Фалакро
Идеята за почивните дни беше Фалакро, съчетано със Славянка и Ореляк за последния ден(който обаче го пропуснахме заради очертаващите се облаци и дъжд).
Времето за празниците го даваха съмнително. Тръгнахме от София в снеговалеж. По магистралата след Драгичево пълзяхме с колоната в поне 5 см сняг. Поразясни се малко едва след като подминахме Добринище.
Попътно се отбихме до Сватбата до село Осеново.
Първата нощ преспахме в хотел Делта край Огняново (на мен определено не ми допадна - за по 30 лв. спахме 4 човека в една стая, двама от които на разгъваемата кушетка; водата смърдеше ужасно и дотук приемливо, ако не беше кънтящата цяла нощ музика от ресторанта, при все че бяхме на последния етаж).
На следващия ден времето изглеждаше пролетно. След като минахме границата и наближихме планината обаче, отново падна мъгла. Изненадата дойде след като завихме на отбивката към ски центъра - пътят нагоре изобщо не беше почистван. На 1000 метра имаше 10-на см сняг и пред переспективата да се кача още 700 по този път и с моите не твърде зимни гуми, аз бях готов да се откажа. Добре че (след като мина благополучно мога да го кажа ) другите се възпротивиха.
Снегът на пътя нагоре не стана повече, дори на по-слънчевите места бе започнал да се топи. Ски центъра се оказа напълно пуст с всичките му съоръжения и постройки. (чудно в кое ли време на годината работеше ) Бяхме излязли над облаците.
Снимки
Същата вечер пропътувахме до хижа Извора.
Такава е водицата на Огняново. Мирише на развалени яйца, но пък е полезна. Ако я нямаше нея и хотелите и почивната база там нямаше да съществуват.
Ударили сте страхотно време на Боздаг. Последния кадър кърти отвсякъде. Съоръженията работят само когато падне дебел сняг, което се случва рядко. Района попадна в Натура 2000, не се позовлява допълнително строителство, за да може държавата да избегне санкции. Оръдията за сняг не може да се инсталират, тъй като няма вода.
Района попадна в Натура 2000, не се позовлява допълнително строителство, за да може държавата да избегне санкции.
Ех, ако и у нас беше така !
Иване, чакам с нетърпение снимките от Славянка/Алиботуш.
Вто Мар 08, 2011 1:58 pm
dido
Благодаря за снимките Иване!
Много е красив Боздаг по това време, кефи Хионотрипа как е контрастно очертана в снега. ... представям си как се пълни със скиорчета дупката лека-полека ...
Преди 2г. ,през ноември,на връщане от Самотраки и след изкачване на Пангей/Кушница/ се качихме и на Фалакро,ама в гъста мъгла.По някое време на върха мъглата падна точно на нашето ниво и видяхме Пирин,но нищо около нас.
Добре,че ти видях снимките,та да знам къде съм бил.
Иначе хубавата планина е съсипана по моите критерии/както и Пангей/и съм приключил с нея.
В неделя и ние отскочихме до Боздаг въпреки ветровитата прогноза. Страховете ни бяха напразни, тъй като дори по билата и връхните коти вятърът бе не особено силен. Както се казва изчесахме си крастата и си направихме кефа.
Снимки от мероприятието -> ТУК
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети