Автор |
Съобщение |
dushkov
|
Теснолинейка Септември- Добринище |
|
Здравейте съфорумци!
Искам да получа информация относно теснолинейката Септември-Добринище. Някой пътувал ли е с нея скоро? Някакво разписание и общо впечатление. Тази година мисля да се кача на нея (докато не са е спряли напълно) и събирам информация.
_________________ Бъди промяната, която искаш да видиш в света! |
|
|
Нед Апр 22, 2012 4:14 pm |
|
|
irina
|
|
|
Нед Апр 22, 2012 7:27 pm |
|
|
Vicky
|
|
|
Върви си, разбира се
Разписанието си е в сайта на БДЖ. Теснолинейката минава през невероятно красиви места по невероятно красив начин, а вътре се случват невероятни неща (дядо носи жива кокошка под мишница, ромска фамилия изнася майсторски концерт..). Няма друг толкова колоритен влак, трябва да отидеш!
|
|
|
Пон Апр 23, 2012 1:26 pm |
|
|
ДИАНА
|
|
|
Три влака на ден и в двете посоки! /Миналата година бяха пет./
Теснолинейката е нерентабилна отдавна, но не я спират, поради спецификата на региона.
Най-вероятно скоро германци ще я купят, или вземат на концесия за туристическа атракция. Засега тя си е нашенска атракция.
Моята щерка я наричаше „бавнолинейката”, а дядо и казваше „чайника”, заради парните локомотиви навремето.
ПЕТ часа Септември – Добринище са приключение! Стига много да не бързаш за Рила, или Пирин.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Вто Апр 24, 2012 11:38 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
И сега има от време на време атракционни влакове с парен локомотив и много чужденци в тях. Поне предното лято имаше...
Много са ми смесени чувствата към теснолинейката :
От една страна за мен лично е невероятно удобно да си пътувам до Западните Родопи и част от Рила за "жълти стотинки".
Виждам и голямото старание от служителите : обновени вагони, чистота в тях....
Но от друга страна виждам и как не таксуват познати или си слагат стотинките в джоба без да издават билет. Не че жалката цена би подобрила финансовото състояние, но това все пак дразни.
Така или иначе едва ли ще остане в този вид - не вярвам БДЖ да продължи да я спонсорира. Ако се направи нещо от страна на областите чието население обслужва....
Поскъпването на билетите веднага ще я спре - просто тези хора /които я ползват ежедневно/ не могат да плащат по-високи цени.
Не знам : много я харесвам, но не вярвам да просъществува дълго и ще бъде жалко защото е наистина велика атракция - влакът да спре защото машината е прегряла, да изчака на спирката някой дето тича от 1-2 км., машиниста да слезе да си купи баничка.... много е едно такова непосредствено. Освен това чисто и топло.
Между другото ентусиастите измежду служителите са направили и собствен сайт. Не помня адреса, но сигурно лесно ще се намери с търсачките.
|
|
|
Сря Апр 25, 2012 9:12 am |
|
|
ДИАНА
|
|
|
Днес научих, че се очаква да започне ремонт по железния път и мостовете над Чепинска река в участъка Септември – Велинград!
Предстоящият ремонт ще завърши през август и пак съвпада с отпускарския сезон.
Това значи, че сигурно пътниците ще се извозват до Велинград с автобуси.
След като затвориха миналото лято пътя в дефилето за ремонт, сега е ред на теснолинейката.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Сря Апр 25, 2012 11:29 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
|
|
Днес научих, че се очаква да започне ремонт по железния път и мостовете над Чепинска река в участъка Септември – Велинград!
След като затвориха миналото лято пътя в дефилето за ремонт, сега е ред на теснолинейката. |
Аз мисля, че и ремонта на шосето не е завършен. Просто пуснаха пътя заради зимата - и без това не може да се работи. На много места смениха мантинели, наляха нов бетон от към реката, изсякаха дърветата и т.н. но не положиха нов асфалт и сега е доста кофти. А иначе влакчето на едно място се накланя 15-20 градуса към реката - забавно е
|
|
|
Чет Апр 26, 2012 2:14 pm |
|
|
Vicky
|
|
|
|
|
След като затвориха миналото лято пътя в дефилето за ремонт, сега е ред на теснолинейката. |
А кога се очаква ремонтът? Аз в неделя и понеделник съм родопско с теснолинейката...
|
|
|
Пет Апр 27, 2012 11:09 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
Нека да го оправят. Таралясника е класика!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Съб Апр 28, 2012 11:54 am |
|
|
felixbg
|
|
|
|
Здравейте, теснопътната железница наистина се движи още. Но между 01. юни и 01. септември 2012 г., ще бъде спряна, заради ремонт (разширяване) на пътя Варвара - Костандово. След това, навярно, ще бъде пусната отново в движение. Извозване на пътници до Велинград най-вероятно няма да има, защото от днес до 01.10.2012 г. шосето се затваря.
|
|
|
Вто Май 01, 2012 4:24 pm |
|
|
taurus
|
|
|
В сайта на БДЖ не излиза разписанието.
_________________ - Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания. |
|
|
Пет Юни 27, 2014 11:27 pm |
|
|
peca
|
|
Съб Юни 28, 2014 8:49 am |
|
|
zarezan
|
|
|
За два месеца ще бъде прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Септември и Добринище
20.06.2014 15:58
През периода от 23-и юни до 23-и август ще бъде прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Септември и Добринище. Причините за прекъсването на влаковото движение са свързани с изпълнението на ремонтни дейности по подпроект Реконструкция на железопътен мост в участъка Септември Добринище, извършвани от Агенция Пътна инфраструктура.
До приключване на ремонтните дейности всички влакове от Септември до Добринище, както и в обратното направление, няма да се движат. За осигуряване на транспортно обслужване за клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД ще бъдат осигурени автобуси, които да превозват пътниците за тези влакове в участъка между гарите Септември и Добринище.
Информация за промените в разписанията на влаковете, както и за разписанията на автобусите, ще бъде поставена във всички гари и спирки по този маршрут, както и в електронния пътеводител на официалната интернет страница на Холдинг БДЖ ЕАД (www.bdz.bg).
За подробна информация клиентите на Холдинг Български държавни железници ЕАД могат да се обръщат към гишетата Информация и билетните каси в съответните железопътни гари.
|
|
|
Съб Юни 28, 2014 11:26 am |
|
|
taurus
|
|
|
Работи ли още тази линия?
_________________ - Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания. |
|
|
Нед Юни 29, 2014 1:34 pm |
|
|
Валери
|
|
|
Работи!
В четвъртък я използвах до Добринище-автобусът първия тръгва на 04.00 часа от паркинга пред гарата;следващият е в 10.10 м.пак от там.Аз бях за 10 часа...в 14.30 бях в Добринище.
Дано да съм бил полезен.
_________________ Не можеш да дадеш повече дни на живота си,но можеш да дадеш повече живот на дните си. |
|
|
Пон Юни 30, 2014 5:50 pm |
|
|
|