Пътека Смолян-с. Гела през Каньона на водопадите?
Здравейте!
Имам намерение да направя преход от Смолян до Гела през каньона на водопадите.
Дайте малко инфо моля!
Изобщо къде излиза пътеката по Каньона?
Предварително благодаря!
Сря Окт 02, 2013 2:49 pm
vaskoo
Пътеката излиза на пътя за Превала- Перелик, тръгваш наляво по пътя и си на хижа Перелик.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Освен това(за мое учудване)след водопадите беше и маркирана,подравнена и изчистена-направо като еко пътека...
Сря Окт 02, 2013 8:33 pm
ДИАНА
Това лято са сложили всякакви нови табели в Каньона. С тия съвместни проекти - да живее българо-гръцката Дружба!
След последния водопад „Ропката”, в дясно нагоре през гората се отделя пътека от екопътеката, която ми казаха,
че е за х. "Перелик". Маркировката е зелена.
Какво е състоянието на тази пътека, ако някой е минавал или още долу - без да се върви край всички водопади,
трябва да се хваща към Превала?
На един завой по пътя преди хижа "Перелик" /около 4 км./ ми показаха, че пътеката от "Ропката" излиза на това място от Каньона.
Край завоя е широко и лятото имаше фургон с навес.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Лятот ходихме-не видях да се отделя зелена марка-върви си жълта...явно излиза там защото и аз съм я виждал на въпросния завой горе на пътя-иначе не я следвахме през цялото време а като видях че много върти и се нахендрихме направо нагоре първо по един черен път който тръгна в"лоша"посока и накрая-кестерме към хижата
_________________ http://keepliving.eu/
Продължавайте да живеете – истински и искрено, така, както Вие смятате за добре. Вашият поглед към живота е този, който определя ценностната Ви система и цялото Ви поведение, дори и те не винаги да съвпадат с общоприетото мнение. Помнете, че Вие вземате решенията и носите отговорността за пътя, по който вървите.
Пон Яну 06, 2014 7:14 pm
ivailo.hr
ДИАНА написа:
Това лято са сложили всякакви нови табели в Каньона. С тия съвместни проекти - да живее българо-гръцката Дружба!
След последния водопад „Ропката”, в дясно нагоре през гората се отделя пътека от екопътеката, която ми казаха,
че е за х. "Перелик". Маркировката е зелена.
...................................................
Щом е зелена, значи може да я е правил/подновявал хижарят на х. Перелик - Янко. Преди май беше жълта, а иначе маркировката в каньона, която прави кръг е синя, ако не ме лъже паметта. Абе цветове да има, другото май не е толкова важно...
Зелените марки(ковани,пластмаса) са само 3-4, за заблуда на туриста, основно в началото на пътеката след водопадите. Маркировката за х.Перелик на практика е жълта, метални ковани марки. Пътеката се следва лесно, има голям брой дървени стъпала, парапети, места за отдих с маси и пейки, чак до последната беседка. Марките са ковани начесто, след завоите над "Вековния бук" неизменно се следва ръба на рида до 1820м.н.м.
Пресича и изоставен горски път правещ остър завой, там заложих на дясно, не познах, то и вляво излезе грешно...Пътеката ми се хили скрита зад 2 елхички право напред. Като не си качвам последна версия карта на машинката, така ще е... Въпреки добрата жълта маркировка, пак е нужна най-малко разпечатана карта, навигация най-добре. Може сега и снега да пречи малко, след последната беседка се излиза от Резервата и са горски пътища.
Има и няколко надписа "х.Перелик" по пътеката в зелено, плюс тук там мацнато зелено по дърветата, може и зеленото да е стара версия на маркировката. По пътеките на "Каньона на водопадите" на места има "двойни" пътеки, ниско по реката и по-високо, даже опитах една такава ама се усетих навреме че върви назад... Водопадите - ледена феерия, ама друго ще е с вода...,пак ще се идва.
Ето го и Посетителски Информационен Център "Сосковчето" в началото на "Каньона...", цял хан е, не знам как го използват лятото, от Ноември до Март не работи:
Трак за прехода до х.Перелик:
http://dox.bg/files/dw?a=1ea0c6a8e3
Хижата естествено не работи. На пътя има постройка и навес за моторни шейни, вода има, може и да става за бивак... Разума обаче надделя и се прибрах към Смолян. То добре, че има и друга порода луди - дето шофират 4х4 в снега, та ми спестиха вървенето.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети