Здравейте, искам да направим маршрута от Белмекен до Мусала и обратно за един ден. Въпросът ми е има ли по пътя вода, която става за пиене.
Виждам, че на картата има разни поточета, но стават ли за пиене. Някой знае ли подробности?
Благодаря.
Нед Юни 08, 2025 12:46 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Стават за пиене, пил съм от тях.
Чувал съм истории за стомашни проблеми на хора, пили от поточетата на юг от връх Ибър, но са малко вероятни.
По това време на годината може да има мочурливи места по пътеката.
Успех!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Юни 08, 2025 3:37 pm
vladofff
stefan_iliev38 написа:
... но са малко вероятни.
През последните години в този район лятно време се изкарват несметни количества добитък. Затова пиенето от засрани извори може да носи известни неприятности. Затова когато се налага, търсете най-близкото място, до извор или поне такова, над което има много камъни и пясък, които поне малко да са филтрирали водата. Долу на най-ниското е противопоказно всякакво пиене и миене.
Пон Юни 09, 2025 8:06 am
erone
Значи мога да разчитам, че има разни поточета по пътя? За края на август или началото на септември питам.
Вто Юни 10, 2025 10:28 am
vladofff
.
Поточета има много, но просто търси, как да го кажа, по-чисто изглеждащите, с повече камъни и пясък, като избягваш дори течащите води, когато са в мочурищата в по-ниското ниското.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети