ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х.Свищиплаз - х.Бенковски
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х.Свищиплаз - х.Бенковски
Автор Съобщение
Планинец

Местожителство: Пловдив

Мнение х.Свищиплаз - х.Бенковски Отговорете с цитат
Разбрах, че отскоро пак работи х.Бенковски и понеже не съм ходил на запад от Беклемето, реших да направя този маршрут.
Интересува ме по-конкретно читава ли е маркировката (без GPS съм), по пътя има ли вода, в смисъл дали е пресъхнала и има ли опасност от срещи с опасни животни (защото най-вероятно ще съм сам)?
Сря Юли 22, 2015 11:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Re: х.Свищиплаз - х.Бенковски Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
Планинец написа:
Разбрах, че отскоро пак работи х.Бенковски и понеже не съм ходил на запад от Беклемето, реших да направя този маршрут.
Интересува ме по-конкретно читава ли е маркировката (без GPS съм), по пътя има ли вода, в смисъл дали е пресъхнала и има ли опасност от срещи с опасни животни (защото най-вероятно ще съм сам)?

Само за мечите семейства имам инфо, че за другото не помня.
Там има няколко такива семейства .
Викай Ехото по-силно.
Има и кучета естествено. Ако слизаш от билото по лятната пътека се минава покрай овчарник.

На север или на юг? По коя пътека? Или там има само една пътека?

Сря Юли 22, 2015 11:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

Мнение Отговорете с цитат
От Златица до хижата-нощувка. После до х.Бенковски-като гледам картата от билото през Антонски превал. На другия ден ако ми стигне времето до билото през вр. Вежен към Клисура (или Стряма) и на влака за Пловдив. Така го мисля на първо четене!
Сря Юли 22, 2015 11:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Североизточно от седловината Попови гробове (Антонски превал) започва черен път(зелена маркировка), който слиза към Дебели дял и след това на изток покрай язовира към х.Бенковски. Като орентир може да се ползва "Дома на овчаря" -сградата се вижда от Антонски превал

http://www.kade.si/#map=15/2708591.16/5277725.22/0

Последната промяна е направена от t.hristov на Чет Юли 23, 2015 8:25 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юли 23, 2015 8:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Ето една визуална разходка

http://www.pelitko.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=334:10-4-hizha-planinski-izvori-vr-tetevenska-baba-sedlovina-popovi-grobove-vr-bratanitza&Itemid=142
Чет Юли 23, 2015 8:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

Големи благодарности krasy за нагледния материал! Сега ще проуча по-подробно, и после ще питам пак ако изникне нещо.

Само относно водата - тази чешма на х.Планински извори тече ли в момента, както и чешмата Петте чучура? Изобщо от х.Свищиплаз има ли вода преди х.Планински извори?
Чет Юли 23, 2015 9:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

Много благодаря

Само да попитам от вр.Вежен до Стряма пътеката маркирана ли е, различима ли е? Защото като гледам от края на пътеката в Клисура до жп гарата Клисура си е доста и не знам дали ще се оправя, та предпочитам Стряма. На картата виждам че има пътека (до Стряма), но въпросът е дали ще я намеря и лесно ли се следва?
Чет Юли 23, 2015 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Планинец написа:
Големи благодарности krasy за нагледния материал! Сега ще проуча по-подробно, и после ще питам пак ако изникне нещо.

Само относно водата - тази чешма на х.Планински извори тече ли в момента, както и чешмата Петте чучура? Изобщо от х.Свищиплаз има ли вода преди х.Планински извори?

Чешмите за които питаш са една и съща чешма/ Петте чучура и тази до Планински извори/Петте чучура тече яко но вече чучурите са 4 единият са го гепили.
Чет Юли 23, 2015 10:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

EXIIIT написа:
Планинец написа:

Чешмите за които питаш са една и съща чешма/ Петте чучура и тази до Планински извори/Петте чучура тече яко но вече чучурите са 4 единият са го гепили.

А, това не го знаех - благодаря!

ПП То и затова ZC-то го беше удебелил...
Чет Юли 23, 2015 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

[quote Дано да помогне малко.
Има и повече снимки в линк в края на разказа.
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4348&highlight=[/quote]

Помага и още как Croc
Чет Юли 23, 2015 12:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Относно изказаните опасения за липсата на храна в х.Бенковски, бих споделил моите лични впечатления от 18-19 Юли 2015г.
Към момента на х.Бенковски се предлага няколко вида готвена храна, салати, аламинути, овче кисело мляко, сирене и др. Има също няколко вида бира, безалкохолни, вино и ракия.
Хижата е с нови стопани семейство от Рибарица, които всячески се стараят туристите да се почувстват като на гости при стари познати.
Няма никакви проблеми при зареждане на х.Бенковски с провизии и млечни продукти. Провизиите се качват с един син Москвич от Рибарица по пътя до река Заводна водещ към х.Вежен и х.Бенковски.
Обхват в района над х.Бенковски имат ВиваКом и Глобул
Чет Юли 23, 2015 12:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

krasy написа:
Относно изказаните опасения на ZC-то за липсата на храна в х.Бенковски, бих споделил моите лични впечатления от 18-19 Юли 2015г.
Към момента на х.Бенковски се предлага няколко вида готвена храна, салати, аламинути, овче кисело мляко, сирене и др. Има също няколко вида бира, безалкохолни, вино и ракия.
Хижата е с нови стопани семейство от Рибарица, които всячески се стараят туристите да се почувстват като на гости при стари познати.
Няма никакви проблеми при зареждане на х.Бенковски с провизии и млечни продукти.
Обхват в района над х.Бенковски имат ВиваКом и Глобул

Аз и затова искам да посетя точно тази хижа-хем никога не съм бил там, хем и заради новите стопани. Винаги когато човек се захване с някоя хижа, тръгва с голям ентусиазъм, и така ми се иска да подкрепя начинанието Smile
Чет Юли 23, 2015 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Няма ли да ти е по-удобно да се качиш по маршрута с.Антон -рид Заногата -местност Пресяката -седловина Попови гробове(Антонски превал) -Дебели дял -х.Бенковски
Чет Юли 23, 2015 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

От началото на Юни 2015г промените на х.Бенковски са изцяло положителни. Може безплатно да пояздите кон

Чет Юли 23, 2015 12:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Планинец

krasy написа:
Няма ли да ти е по-удобно да се качиш от с.Антон Very Happy

Това като втори (резервен) вариант. Понеже искам да кача и вр.Вежен, а разполагам с време за максимум 2 нощувки, затова гледам тези 2 варианта:

1. Златица - х.Свищиплаз - х.Бенковски - вр.Вежен - Стряма (ако успея да хвана отбивката от пътеката за Клисура). Идеята тук е да походя, като намаля малко качванията.
или:
2. с.Антон - х.Бенковски (нощувка) и после вр.Вежен и оттам надолу до влака или втора нощувка на х.Ехо. Тук ходенето е по-малко, но е по-стръмно качването.

Разбира се, отворен съм и за други варианти с подобно на това натоварване!
Чет Юли 23, 2015 12:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.