върховете Джано и Ченгелчал
някой може ли да даде инфо за времето, което би ни отнело да изкачим вр. Джано и вр. Ченгелчал от Попово езеро или пък от хижа Безбог. Ние сме ходили до Попово езеро, така че пътя до там ни е ясен като време. Обмислям да спим на палатки на Попово, така че поне единия ден ( събота или неделя, зависи дали няма да катерим пеша от х.Гоце Делчев) да идем до върховете.
Предполагам не го планирате за тези дни, там все още си има доста сняг, макар и да се топи усилено. Сняг има на места дори около самото Попово езеро, информацията е от вчера.
Сря Юни 13, 2012 11:43 am
isi
като гледам седмиците и свободното време, дано да е тая година, но нищо де, то като път няма да се промени. А дали погледна към Джангала, кво става. По-точно към портата, как е снега?
Пет Юни 22, 2012 5:06 pm
isi
Тук намирам инфо за пътят м/у Джано и Ченгелчал. Казвали му "Малкото конче", аз на голямото още не съм ходила, но си имам представа. Все пак може да се мине по него без проблеми ( без да се налага някаква алпийска екипировка) ? И май идеята за куче не е мнг добра? ( То като цяло на тея височини май не е, макар че го замъкнахме до Мусала). Има ли примерно някакъв друг маршрут обаче от Попово, така че да не минем през това място? Целта на изкачването на Ченгелчал е да видя Горно Брезнишко езеро, не толкова заради самия връх. Обаче сме с куче и ситуацията ще се усложни.........
Ако споделите нещо, което би ме притеснило по пътя ще съм ви мнг благодарна
Това "название" е нечия измишльотина влязла в туристическите справочници и пътеводители. Няма Голямо, че да има Малко Конче. Склона на в. Джано, на югоизток, посока седловината между него и Кадиев рид, в един участък от около 100-150 м, представлява каменист пасаж - едри блокове, по които придвижването трябва да става по-внимателно, особено ако скалите са мокри. Участъка е маркиран долу-горе добре, НЕ СЕ върви по билото, по никакви "кончета", а по склона откъм циркуса Демиркапия. След като се премине каменистия пасаж, още преди са се слезе на седловината между двата върха, билото става доста широко и спокойно може едно хоро да се завърти. Ние сме минавали с куче (овчарка някаква, не ги разбирам породите) оттам, но на вашето дали ще му отърва терена не зная.
Ето за какво иде реч. Снимката не е моя. някой я е качил в интернет.
а изкачването на Демиркапия предполагам е само камъни? нещо като пътечка и тревичка.
Само не си мислете, че съм някаво мрънкало, ама като тръгна на някъде трябва да съм на 101% информирана. Най-вече питам заради кучето, нас камъняците не ни притесяват, но той е голям дивак и не го пускаме мнг от повода, особено ако в района има други кучета. А в такъв участък ще се наложи.
Ако го сравните с вр.Полежан ( последния участък, най-камънистия от Безбог и особено частта към Газей), такива ли са камъните или по-скоро едри камъняци, обли. Защото на мен ми изглеждат по-малки, но ръбести и нестабилни.
а изкачването на Демиркапия предполагам е само камъни? нещо като пътечка и тревичка.
Само не си мислете, че съм някаво мрънкало, ама като тръгна на някъде трябва да съм на 101% информирана. Най-вече питам заради кучето, нас камъняците не ни притесяват, но той е голям дивак и не го пускаме мнг от повода, особено ако в района има други кучета. А в такъв участък ще се наложи.
Ако го сравните с вр.Полежан ( последния участък, най-камънистия от Безбог и особено частта към Газей), такива ли са камъните или по-скоро едри камъняци, обли. Защото на мен ми изглеждат по-малки, но ръбести и нестабилни.
Колежке, ако баш пък всичко ти е ясно - къде е тръпката на откривателя? Къде е тръпката от неизвестното?
Това животинче ще да е много важно. Куче да си на днешно време
По същество:
Камъните са едри, не като онези в района на Безбог и Мангър тепе (гранита е друг тип), между тях има дълбоки дупки. Ако се хлъзне човек е опасно да направи счупване на крайник.
Да се качвате на Демиркапия няма нужда. Още преди седловината се прави отклонение посока Джано. Маркировка сини ленти има. Ако видимостта е намалена следете ги внимателно, че са поставени не както трябва. Терена, до малко под върха, е преобладаващо тревист. Единствено финалния учъстък е каменист - темето на Джано. По билото не е добре за ходене, много камънак и няма смисъл.
По същество:
Камъните са едри, не като онези в района на Безбог и Мангър тепе (гранита е друг тип), между тях има дълбоки дупки. Ако се хлъзне човек е опасно да направи счупване на крайник.
Определено им е друг петрографския състав, личи си по типа на изветряне
Иначе става качване и от Демиркапия, ако те влече. Пътечката е рехаво маркирано с пирамидки. Теренът е едри големи камъни 50-100 см по голямата страна със слабозаоблени ръбове, стабилно лежащи - добре наместени
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юни 25, 2012 9:38 pm
igurbev
Преди време се случи две големи овчарски кучета да тръгнат след нас от Безбог по трасето. Ей ги на Джано:
В точно участъка към Ченгелчал видяха голям зор, прескачането между големите камъни ги измъчи. По едно време едното изчезна. Чухме как нещо изквича откъм циркуса над Каменишките езера. После и другото изчезна. Появиха се може би час, че и повече по-късно на Ченгелчал.
Такива планински кучета, май знаят добре пътеките.
Миналата година едно тръгна с нас от х.Македония в Рила и вървя с нас до Предела, което въобще не е малък и лесен преход в предвид някои особености и продулжителност.
Ние по едно време изгубихме пътеката, като влязохме в гората а то постоянно лаеше вървейки по нея и явно се чудеше къде сме. А ние накрая решихме да вървим само по пътя, който криволичи страшно много, но бяхме вече без крака от минаването през горелия участък и дългото ходене.
Пон Юни 25, 2012 10:39 pm
igurbev
Speedy написа:
Бялото има сякаш рана на главата. Може да си е тропнало челото в някой камък
Да, бялото определено не се справяше добре по скалите, имаше рани и по лапите.
Emil написа:
Такива планински кучета, май знаят добре пътеките.
За това незнам. Незнам и защо бялото(по-"дребното") свърна надолу към циркуса - дали защото реши да заобикаля или подгони нещо. На черното му идваше по-отръки и дълго дращи след нас, но след това и то изчеза. Може би отиде да спасява другарчето си.
Пон Юни 25, 2012 10:59 pm
isi
аййй, чудесни сте . Мнг ме информирахте . Аз си мислех, че трябва да се качи Демиркапия и после към Джано. А от Джано до Ченгелчал времето колко е? Понеже Speedy, писа 2 часа общо без почивки, ама едва ли е по час на връх.
Аз тъкмо се чудех, кои камъни ще са му по-трудни и май точно тея големите ще създадат проблеми . Пробвала съм го да го прекарвам през такива камъни, ама нещо не се получиха нещата. В един момент просто седна, явно го хвана страх, пък е голямо куче ( аляски маламут)
Ако отскочим до Сиврия от Джано- нали по билото се върви? Камъняците как са?
Моята информираност засилва нужадата да видя всичко, което съм видяла на някоя снимка. Освен това трябва да "познавам" района виртуално, за да не пропусна някоя гледка, когато съм на място и за да не стане някой фал. А за нашето куче, ми специален е, колкото трябва да бъде всяка животинка, която си взел да гледаш и да се грижиш за нея. Не мога да го оставя да се утрепе някъде само, защото е куче, нали А пък ще е мнг неприятно, ако заради него трябва да се връщаме и не можем да идем някъде.
Остана само времето да е стабилно
Засега го мислим да е на 21-22.07, то това ни е първия свободен уикенд . Ако все пак гърми ще се преориентираме към х.Демяница вероятно
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети