Разказ на един от доброволците (пускам със съкращения, че е мн дълго):
Крум Фильовски
Нека Ви кажа,какво всъщност се случи вчера (2 Юли) на Витоша, през моите очи и уши, Вие си направете изводите сами...
та тръгнахме нагоре...след 3.5 часа не-човешката жега,не питайте как...стигнахме.
идеята ''по принцип'' беше, един екип имаше ,който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един ,в случая нашия,който се състоеше общо от 41 човека,като не-професионалисти бяхме само 3-ма човека.Идеята на нашия екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше,че там ''някъде'' минава рекичка, да я затапим, изкопаем и издълбаем толкова ,колкото помпите,които трябваше да ни доставят да могат да дърпат вода.
ние бяхме на окло 100-тина метра НАД! пожара,с подготвени трасета за над 800 метра маркучи! ,вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ!
бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемно и БЕЗопасно хеликоптера да зависне да ни достави помпата + оборудването...
всичко от наша страна беше 6. и започнахме едно чакане...а пожара си върви...и се качва към нас! ние продължаваме да чакаме ,няма помпа няма нищо .Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по Тел с НЯКОГО и да вика ''пратете ми ПОМПАТА,кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата ! искам помпата СЕГА !ГОТОВИ СМЕ и т.н...
Е ДА МА НЕ!....чакаме ,чакаме,човека ПАК върти ,НИЩО,и чуйте сега,какво се случва! Обажда се някъв УМНИК !,и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? да се смееш ли да плачеш ли?
След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ !се обади и КАЗА :
ПРИБИРАЙТЕ СЕ ??????? ....
на пожарникарчетата им се насълзиха очите!...защото те! А И ВСИЧКИ КОИТО БЯХМЕ ТАМ ЗНАЕХМЕ ,че с ВОДА/МНОГО ВОДА..ще стане ...
П.П.Днес и аз бях в селото Бистрица и между 13:00 и 14:15 гасене от въздуха нямаше! В следствие, на което пожарът се разрасна! Димът от бял стана отново с ръждив цвят.
Последната промяна е направена от markiril на Вто Юли 03, 2012 11:35 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юли 03, 2012 11:03 pm
markiril
Вто Юли 03, 2012 11:20 pm
Emil
това с разочарования човек е от рубриката NO COMMENT
не е истина какви умни глави вземат решенията, но тия дето ги слушат са още по-умни .......
Сря Юли 04, 2012 12:38 am
dido
Интересна статия за намеренията на Цеко Минев по Дойче веле:
Дидо; Току що по новинарският Днес.бг качиха, мисля 9 снимки от началото на пожара до сега. Ако можеш копирай ги тук, интересни са. И май, наистина на едната има съмнителен силует...малко след запалването.
Сря Юли 04, 2012 11:19 am
ДИАНА
Потресена съм!
Мислих, че варварското време на умишлено палене по горите е вече минало!
Подробностите казват друго...
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Сря Юли 04, 2012 12:03 pm
dido
Von Blücher написа:
Дидо; Току що по новинарският Днес.бг качиха, мисля 9 снимки от началото на пожара до сега. Ако можеш копирай ги тук, интересни са. И май, наистина на едната има съмнителен силует...малко след запалването.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Юли 04, 2012 1:12 pm
Von Blücher
Браво Дидо, снимките въпреки че са малки, са много ясни. На снимка 2, вляво от първоначалното огнище, ако движиш внимателно поглед към края и вдигнеш леко,нагоре...има неясен силует на човек в гръб катерещ по ската???? Може и оптична измама да е? А, може и наистина да е човек?
Къде различи човек, при положение, че дори дърветата, които са доста по-едри обекти едва се различават индивидуално???
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Юли 04, 2012 1:40 pm
Emil
И аз не виждам нищо подобно. Трябва да се поискат по-добри снимки или нарочно са качени с такова качество?
Сря Юли 04, 2012 2:54 pm
dragoo
http://www.vesti.bg/?tid=20&oid=12300&galid=80142 тези уж са с по-добро качество, но аз лично не различавам човек. Вижда се единствено че огъня е почнал от няколко места, което говори, че най-вероятно е умишлен палеж.
Сря Юли 04, 2012 3:06 pm
Von Blücher
Не знам, може и да се побърквам....защото много ме е яд на цялата работа. За огнищата ясно. А защо огъня се разпростря надолу? При положение че вятъра в неделя беше североизточен, и теоритично би трябвало да пълзи нагоре към циркуса???/
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 1 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети