате предвид, че хора без опит в подобни преходи, дори при добра физическа подготовка, често се чувстват некомфотно
Май ще сме само аз и приятелката, а и двамата си ходим от малки
Има си пътека-маркирана в зелено,прясно подновена!преди 3-4 дни минах по нея-почти няма разлика във времето с тази през Страшното-малко под час са и двете
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети