Еверест - промяна в климата
Доста новини има за Еверест, едни се млатят на 8000 мнв, други загиват по нови маршрути и т.н.
Понеже няма една обща тема, пускам отделна, че не знам къде да го сложа тов.
Учени говорят за все по-голямо ледено отстъпление по върха.
За жалост статията е на английски, а нямам време да превеждам сега, но има сравнителни снимки, които говорят.
Скоро ми предлагаха да ходим поне до базов лагер, но аз като цяло съм доста отвратен последните години от всичко, което става там, свързано с хора: самозабравили се алпинисти, боища, трупове, прецаквания и т.н.
Последната промяна е направена от Emil на Чет Май 16, 2013 7:16 pm; мнението е било променяно общо 1 път
За Еверест
Не е задължително да ходиш точно до ВС Еверест. То там няма и кой знай какво да видиш, но иначе Хималаите са си същите и не зависят от човешките дребнавости. Е, ледниците намаляват, но все още ги има. Побързай, че както поскъпва, скоро може да стане и невъзможно...
_________________ Където има воля има и път!
Пет Май 17, 2013 2:20 pm
joropc
Re: За Еверест
gena написа:
Не е задължително да ходиш точно до ВС Еверест. То там няма и кой знай какво да видиш...
Е да, няма к'во да видиш..Освен ледникът Кхумбо, Еверест, Лотце, Нупце, ПумоРи, Ама Даблам, Макалу и още мноого знайни и незнайни 6-7 хилядници.Нищо работа.
Динчев, някой път кат' "изплющиш" нещо, човек да се чуди да се смее ли, да плаче ли...
Пет Май 17, 2013 6:11 pm
gena
Интересно, откъде си ги видял всички изброени обекти, като не си ходил ? Просто знаеш, че са наблизо... От самия ВС Еверест не можеш да видиш върховата пирамида на Еверест /само от определени точки и то малко/, Лотце може да се зърне само от определени места на ВС, Ама Даблам и Макалу въобще не се виждат. Даже и Нупце от самия ВС се вижда много различно и недостатъчно. Единствено по-добре се виждат айсфола на Кумбу, Пумори и Кумбуце. Съвдем друга е панорамата от Кала Патар. Точно това имах предвид, че не е мястото ВС, за да видиш околната панорама. Такива глупости пишете понякога, че се чуди човек откъде това самочувствие...
Съб Май 18, 2013 9:14 am
joropc
gena написа:
Интересно, откъде си ги видял всички изброени обекти, като не си ходил ?..
Ами ходил съм, ама не с теб, защото си скъпчия, а и някой път събираш пари от клиентите си, а не ги водиш никъде, та после ти показват глупавите оправдания по телевизията.Ходил съм сам, и още си спомням как в един друг форум ми говореше, че на входа на парка към Еверест нямало да ме пуснат ако съм нямал водач и тийм лист, което естествено беше пълна глупост и въобще не беше така.Нито някой ме пита за водач, нито за тийм лист.
Не е нужно да се правиш на убита лисица и да обръщаш думите ми.Ясно беше, че по-горе говоря за Еверест BC трек като цяло.Много си наясно и, че върховете, които съм изброил се виждат по продължение на целия трек и няма начин да не ги видиш на път за култовото място базов лагер.Или ти, когато си водиш клиентите до Калапатар, ги стоварваш с хеликоптер на връхчето и после ги отнасяш, че никой нищо не вижда от въпросните върхове, а?Наясно си също, че НЯМА човек, който се е качил на Калапатар и после(или преди това) да не е посетил базов лагер, така че не заблуждавай аудиторията.Знаеш, че въпросният трек до базов лагер, особено ако включва и езерата е най-якият хималайски такъв и няма нищо общо с Анапурна трек(примерно).Разликата е само за водачи като теб, защото Анапурна-та ви излиза по-евтино и "лапате" повечко.
Динчев, редно е вечер да спреш да се правиш на Роб Хоул и да отстъпиш път на младите, както и да спреш да говориш косвено, агитационно-рекламни глупости по форумите.
Нед Май 19, 2013 8:25 am
gena
Твърде далече отиде в злобата си, но ще ти отговоря:
- От описанието ти за панорамата от ВС не се разбира, че си ходил... Бях визирал точно ВС и за него уточнявах, че няма много какво да се види, а не за целия трек. Не си го прочел внимателно...
- Колкото до скъпчията, мойте цени са едни от най-ниските, а и стотици хора съм водил в Хималаите точно с тези цени - няма друг да е водил повече българи.
- По отношение на "а и някой път събираш пари от клиентите си, а не ги водиш никъде" - този който се опита да го прави, най-после е изправен пред съда да отговаря, но не съм аз, драги.
- По отношение на водача и тийм листа, просто ти цитирах изискването на закона, който и сега е в сила, но не се спазва, въпреки, че в началото се опитаха да го правят и пред очите ми върнаха хора !
- Не разбирам какво общо има Анапурна тук ? Ако си обърнал внимание, цената за Анапурна ми е с около 400 лв по-евтина от Евересткия трек, т.е. с толкова, колкото е самолетния билет до Лукла и обратно, което прави разликата. До миналата година не бях правил Анапурна от доста години, заради съсипването на природата с новия път, а не защото не може да се сравни с Евересткия, което е пълна глупост. Това е един невероятен трек и в много сезони е по-посещаван от Евересткия.
- Не знам по какво ме сравняваш с Роб Хоул ? Човекът си отиде преди 17 години, изпълнявайки докрай дълга си като планински водач. И смятам, че е много нагло да ми казваш кога да си ходя. Докато смятам, че съм полезен на хората и ми доставя удоволствие, ще го правя, пък после ще видя.
И в заключение: Дадох едно уточнение с най-нормален тон и то на друг човек. Не знам с какво предизвиках твойта реакция, но тонът с който се опитваш да комуникираш с мен е крайно неприемлив ! Имай го предвид !
Пон Май 20, 2013 1:17 am
joropc
За каква злоба говориш бре, човек.За какво ми е на мен да ти злобея.Просто направих уточнение, че и без теб хора си ходят в Хималаите, и като пишеш някои неща трябва да го имаш предвид.Относно това, че си завел стотици хора в голямата планина...ами то всеки може да отиде и сам, стига да знае малко английски и да спазва аклиматизационната схема при изкачването.Говоря за трековете.Иначе за по-високите места, на които водиш групи е ясно, че нещата стоят коренно различно, ама сега "говорим" за BC.
Не забравяй като споменаваш, че цените ти са най-ниски, да уточняваш спрямо кой, защото аз съм срещал далеч по-евтини оферти, стига да се замъкнеш сам до Катманду, което си е просто един самолетен полет с едно прикачване и 2-3 часа престой.
@Emil
За каквито и побоища и мизерии в Хималаите да пишат, голямата планина си е там и трудно някой ще им "накриви шапката".
Абе, вчера да беше в мола на цариградско?
Пон Май 20, 2013 8:37 am
Emil
Бях. С децата и жената.
Пон Май 20, 2013 9:06 am
gena
Ти откри Америка, че и без мен ходят хора... И през ум не ми е минало да преча на някой, който е тръгнал сам. Напротив, на никого не съм отказал изчерпателна информация и помощ при самостоятелни пътувания, не само за Хималаите ! Десетки са хората на коита съм помогнал по този начин ! Колкото до това, че всеки може да отиде - да, така е, само, че има много хора за които това е голям стрес и предпочитат да са с по-опитен човек, а и да научат много повече неща, които иначе няма как да научиш. И те са доста повече от другите. Точно за такива хора са агенциите за да им дадат по-голяма сигурност. Точно с цел да помогна си дадох мнението във форума за тийм листа и водача, а не да отказвам хората. Много е елементарно, за да ми го приписваш. А колкото до аклиматизацията, колко хора мислиш, че имат точна представа от начина на провеждането и, превантивни и предпазни мерки, евентуално лечение и т.н. ? Единици са. Затова по трековете рядко можеш да срещнеш самостоятелни трекери и много повечето са поне с местен водач. Нагледал съм се на какви ли не случаи, точно на трекери, включително и фатални такива. От едно ходене няма начин да придобиеш пълна и ясна представа за проблемите, които могат да възникнат, а те съвсем не са малко !
Колкото до цените, естествено, че ги давам от България и не могат да бъдат сравнявани с тези на агенциите от Катманду! Естествено, че всички услуги струват пари, особено качествените, каквито претендирам, че давам на хората, които водя.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети