ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пролет на Василашки езера и Муратово

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Пролет на Василашки езера и Муратово
Автор Съобщение
Jirko

Местожителство: София

Мнение Пролет на Василашки езера и Муратово Отговорете с цитат
Преди две три седмици открих сезона в Пирин с посещение на тези интересни езерца. Мястото е готино, като се има предвид и колко близо до него е х. Дамяница е много лесно за посещения (стига реките да се преминават леко). Аз тогава останах леко разочарован поради мои си глупави причини, но сега дори обмислям да се върна пак (на Василашките) да ги отстрелям от високо.

Всички снимки с пътепис - http://ivanmiladinov.com/blog/vasilaski_ezera/

Поздрави!
Сря Юни 27, 2012 7:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Мнение Отговорете с цитат
Иване , благодаря за чудните гледки из Василаки.
Напомнят ми, че е добре да си върна една моя няколкогодишна традиция -
да изкарам на палатка една нощ във Василаки при минзухарите, докато снега се отдръпва.

Усещанието наистина е страхотно - свежестта, бученето на пролетните води покрай езерата, виолетовите петна по баирите ... Very Happy

Чет Юни 28, 2012 2:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Снимките, пътеписа... всичко е разказано и онагледено чудесно, с голямо старание. Хвала ти!

Чет Юни 28, 2012 4:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
tortomanin

Местожителство: Хасково

Не искам да пускам нова тема за тези езера, а снимки ще добавя после, ако форумът позволи. В понеделник минах по маршрута Тодорова орница - х. "Демяница" - Василашки езера - Тодорина порта - х. "Вихрен" - изходна позиция.
Първата ми изненада беше, че над запустяващия хотел "Бистрица" имаше техника и хора. Табела оповестяваше, че се работи по европейски проект за 19+ милиона лева. Оправят пътя, но казаха, че няма да има асфалт. Ако няма и други благинки за тези пари в района, 19 милиона ми се виждат много за 9-10 километра път. От асфалтиране не разбирам, но за 2000 лева на линеен метър поне може да се бетонира.
След Демяница нагазих в непознат свят до портата. Пирин е красив навсякъде, но се надявах пътеката да минава покрай повече езера. Минах покрай най-ниското, второто беше заобиколено, виждаше се само някакъв чатал и накрая се минава покрай Тодорините очи, по-близо до горното. Останалите, най-вече Тевно Василашко езеро остават встрани. Компенсиран бях от гледки към издигащите се над дърветата Стражи и шилата на Джанго.
http://tortomanin.snimka.bg/?profile,albums
Чет Юли 16, 2015 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
isi

Местожителство: гр.София

за да не отварям нова тема, искам малко инфо за отсечката от х.Демяница до Тодорини езера/връх. Интересувам се колко е каменисто, защото ще водим и кучето, пък той става малко "кифла", когато опре до камъняци..... За Тодорка съм чувала, че е доста тревист връх, така ли е? Желанието ми е да го качим откъм х.Демяница, еднодневно Smile
Пон Авг 03, 2015 12:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

А, хм. Малък каменист пасаж има над по-голямото от двете Тодорини езера.

Тодорин връх - е твърде обширно и разтегливо понятие. Ако все пак търсите най-високата кота, тя е относително каменлива. Подходи към нея от езерата има и каменисти (директно от по-малкото езеро или от по-близката до Премката кота), и тревисти (нагоре между двете езера).

Като цяло предполагам песа ви няма да види особен зор по маршрута.

Пон Авг 03, 2015 2:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel

Изи, виж по надолу "Майски Пирин с Красавицата" ходим по тези места с моето куче Дара и винаги обръщам внимание на местата където кучето може да разрани лапи, а иначе Дара никак не е глезена и лази здраво по скали . Но точно самият връх Тодорка , както и двете други Тодорки- малка и средна, са изцяло каменисти и то от мното нащърбен гранит с остри лишеи /за разлика от гранита на Бънд.чукар или Муратов, който е по-гладък без много лишеи/ и не ти препоръчвам да се изкачвате нагоре от езерата Тодорини очи. Може да отидете до билото под Голяма Тодорка / от долното езеро - право на север под скалите е тревисто / с изглед към Къркъмските езера, или по пътеката край езерата до превала над Бъндеришки езера, има хубави гледки и до там за Кучо няманикакъв проблем. Както пише Дидо, има и тревисти пасажи от дъното на езерата нагоре към билото, но са на много малко места, много стръмни и има и хвойна по тях, а при нашето ходене бяха покрити с дебел лавиноопасен сняг .
РС. сега даже погледнах снимките оттогава, виждам че Дидо е по-прав от мене. Има тревист пасаж над по -долното езеро, който извежда близо до Голяма Тодорка / която се вижда от Банско/. Но последните 100-150 м. пак са описаните неприятни камъни. Заблудил съм се от един траверс на Тодорките по билото, където всичко беше камък.
Та, ако може да устиска тия последни метри..... аз в такива участъци предпочитам да го нося на ръце, но е 13 кг.
Пон Авг 03, 2015 3:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
isi

Хахха, какво сладко бигълче Smile. Е нашият звяр (аляски маламут) е доста голяма и няма начин да го носим. По-вероятно е да ги оставя двамата с мъжа ми да си мрънкат на езерата, хахахаа

М/удругото и да питам от колата до хижа Демяница някой да е ходил скоро и да е забелязъл крави и подобни, каквито има над х.Вихрен? Защото една година имахме големи проблеми с едни крави, за малко до бой да се стигне....бяха доста отворени и зле настроени към кучето, та да си знам, дали може да се натъкнем....
Пон Авг 03, 2015 5:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Местожителство: Варна

Пътеката до Демяница върви основно през гората, а кравите няма какво да търсят там. По спомени от миналото лято, крави има след Демяница, към Тевно.
Пон Авг 03, 2015 5:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Изи, вървете само по пътя до х. Дамяница , подсичащите пътеки са пълни със счупени дървета и клони от лавините и мокър сняг. Крави съм срещал само на поляната с ледниковото образование овчите гърбици, но не всяка година. А и Василашката долина е май една от малкото, в която няма стада.
Голем дзвер Very Happy си е тая Аляска, рядко се среща в БГ.
Пон Авг 03, 2015 7:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
isi

Иси, не Изи Smile

Аз на Демяница не съм ходила, но Пирин ми е добре позната планина. Та хижарят каза, че правели пътя от отбивката за х.Вихрен и можело да се стигне мнг нагоре с колата и от там било час и половина ходене. Ние не искаме да стигаме с кола до хижата. Така като чета оставам с впечатлението, че маршрута е нещо като Разлог-х.Яворов, т.е има пътека и път.
Добре ще драпаме само по пътя Smile
И така и така спамим, я кажете баня има ли в хижата, ядене? Че не мислим да мъкнем .... освен за кучето а и разбира се обхват
Пон Авг 03, 2015 10:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

Yan4o написа:
Пътеката до Демяница върви основно през гората, а кравите няма какво да търсят там. По спомени от миналото лято, крави има след Демяница, към Тевно.

Както и около Валявишките, ама лошото е, че в стадата има и бикове.
Хубаво е да не им се навирате много, заобикаляйте по от страни.

Пон Авг 03, 2015 10:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
isi

оф!!!!

Еми то това ми бяха местата, където да идем - Голямото Валявишкото единия ден и другия до Тодорка очи/връх.
Ужас...еми ако чуете нещо по новините .....
Кравари няма ли? А кучета има ли?
Пон Авг 03, 2015 10:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

isi написа:
оф!!!!

Еми то това ми бяха местата, където да идем - Голямото Валявишкото единия ден и другия до Тодорка очи/връх.
Ужас...еми ако чуете нещо по новините .....
Кравари няма ли? А кучета има ли?

Кучета няма, не се притеснявай толкова и за биковете, просто ги заобикаляйте малко по в страни.
Аз ги заобикалям като ходя по камъните, там не влизат че ще си почупят краката.

Пон Авг 03, 2015 10:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Yan4o

Местожителство: Варна

isi написа:
...
И така и така спамим, я кажете баня има ли в хижата, ядене? Че не мислим да мъкнем .... освен за кучето а и разбира се обхват

И баня има, и храна също. За обхват - мисля, че имаше поне на единия оператор, ама не се сещам на кой....
Вто Авг 04, 2015 8:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.