Имах най-доброто желание първата тема тук да сложа, но виждам, че съм изпреварен. Това разбира се още повече ме радва. Време беше някой да поведе крак.
И така:
През изминалите почивни дни имах възможността да направя една генерална репетиция за високия Пирин, която се състоя в Гърция.
В деня на светите братя (стар стил) направихме едно мъгловито изкачване на 2 върха в планината Боздаг - известна понастоящем още като Фалакро. Тази планина се очртава като традиция вече за мен понеже за 4-ти път стъпвам из нея за 1 година. За съжаление в този ден тя бе обгърната от облаци през повечето време и не успяхме да се насладим на повечко панорами. Изкачихме се на върховете Карталка и Пророк Илия (първенеца). На слизане посетихме една пещера в подножието на планината. Тя е много готина, понеже в нея тече подземна река, което е доста голяма рядкост доколкото знам. В тази пещера ходя за 3-ти път. За час спряхме и в гр. Драма.
На следващия ден рано рано отидохме на остров Тасос, но не да си печем кълките, а да катерим из планината на острова наричана Ипсарио. Целта бе едноименния връх и вицето й в. Пророк Илия. Началото бе обезкуражаващо. Когато хванахме ферибота от с. Керамоти за Тасос започна да вали. Дъждът продължи и след като стъпихме на брега. Докато достигнем обаче с. Потамя валежът спря. Предстоеше ни преодоляването на 1000 м денивелация. Докато достигнем билото бе облачно, но там се проясни и по слънце изкачихме 2-та върха. Местата са с чудесни панорами и драпането си заслужаваше.
Идущите 2 дена бяха по-скоро екскурзионни, но ще отбележа клисурата на р. Места, където ходя за 2-ри път тоя месец и каньона на р. Драматица (наричана сега от гърците Ангити), където ходих миналата година ноември.
Направих една фотогалерия със снимки от Боздаг и планината Ипсарио на остров Тасос. По между другото в нея съм мушнал и малко снимки от Драма, клисурата на Места и каньона на Драматица.
Понеже облачността не позволи да се правят много снимки на Боздаг, мога да предложа на такива от 2 от предните ми ходения там. Те са качени на същия сайт, но са да няма лутане и който иска да им хвърли едно око може да иде на линка ->http://www.oreliak.e-psylon.net/index.php?item=photo&action=photos&gallery_id=33 Това са зимни снимки, правени при идеална видимост.
По повод предното ми ходене из тия земи, качване на Боздаг, посещение на 2 пещери и каньона на р. Драматица съм правел пътеписче. То е познато за някои пишещи във форума, но за всеки случай давам линк за тези, които биха проявили интерес. Кликнете тук -> http://www.oreliak.e-psylon.net/index.php?item=article&action=view&article_id=152
Приятно гледане!
Последната промяна е направена от Speedy на Вто Май 29, 2007 9:01 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Май 28, 2007 9:34 pm
dido
Добро пътуване и чудесни снимки, мерси
По това време ние с Ива се пробвахме по Олимп, ама си останахме само с трамбоването по баира де, 10-метрова видимост, така и не разбрахме къде точно вървим
По това време ние с Ива се пробвахме по Олимп, ама си останахме само с трамбоването по баира де, 10-метрова видимост, така и не разбрахме къде точно вървим
Е, нямали сте късмет, но не винаги времето е с планинарите! Следващия път ще бъде по-добре.
Ако знаеш колко ме беше яд, че не успяхме да се видим ни в Неврокоп, ни на Тасос, ама така се получиха нещата какво да се прави.
От с. потамЯ до в. Ипсарио се качихме за 3,20 ч., но с по-стегната група за 3 ч. няма никакви ядове. Има поставена маркировка, която макар и оскъдна се следи добре, понеже гърчулята ако не друго са турнали по една боя на кръстовищата.
От в. Ипсарио до в. Пророк Илия са 2,30 ч., но бързичките могат да го лапнат и за 2 ч. Слизането е кофти от Прoрок Илия, понеже е имало попжарище и сега е обрасло с папрат - пътеката се губи на места.
От с. панагИя според мен е по-дълго, понеже има едно качване на малко ридче, което малко ще забави. Иначе не мисля кой знае колко по-голяма да е разликата.))
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети