Здравейте
Чудихме се за един ден какво да бъде.. чудехме се на времето.. чудехме се на синоптиците.. ама накрая го измъдрихме
Въпреки прогнозите за лошо време, въпреки евентуалния валеж от дъжд по ниското, и сняг по високото, трънахме рано сутринта в неделя. Жоро, Ванката, Стефан, аз и Илия. С Илия се засякохме за пръв път лятото из Пирина, казахме си "чао" на Кончето, и.. това беше до неделята.
Около 8 ч. бяхме на Боровец, нагоре половината баир беше скрит от мъгла. Не ми беше ясно какво ще правим там, но нищо не казах, няма да чупя хатъра на момчетата с ранни мърмореници
Горе, обаче, слъчно печеше приятно, вятъра скиташе другаде, и нямаше почти никакви хора. Идилия. В далечината Мус-ала се криеше зад някакво облаче...
Нашите върхове, към които се стремяхме днес, се намираха на запад от Ястребец. Обикновено през времето, когато няма сняг, трудно се стига до тях, тъй като са опасани от много клек и други ниски дръвчета.
След като позяпахме доволно, наденахме снегоходките. Всъщност аз, Жоро и Стефчо бяхме със снегоходки, другите - без. Отначало нямаше проблеми с затъването, снега около пистите беше достатъчно добре утъпкан.
Но с увеличаване на разстоянието между нас и Ястребец, нещата леко се влошиха. Момците без снегоходки започнаха яко да затъват, защото снега беше доста мек, дори за снегоходките. Подпомогнахме Илия с едни гети, щото щеше доста да се намокри от това пропадане на всяка почти крачка..
Решихме първо да идем на Соколец, пък после на другото връхче. Тъй както се движехме в прекрасно слънчево време, тъй изведнъж се спусна мъгла. И тъкмо да се покажат Скакавците, които се очертаваше да се видят от добра гледна точка.. и не стана нищо...
Като стигнахме на добрата гледна точка, се виждаше това --
И това--
По едно време, докато чакахме с надежда, поне аз де, да се покажат хубавите връхчета, мъглата пусна малко аванта, ей тъй, мъничко, колкото да видим, че има и друг склон отсреща:
И пак ни обгърна. Ние все пак трябваше да продължим нанякъде, решихме обаче да е към Соколец. Извадихме компаса, че в мъглицата и с тия урви, щеше да е трудно с налучкване..аха, и картата, как без нея
Уточнихме посоката и тръгнахме. Наоколо стана още по-млечно, посмрачи се и заваля сняг. Истинска зима направо:
Снимах тази снимка с идеята да покажа колко дълбоко може да се пропадне в снега
Надявам се Илия да си я хареса, че и да каже. Гледам се е регистрирал, ще е хубаво да пусне някоя снимка от своя апарат
10-ина минути по-късно се спряхме в подножието на една скална групичка. Почудихме се и помаяхме се, дали това ще да е нашето връхче. Попитахме тоя-оня по телефона Накрая и се качихме горе. За целта свалихме снегоходките и раничките и право горе
Ето едно изгледче от мястото, където бях застанала аз:
Десетина минути по късно нямаше какво да правим вече горе, и си тръгнахме обратно, както се оказа. За пореден път се убеждавам, че губя всякаква ориентация в мъгла и трябва да почна да се пробвам да се ориентирам с компас или друго пособие, за което за момента ще мога да намеря парички Знам за джи пи ес-четата, знам.... ама....
Върнахме се наистина по същия път, а аз реших, че други хора са минавали преди нас. И изразих на глас учудването си.. момчетата ме изгледаха и те учудено.. казаха,че това били нашите стъпки.. снега толкова силно бе валял, че почти ги беше заличил...
Върнахме се пак при хубавия изглед към Скакавците.. ама пак мъгла:
Но поне снеговалежа спря:
Мъглата се вдигна и пухкави бели облачета заплуваха наоколо..
Това пък е изглед към връх Соколец, сниман от обратния път
Запътихме се към Иванов камък, за съжаление нямам снимка на върха. От далече ми изглеждаше не много добре за снимка, от близо вече беше прекалено голям. Оказа се бая масивна скала и първоначално като стигнахме до нея, се позачудихме откъде да я качим.. С малко проучване на теренните условия, налучкахме верния път. Горе вече се откри възможно най-добрия изглед към Скакавците за тоя ден и тези условия:
И маалко на северозапад от тях:
За връщането се чудихме накъде да поемем. По обратния път към Ястребец беше много пропадане в снега, надолу към Боровец не знаехме какво ще да е положението на склона и отново на снега... направихме гласуване Един беше за връщане към Ястребец, един се въздържа, един, т.е аз, казах, че искам надолу.. към Боровец директно..четвъртия и петия, и те се чудиха... но накрая тръгнахме надолу. Оказа се, че напразно сме се чудили и тормозили, нямаше проблеми, слънцето грееше, нямаше вятър, условията чудесни.
Ето последен кадър от баира
На ляво е запад и село Бели Искър, на дясно е изток и Боровец, той не се вижда, на горе е север и язовир Искър, той също е извън кадър. Къщичките долу са някакъв хотелски комплекс и там някъде около него и асфалтовия път, до който трябваше да се спуснем и по който трябваше да вървим до Боровец
Здрасти Кате.Тоя излет- поне за мен ,беше уникален.Идея си нямах,какво значи да ходиш в такъв сняг,(то не че и на Пирин знаех за какво става въпрос), но пък напоследък доста скитане му ударих! Така че да се стягаме.Ето и малко снимки от мен.
Със здраве Илия
снимки
Сря Май 07, 2008 9:29 am
andimit
Поздравления и за ходенето и за снимките
Аз и тази година не успях да кача зимно Мусала
Сря Май 07, 2008 7:27 pm
dido
Хъм, правихме го зимно ние Мусала. Вятърът ни вееше като разлепени вестници на въжето горе ...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети