ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
планиране поход на група (молба за два GPS трака)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
планиране поход на група (молба за два GPS трака)
Автор Съобщение
lz1fw

Местожителство: София

Мнение планиране поход на група (молба за два GPS трака) Отговорете с цитат
Планираме летен поход до връх Ботев. Групата е малка, но разнообразна. Разликата във възраста е до два пъти. Физическата подготовка е добра, туристическия опит да кажем, че е на средно ниво.

Похода е за средата на лятото на 2012 година. Още уточняваме маршрута и подробностите около него.
Най-вероятно е да тръгнем от хижа Рай към връх Ботев. Накъде ще продължим още не сме решили.

Още първия участък на планирания маршрут обаче ме затруднява.
Вертикалния профил на маршрута от хижа Рай до връх Ботев изглежда така: http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/profile_hRaj-vBotev.jpg.
По данни от Уикипедия този маршрут се изминава за два и половина до три часа
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2_%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85

В Интернет http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=21556&page=4 намерих трак от качване на връх Ботев.
За по-сигурно съм прибрал трафа и при мен - http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/Kalofer-Botev_vrah-Karlovo.gdb
Според този трак времето от хижа Рай до връх Ботев е три часа и половина.
http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/track.jpg

Според един от пишещите в http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Stara/Rai , този преход е поне четири часа.

След този дълъг увод имам молба: може ли някой да сподели негов собствен трак на качване на връх Ботев през лятото в комплект с друг негов собствен трак за качване на Черни връх на Витоша пак през лятото. Идеята е преди връх Ботев да се качим на Черни връх по същия маршрут и да придобием по-точни представи за колко време ще се качим на Ботев с нашата скорост.
Ако няма трак, то описание с думи на маршрутите и времената за преминаване също ще свърши работа.
Съб Яну 07, 2012 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

Мнение Отговорете с цитат
Rolling Eyes Question

Съб Яну 07, 2012 1:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw

Не знам какво става... Пиша и не виждам в преглед написаното, а ми дава да го редактирам и цитирам...
Извинявам се, сигурно съм объркал нещо, но не знам какво.

Повторил съм написаното на
http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/

дано там се чете.
Съб Яну 07, 2012 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Done.
Не слагай обикновени скоби на връзки.

Съб Яну 07, 2012 2:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

ZCEZBPM написа:
Хич ме няма с тези гпс-и , ама за какво са ти тракове от хижа Рай до връх Ботев.
Има си карта на бг маунтайнс, а там на място си решаваш откъде точно да минеш според условията.
Часовете които ги дават тук са реални ако човек ходи стегнато и без много почивки. http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Stara/Rai
2:30ч. до горе , а при наличието на кашкавал туристи в групата часовете могат и да се удвоят.
Всичко е много относително.
Едно и също разстояние съм го минавал и за 4:30 ч и за 9:00ч. като втория път просто вървях толкова бавно че даже не се задъхвах и виж каква разлика се получи.
Дори и при един и същи човек на едно и също място може да има огромни разлики.

Ами това е проблема - да се установи къде е общото ниво на групата: във високия клас на тези с времена от два и половина часа, или във кашкаваления клас с необходимо време от пет часа.

Никакъв проблем не е да сме в кашкаваления клас. Тръгнали сме да видим върха и да се насладим от това.
Огромен проблем ще е ако предвидим три часа, пък реално вземем разстоянието за шест. Щото деня е крайно дълъг.

Сега гледам едим мой трак от Симеоново - Черни връх - хижа Кумата - хижа Планинарска песен - хижа Средец - Драгалевци.
Трака е на http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/2011_05_24_Simeonovo-CherniVrah-Dragalevci.gdb
Ами качил съм се на Черни връх за 05:30 часа. Може да е бавно, но Витоша ми е позната и не ме притеснява и да се стъмни. В Стара планина изобщо не се чуствам толкова уверен и ми се ще да избегна изненадите.
Съб Яну 07, 2012 3:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw

ZCEZBPM написа:
Аз например ако ще водя по-пишман туристи и от мен(не че е възможно да има такиваSmile ) и ако имам свободно време ще ида десетина дена по-рано и ще го мина маршрута сам.
С много бавно темпо.
Така ще ми е по-спокойно че няма да има изненади.

Точно това смятам да направя. Даже вече съм си подбрал маршрут за пробата - хижа Рай - "Тарзанова пътека" - връх Ботев - заслон Маринка - заслон N42.70207 E24.96218 на мойта карта му няма името - Паниците - после не съм го решил, вероятно надолу към Калофер. Зависи от това, по кое време ще бъда там.

Пробата ще ме запознае с маршрута, но няма да ми отговори обективно на въпроса за колко време ще премине по него групата. Ще трябва аз да "предсказвам" субективно това време, а не ми се ще да е така. Затова ако някой има желание да сподели два свои трака - единия от преход през връх Ботев, а другия от преход през Черни връх - ще съм му благодарен. Идеята е да минем колективно по неговия витошки маршрут и да като си определим "коефицента" да умножим с него неговото време за прехода през връх Ботев. Мисля, че така прогнозата ще е значително по-точна.
Съб Яну 07, 2012 4:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Колега от прочетеното до тука си направих следният извод.Сезона когато си решил да посетиш с групата нашият район просто няма да имаш нужда мисля от GPS.По това време на сезона единственото което може да ви затрудни е лятна грамотевична буря,но и това е предвидимо сьс справка в някой от сайтовете с прогнозата.Отностно похода всичко зависи от водача на групата да сьобрази подредбата на хората си в колоната,да определи темпото така че да не затруднява големите и най-малките, да прецени вьзможностите на всички.Много вожна подробност е да се знае че винаги може нещо да обьрка нещата затова непредприемаите излишни рискове.Планирайте така нещата с нощувките че по- навреме да сте по хижите.До х.Рай просто нищо неможе да ви затрудни пьтеката е поносима с леки изкачвания но по Тарзановата вече е друго.Затова ви предлагам нощувка на Рай и другият ден атака на вьрха и после на изток или на запад.Успех в начинанието спомените от гледките са неупесуеми.
Съб Яну 07, 2012 4:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

Само не лятна гръмотевична буря. Виждал съм и съм чувал лично какво е какво е и хич не искам да виждам и да чувам пак. Между другото тътена от гръмотевиците е наистина страшен...

GPS-а си го нося винаги, пък нека да не се налага да го ползвам. Не тежи, пък и после траковета ми помагат, ако не се сещам какво съм снимал. Very Happy

Благодаря за съветите.
Съб Яну 07, 2012 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1gjd

Аз бих предложил маршрута по който аз изкачих връх Ботев и останах истински очарован, видях доста повече красоти от Балкана а и въпреки че е малко по-продължителен ми харесва като цяло повече и отново тази година ще го повторя.

Калофер - Паниците - хижа Рай

от хижа Рай тръгване по пътеката за хижа Васил Левски
след като се стигне местност "Баш Мандра" - овчарник и почти срутена стара сграда (бивша мандра?)
се тръгва на север покрай реката по добре очертана пътека и се минават доста красиви гледки (няколко водопада)
излиза се на пътеката която идва от хижа Левски за към връх Ботев
оттам се тръгва на изток и след известно време се стига заслон Ботев.

Тук е за предпочитане да се пренощува, понеже в зависимост от часа на тръгване, физическата подготовка на групата е доста верояно следващите около 200 метра да се видят непосилни.

от заслон Ботев право нагоре към върха за около 45 мин ( по спомен )

за притежателите на книжки от инициатива 100 туристически обекта трябва да изкачат още три етажа и да си бият печата собственоръчно при синоптика на станцията

Има легенди за някакъв прословут чай при него, аз такъв не видях но и не питах.

Слизане малко по-внимателно вече по "Тарзановата" пътека към хижа Рай и оттам към Паниците и Калофер.
Съб Яну 07, 2012 5:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

Маршрута ти е интересен. На моята карта пътеката "на север покрай реката" след "местност "Баш Мандра" - овчарник и почти срутена стара сграда" не се съединява с пътекака към хижа Васил Левски. Затова трака отива малко по-назапад. Very Happy
http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/lz1gdj_path_1.jpg

Дори и така това кръгче може да се мине за един ден, ако се тръгне от хижа Рай.
Пътя е 16.5 километра, при разлика във височините 939 метра.
http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/lz1gdj_path.jpg

Обаче твоите думи "Тук е за предпочитане да се пренощува, понеже в зависимост от часа на тръгване, физическата подготовка на групата е доста верояно следващите около 200 метра да се видят непосилни." всяват смут в душата ми. Идеята да се слиза уморен по Тарзановата пътека е доста рискова - човек може да се подхлъзне и от умора поради невнимание.

Имаш ли мнение доколко този маршрут е нормално да се мине за един ден?
Съб Яну 07, 2012 6:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
тихомир томанов

Това е хубаво че си преживял такава буря затова и иводите са ти правилни че нещеш друго такова преживяване.От Рай на горе няма кьораво дьрво човек да се скрие при такива условия зада има малко надежда за оцеляване .Нямате на престава как трещат грамотевиците по скалите.Относно GPS щом разполагаш с такьв още по добре таз машинка наистина в определени условия е безцена.Имах предвид че вече мьркировката е добра в тоз район.Като решиш за контролен преход пиши ако сьм свободен мога да ти правя компания.На 6 септември го правих аз кума и дьщерята подобен трак като продьлжих кьм Левски целият наш трак беши около 19 км.Та мисля че ще е посилен за вас до заслона и после на горе, както го е описал др колегата.

Последната промяна е направена от тихомир томанов на Съб Яну 07, 2012 6:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Яну 07, 2012 6:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Ами ако се мине по този маршрут поне за себе си не мисля че е разумно да се слиза на същия ден по Тарзановата пътека, поне за мен е доста стръмна на места и леко опасна за това и написах нощувка на заслона. Не се съединява на картата но в действителност си е така и като се тръгнеш на север покрай реката няма как да се обърка човек нищо че доколкото си спомням нямаше маркировка.
Съб Яну 07, 2012 6:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

lz1gjd написа:
Ами ако се мине по този маршрут поне за себе си не мисля че е разумно да се слиза на същия ден по Тарзановата пътека, поне за мен е доста стръмна на места и леко опасна за това и написах нощувка на заслона. Не се съединява на картата но в действителност си е така и като се тръгнеш на север покрай реката няма как да се обърка човек нищо че доколкото си спомням нямаше маркировка.

Ще го имам предвид. Дори и в неказания смисъл, че по тази пътека май е по-добре да се качваш, отколкото да слизаш.

Погледни, моля те, тази карта, нищо че съм разменил две букви в името й. Извинявай.
http://www.lz1fw.com/project/vrah_Botev/lz1gdj_path_1.jpg

Твоята пътека нагоре е тази, на която по средата има водопад.
Тя е покрай четвъртата пресичаща пътеката река, като след нея има още една, по която минава трака според карта.
Нали така?

Между другото, ако мина откам ще мога да пратя трака на OFRM да "съединят" пътеките. Very Happy
Съб Яну 07, 2012 6:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
тихомир томанов

lz1gjd написа:

Да нямама маркировка но защото е извьн основното трасе.По нагоре е Петольчката а от там почва лятната за Ботев ако се трьгне по дерето от Баш мандра то по-нагоре се сьбират с лятната .Да допьлня в тоз нериод на време там има овчар с 300 овце и бяло куче ,много е сладкодумен мяза на дивак.
Съб Яну 07, 2012 6:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

тихомир томанов написа:
Като решиш за контролен преход пиши ако сьм свободен мога да ти правя компания.

Благодаря за предложението. Ще го имам предвид след 5-7 месеца.
Съб Яну 07, 2012 6:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.