Автор |
Съобщение |
fromm
|
|
Съвет за преход х.Безбог до х.Демяница |
|
Здравейте, идеята ни е да направим един тридневен преход в Пирин. Ден първи тръгваме от София стигаме до Добринище, оставяме колата и се отправяме към хижа Безбог. Пренощуваме там и на следващия ден тръгваме към хижа Демяница. Спим, тръгваме към Банско от там едно рейсче да си вземем колата от Добринище и към София. Някой ако може да даде съвет за маршрут от Безбог до Демяница, искаме да видим колкото може повече места за този ден. Обмисляме да минем през Кременските езера, връх Джано би било хубаво да качим, Самодивските езера, връх Дженгал, Валявишките езера и към хижа Демяница. Дали ще се сшравим с този маршрут за един ден? Някой ако се сеща за по-удачен вариант да казва
|
|
|
Нед Юни 24, 2012 1:36 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Ами то като ще ходите и до Кременси езера и ще качвате Дженгал, и не сте ходили по Пирин, направо си спете на заслона на Тевно.
Така ще имате време да се насладите на повече езера, върхове и панорами. На другия ден направо надолу към Банско през Демяница, щом толкова много искате да минете от там, макар, че по-добре е да се върнете обратно към Безбог и да видите още нещо. Така в два дена наистина можете да "изръчкате" доста забележителности в района, отколкото да бъхтите до Банско.
|
|
|
Нед Юни 24, 2012 5:04 pm |
|
|
fromm
|
|
|
|
Абе мислих до там да ходим, но не ни се носят палатки. Иначе съм чувал че около заслона е много красиво.
|
|
|
Нед Юни 24, 2012 5:47 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Не ви трябват задължително палатки.
Спите или в заслона или на техните палатки. Мисля че още имат такива.
Само трябва да си запазите места, че местата не са много.
|
|
|
Нед Юни 24, 2012 5:49 pm |
|
|
igurbev
|
Re: Съвет за преход х.Безбог до х.Демяница |
|
|
|
Обмисляме да минем през Кременските езера, връх Джано би било хубаво да качим, Самодивските езера, връх Дженгал, Валявишките езера и към хижа Демяница. Дали ще се сшравим с този маршрут за един ден? Някой ако се сеща за по-удачен вариант да казва |
Не мисля, че това е минаване за един ден. Освен това, ако нямате представа за района, добър вариант да се придържате към маркираните пътеки на първо време и опирайки се на тях да набележите маршрута си. Например минаването през Кременските езера за Джано не е така травиално, пътеката не е маркирана и лесно можете да се объркате или в добрия случай да загубите много време. (Също все още има сняг в улеите, така че и излизането оттам към Джано може да се окаже проблем).
Друго - хубаво ще бъде да оставите колата на х.Гоце Делчев и на връщане да се договорите с някой местен да ви качи до нея от Добринище. От х. Гоце Делчев с лифта до Безбог и от там към Тевно езеро - това се прави спокойно за един ден.
|
|
|
Нед Юни 24, 2012 6:46 pm |
|
|
fromm
|
|
|
|
Благодаря за съветите. Може наистина да спим на Тевното езеро. Разгледах в нета че са и направили разширение и май вече се води хижа, даже и сайт си има
|
|
|
Нед Юни 24, 2012 9:47 pm |
|
|
fromm
|
|
|
|
Някой който е ходил в местноста, ако може да ми даде съвет за еднодневен маршрут(7-9 часа) от х.Безбог до з.Тевно езеро ще съм му много благодарен
|
|
|
Пон Юни 25, 2012 1:10 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Ако е добро времето може да завъртите през Безбог, Полежан, Малък Полежан, Джангалска порта, подсичане на Момини двори и излизане на Тевното езеро. Би трябвало да ви отнеме 6-7 часа. А, да отбележа - ако не сте свикнали на Пиринските камънаци, трасето може да ви се стори трудно за краката
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Юни 25, 2012 1:16 pm |
|
|
fromm
|
|
|
|
Еми аз мислих първия ден да се качим до Полежан и да се чърнем да спим на Безбог. По скоро си мислех през Кременски езера, Самодивски езера, Краледворска порта и да спим на Тевното езеро и навръщане през Мозговишка порта Дженгалско порта Попско езеро и Безбог. Ама не знам дали ще се оправим през Кременските езера, дали има маркировка.
|
|
|
Пон Юни 25, 2012 2:11 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Еми аз мислих първия ден да се качим до Полежан и да се чърнем да спим на Безбог. По скоро си мислех през Кременски езера, Самодивски езера, Краледворска порта и да спим на Тевното езеро и навръщане през Мозговишка порта Дженгалско порта Попско езеро и Безбог. Ама не знам дали ще се оправим през Кременските езера, дали има маркировка. |
Как смятата да стигнете до Кременските езера и как от там да се озовете на Самодивските/Момини/Краледворски или както се казват такива? (Да речем ще тръгнете в напредналото лято и вече няма да имате проблеми със снега) А за маркировка вече писах, че няма. Има пътеки, има пирамидки, може да успеете да ги проследите, може и да не успеете. Та как конкретно си го представяте това минаване?
|
|
|
Вто Юни 26, 2012 11:54 am |
|
|
fromm
|
|
|
|
Не знам как. Надявах се да има все пак някаква маркировка. Ще ми предложиш ли тогава някакъв маршрут от х.Безбог до Тевното езеро
|
|
|
Сря Юни 27, 2012 11:48 am |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Не знам как. Надявах се да има все пак някаква маркировка. Ще ми предложиш ли тогава някакъв маршрут от х.Безбог до Тевното езеро |
За излизането към Кременските езера виж съседната тема http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4285&postdays=0&postorder=asc&start=15, там започна да се дискутира детайлно.
Иначе най-праволинейното (и подходящо според мен) минаване за Тевно езеро е до Попово езеро, от там през Самодивските езера(синя маркировка) и Лява краледворска порта. Може също да се тръгне по пътеката за Демяница и на Джангалска порта да се отклонете вляво, подсичайки Джангал и Момини двори и излизайки над заслона (в този вариант последният участък мисля не е официално маркиран)
Възможно е също да продължите през Демиркапия в посока х.Пирин и от там да се включите в маркировката х.Пирин - з. Тевно езеро през Дясна краледворска порта (не е добър вариант - губи се височина).
Преложения от Дидо вариант през Полежан и Малък Полежан не е лош, но не е маркиран. Идеята е, че при добро време няма да е трудно да се ориентирата за посоката от високото било, но в случай, че имате представа за района, иначе според мен не е добра идея.
|
|
|
Сря Юни 27, 2012 12:28 pm |
|
|
fromm
|
|
|
|
Мерси много за изчерпателния отговор