|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
svesve
|
|
Зелени преслап - Рилски езера маркировки? |
|
Привет, група!
Семейство с двама тийнове сме, не баш планинари, но любители на планината.
Искаме да качим Рилските езера от Зелени преслап през хижа Скакавица и оттам към хижа Рилски езера (една нощувка за релакс). Оттам - долните езера и Езерния връх.
Тъй като не съм ходила по тези маршрути от 15на години, има ли маркировка/пътека, която не се препоръчва/обрасла е?
От Скакавица до х. Рилски езера по зелена и синя маркировка ли да ходим? Червената как е?
И друг въпрос - ОК ли е да оставим колата на Зелени преслап от гледна точка на сигурност?
|
|
|
Чет Юли 29, 2021 8:58 am |
|
 |
djogobg
|
|
|
|
Проблем с маркировката може да имате само веднага след тръгването от хижа Скакавица(първите около 500 метра). Като цяло се ходи нагоре по склона(след пресичането на реката) и уж не трябва много много маркировка, но просто я няма много много, та да не се учудите, че не я виждате.
От гледна точка на безопасност на зелени преслап - знае ли човек. Аз досега не съм имал инциденти, последно се качвах миналата есен. Мисля, че ако не оставите пари на таблото няма кой да ви разбие колата.
|
|
|
Чет Юли 29, 2021 10:10 am |
|
 |
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово |
|
|
|
Зелената маркировка от връхчето Чаталташ до х. Рилски езера (която се движи покрай коловете, т.е. води се зимна) е обрасла и почти не може да се ходи, т.е. не тръгвайте по нея (миналата година едвам я минахме от Рилски езера към Скакавица). Тази година си минахме по зелената до Чаталташ и после по синята до хижата (виж на картата https://www.kade.si/#map=15/2596063.45/5194671.5/0) и нямахме проблеми. На някои места по хвойната има по няколко пътеки, но след малко пак се събираха в една, но все пак си следвайте маркировката. Другото интересно беше, че като ходиш по синята от време на време имаше някои пътеки, които ходят нагоре и на дясно (няма ги на картата), и според мен отвеждат на червената маркировка, но не съм напълно сигурен. По червената маркировка няма да имате проблем, тя реално се ползва по-често и е по-добре маркирана, но е малко по-дълга и се качват 100 метра повече.
|
|
|
Чет Юли 29, 2021 10:28 am |
|
 |
svesve
|
|
|
|
Благодаря и на двама ви.
Колата ще пренощува на Зелени преслап, а някъде мернах, че режели гуми...
По-добре ли е да я оставим на Пионерска и оттам по асфалта и после по един пряк път със зелена маркировка да отидем към маршрута до Скакавица?
Аз първоначално мислех да червената да ходим, после четох тук, че се коментира зелено-синята и реших, че е по-използвана. 
|
|
|
Чет Юли 29, 2021 11:31 am |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5878 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Поляната на Зелени преслап често се задръства от паркирани автомобили през юли-август. Покрай асфалтовия път към х. Пионерска в участъка му след Гюндера има няколко малки уширения, които, ако не са заети, са удобни за паркиране и достатъчно близо до Зелени преслап.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Чет Юли 29, 2021 11:47 am |
|
 |
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово |
|
|
|
Тази пряка зелена не знам колко е проходима и дали изобщо я има. Също на х. Скакавица ни каза, че пътищата над х. Пионерска се ползвали от камиони, които направили големи коловози (т.е. явно секат) и да не сме минавали по тях (това беше преди месец, когато имаше валежи и повече кал). За да си сигурен за колата, може би най-добре да си платиш паркинга на лифта, там би трябвало да няма проблем, а от лифта, да отидите на Рилски езера през хижа Ловна (така, ще избегнете и навалицата). Също, аз лично не съм чувал да има проблем на Зелени преслап с колите, дори миналата година имаше полицейска кола горе, да контролира движението.
|
|
|
Чет Юли 29, 2021 12:08 pm |
|
 |
svesve
|
|
|
|
Благодаря! Ще го помислим още малко. Истина е, че на лифта с платен паркинг сякаш е най-добре.
Искаше ми се да отидем до Скакавица, че не сме ходили там. Но може и от Пионерска до Скакавица да походим първо по шосето до Преслап...
|
|
|
Чет Юли 29, 2021 1:37 pm |
|
 |
Antoon
|
|
|
|
От Пионерска до Скакавица си има маркиран маршрут - първо в червено, после в синьо, без да се връщате по пътя. Навремето много ми харесваше. Лошото е, че миналата година установих, че част от него също е окепазена от дърварските камиони.
|
|
|
Чет Юли 29, 2021 5:38 pm |
|
 |
svesve
|
|
|
|
Мда, явно доста пътечки са съсипали тези камиони...
Решихме в крайна сметка от Зелени преслап да тръгнем, и до Скакавица, както и до хижа Рилски езера да следваме червената маркировка. Била по-приятна и не толкова населена. 
|
|
|
Съб Юли 31, 2021 4:54 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|