ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
от Сапарева баня до Белица 5-6 дни

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
от Сапарева баня до Белица 5-6 дни
Автор Съобщение
memi_vr

Мнение от Сапарева баня до Белица 5-6 дни Отговорете с цитат
Интересувам се от подробности и съвети за походчето, което мислим да направим това лято.
Запланували сме следното:
ден 1. Пътят ни пеша започва от Сапарева баня (някъде след обяд, за да пристигнем там), от където ще хванем пътеката за Паничище ( 2 часа го дават). В Паничище ще се спи.
ден 2. Паничище - Скакавица - Седемте рилски езера ( 4 - 6 часа ). Спане - х.Рилски езера
ден 3. Рилските езера - в. Мальовица ( 5 - 6 часа ) Спане - х.Малъовица
ден 4. х. Мальовица - Рилски манастир ( 8 часа го дават ) - спане....
ден 5. от Рилския манастир за възможно най-малко време ( ден, два) трябва да се придвижим към Белица, за да хванем теснолинейката.
Първо сигурно ще стигнем до х. Рибни езера ( интересува ме как е пътя до там? дават прехода за 5,15ч през кирилова поляна и 7,30 през Рилецкото било, но кой е по-лесен, защото ние не сме от най-опитните)
ден 6. х.Рибни езера - х. Семково ( 4,30 часа) - до Белица може ли да се стигне с транспорт, такси примерно или на стоп, автобуси едва ли има.. трябва да сме на гарата в 15,30ч.
от Белица се надяваме да хванем теснолинейката и после към морето..
Тези преходи прекалено уморителни ли са? Времето за минаване реално ли е? Какво по специално да носим? Коя е най-подходящата програма за Рилския манастир - Белица? Как са условията в хижите? Може ли да спестим спането в някоя хижа и да продължим да ходим? Също има ли нещо важно което да пропускаме по пътя?
Също така събираме групичка (за сега сме 3ма младежи), ако някой иска да се включи е добре дошъл
Съб Юни 23, 2012 7:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Маршрута е хубав, макар, че малко ще правите тигели напред-назад към Р.Манастир.Но щом ви се ходи там. Very Happy
Много може да се изпише и още повече е изписано из форуме, аз ще изкоментирам само една част от маршрута.
От х.Мальовица имате няколко интересни опции:
- да тръгнете направо кум х.Рибни езера през към Страшното езеро, от там през Поповокапси езера и Кобилино Бранище, но може да ви дойде в повечко. Вие трябва да си го прецените.
- пак същия до Поповокапски езера, но от там трябва да свиете вдясно от пътя, от самите езера има пътека, която преди едва и се виждаше маркировката, която по едно V-образо дере слиза на Сухото езеро. В началото първите няколко стотин метра пътеката минава по лекия наклон под езерата и изведнъж забива право надолу. Стръмна е, но е една от най-яките и нестандартни пътеки и на мен лично много ми харесва. Със сигурност ще седните по задник няколко пъти до долу Very Happy . Не е сипеи а е буйна растителност без дървета. Струва си да се мине, но не е известна, понеже е на такова място. От Сухото можете да слезете на Кирилова поляна, но от там до манастира си едоста крачене по асфалт.
- третия вариант е от х.Мальовица да се върнете обратно към билото, откъдето сте дошли и да слезете по Дълги рид.

Сега като се замислих, можете още от 7-те езера да забиете направо към Манстира по долината на река Друшлявица (дано съм я изписал правилно).После по Дълги рид до х.Мальовица и от там по първия вариант, който ви писах.

Ако имате по-конкретни въпроси пишете, засега толкова. Very Happy
*Къде сте ходили досега в Рила?
Съб Юни 23, 2012 7:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
memi_vr

за съжаление аз не съм ходила затова ми се иска да обиколя повече неща, едното момче е ходило навсякъде, но не наведнъж като сега.
Съб Юни 23, 2012 7:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

На твое място бих направил следния маршрут:
1. Сап.Баня - 7-те рилски езера ( през циркуса на Скакавица и ез.Бъбрека направо на старата хижа, но още 10 дена и до 6-и септември няма да намерите други места освен за палатка там)
2. 7-те рилски езера - х.Мальовица (яко панорами по пътя )
3. х.Мальовица- х.Рибни езера (езера, скали и панорами)
4. х.Рибни езера - х.Македония ( яки върхове и паорами)
5. х.Македония - Семково ( на 17 км от Белица ) (зеленина)

Р.Манастир отпада, просто не се вързва. Той трябва да е начална или крайна дестинация.Не посредата.

Всичко зависи от мерака ви да вървите бързо и стегнато и да тръгвате навреме. Въпреки, че преходите са дълги на места, ще имате време да снимате и гледате. Very Happy
Съб Юни 23, 2012 8:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

Да вметна, че Рибни езера - Македония може да се пропусне с директно слизане към Семково, макар че онова било там е едно от най-ефектните в рила.
Също не можете да разчитате на транспорт от Семково до Белица (освен случаен)
Нед Юни 24, 2012 7:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
memi_vr

ами такси може ли да си викнем? и как е храната и банята в гореспоменатите хижи? има ли навсякъде? на спални чували някъде около хижите ще може ли да се спи?
Нед Юни 24, 2012 11:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

На 7-те Рилски езера не знам да има баня,но може и да има някаква. Ако спите в новата хижа бани има. Там скоро ще има толкова палатки и чували, че сигурно ще е безопасно да спите на чували ако времето позволява. Но есента има вълци. Very Happy
Храна има.
На х.Мальовица, баня трябва да има. За спане отвън, би могло, вижадал съм да спят и увити в найлони ама какво да ви кажа. Very Happy Не знам в момента как е с храната.
На х.Рибни езера баня има и храна има.
На х.Македония баня има, нова ремонтирана и модерна. Very Happy Ще ти сготвят нещо, няма да ви оставят гладни.

За всеки случай си носете някакви допълнителни неща за ядене особено ако сте претенциозни. Сладките неща по-добре от града, че излиза по-евтино.
Пон Юни 25, 2012 10:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Antoon

Най-големият проблем ще ви бъде 15,30ч. на гарата в Белица. Както писа Иван на регулярен транспорт не може да се разчита, за таксита в Белица не мога да коментирам, проверете си. Винаги остава вариантът пеша с много ранно тръгване, но трамбоването е яко, особено ако идвате от Рибни.
Пон Юни 25, 2012 3:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.