Не съм сигурен, дали тук е мястото на тая тема и дали не я повтарям. Ако е така, преместете я, където и е мястото.
Моля, ако знаете да ми кажете, какви планински маратони се провеждат в БГ? Колко километра са(по регламент)? Знам за обиколката на Витоша, 100 км.за 24 часа от Мазалат до Ехо. На времето съм участвувал в 100км-Чумерна - Шипка, 2 пътив обиколката на Витоша и от кв. Острец до Беклемето. Провеждат ли се още.
Имам желанието да се пробвам в един такъв маратон, може и да не завърша, но защо да не опитам. Моля помогнете ми да избера.
Обиколката на Батак е много приятен маратон. От няколко годни насам го правят на 22 септември. Това е страницата http://rotary-pz.tripod.com/
Криси, благодаря ти за отзивчивостта. Аз не съм се изразил правилно. Става въпрос за планински маратони - 100 км за 24 часа, като Мазалат - Ехо например. Като гледам времената на Баташкия, повече ми прилича на лекоатлетически. А аз съм далеч вече от леката атлетика.
Да, не е точно планински- положителната му денивелация е около 300 метра.
Има хора, които го бягат доста бързо, но контролното време е шест часа. Това е почти ходене.
Вто Яну 17, 2012 11:37 pm
dobber
Здравей Мечо, аз също се вълнувам от темата. Знам че преди 90те са се провеждали много подобни мероприятия и легенди се носят за тях при ветераните. Аз като по-малък само чувам и точа лиги засега. Затова ще се радвам на всякаква подобна информация от към подходящи маршрути.
Първо обаче, според мен трябва да се определи какво е планински маратон или планинарско предизвикателство. Това според мен е преминаване на голямо разстояние в планински терен и условия, като ценното е (едно или комбинация от всички) времето за завършване, стилът на преминаване, сложността на терена и положителната денивелация. Например лимит от 8-12 часа за 50км и 24 часа за 100км преход или най-голяма положителна денивелация или абсолютно пълна автономност или други условия. Нека само да уточня че тези "условия" не трябва да са само за леко атлети, а за нормално опитни планинари, така че които иска да тича напред - да го направи, но които иска само да ходи стабилно - да има достатъчно време за да завърши. Не трябва обаче да има отпускане и този които бере боровинки цял ден, подремва по хижите и си приказва с миновачите, най-вероятно няма да завърши. Ще се радвам да чуя и мнението на форума, тъй като аз не се считам за разбирач по темата.
Ти вече каза за "Обиколка на Витоша", както и "Стара Планина 100х24".
Чувал съм за един преход "Верея" които е 2-3 седмици преди обиколка на Витоша, т.е. Юни месец. За него знам че е около 50 км, но интересното в него е че е изцяло нощен преход. От Прохода на Републиката до паметникът на Шипка. От миналата година даже има тема тук: http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2908&sid=3fec4f25506da891b84176ec5029eb41
Има и още един голям преход - от вр. Мусала до вр. Вихрен (или на обратно), като тои е около 75км, 5500м+. За него няма организирано мероприятие и досегашните опити за които знам от последните години са винаги соло. Няма много хижи по пътя и затова автономията за този преход е най-важното нещо. На мен ми е голям мерак да го направя и ако звездите се подредят правилно, това лято ще се пусна. Има теми за прехода и в този форум.
Освен това, друго интересно предизвикателство е изкачване на най-голямата (разумна) денивелация в България. Това е от жп гара Кресна (158м.н.в.) до вр.Вихрен(2914м.н.в.). Това се умопомрачителните 2756 метра денивелация. До колкото знам, теренът не е нищо особено, по скоро предизвикателството от това че е "най-" в България. Отново не съм чувал за нищо организирано. Отново ми е мерак за една лятна събота.
Има и няколко организирани прехода от типа Витоша-Верила-Рила - няколко дни преход, но това за мен е по-скоро ходене с огромна група с предварително организирано спане и не го начислявам като предизвикателство.
Не знам Ком-Емине дали и как се причислява като предизвикателство. Дори лежерното преминаване за 20 дни е трудно от гледна точка на това, че се откъсваш от цивилизацията за толкова голям период от време. За скоростното преминаване пък направо не ми се мисли...
dobber, благодаря за изчерпателния отговор. Съгласен съм с всичките ти мнения. Планинските маратони не бива да са състезания, има достатъчно, други спортни състезания. Но пък, той не бива да се превърне в поход за удоволствие. Затова трябва да има някакъв лимит и всеки, който не успее да завърши маратона в този лимит, да се счита за незавършил. Този лимит го има във всички маратони, освен ако са състезания. То, тогава лимит не е необходим, всеки се стреми да завърши в предела на своите възможности. Нека да има състезатели и в планинските маратони, и там има рекорди, но да имат възможност да опитат своите сили и тези, които не са свръх...
Специално на мен ми харесват Обиколката на Витоша и Стара планина 100 км/24ч. Затова ми трябва обаче яка подготовка. Започнал съм я, но дали ще успея, ще покажат последните проверки преди тези маратони. Ако не успея, ще се задоволя с похода Верея. Не бих тръгнал на самостоятелни приключения, наситих се на миналогодишното Ком Емине. Самостоятелни походи - да, но приключения - не. Затова тези като Мусала и Вихрен са изключени, само масови.
Чувал съм и за още един 100х24 на Варна. Отново с водач, като времето на движение и почивки е по график, така че да се вмести точно в 24 часа.
"Участниците ще преминат дистанцията групово под ръководството на водач и времетраенето ще бъде около 18-20 часа."
Нед Яну 22, 2012 11:59 pm
Криси
Уф, сетих се за две хубави прояви, но си имат контролни времена.
Първото е Бодлите на розата. Но май не се е случвало от 2008, за съжаление.
Имаше около 130 км. бягане/ходене, 50 км. лесно колоездене и малко гребане за цвят.
Другото подобно е Ексвенчър. Там обаче колоезденето е повече, има и алпийски препятствия и отборите са от по двама души. През последните години го правят по-кратко. Аз сварих да участвам само на това през 2007 и беше към 300 км- пълна лудница. Бях писала и някакъв пътепис за това, ето този е http://moiteplanini.com/story/XVenture_-_razkaz_na_uchastnik_ot_otbor_.html
Пон Яну 23, 2012 9:04 pm
ilio
Здравейте,
не знам до колко отговаря на критериите ей това:
Здравейте,
Да попитам някой разполага ли с карта къде точно преминава трасето на Персенк Ултра/конкретно това трасе, което е нещо като 160 км, че имало и по-кратки/?
Нищо не намирам, нито по сайта им, нито където и да било, а това е като че ли една от най-важните информации, пък я няма никаква.
Пон Юли 09, 2018 12:23 pm
vaskoo
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети