Бабско, Кадемлийско пръскало, Малък Кадемлия 9-10.4.2011
Предходните дни го даваха ураганен вятър на Ботев, така че избирането на маршрута беше малко инатливо и в крайна сметка вятъра си каза думата.
Качихме се с колата до х.Русалка по каменистия, изровен на места път (аз очаквах да е далеч по-добър). Над хижата гората се люлееше и облаците хвърчаха по небето. Хижарят ни предупреди, че дори в гората не е безопасно да се ходи, заради падащите, счупени клони - един за малко щял да го закове предния ден .
Качването към заслона на Голям Кадемлия бързо отпадна за този ден. Решихме само да обиколим пръскалата и да се надяваме на по-добро време в неделя.
Бабското пръскало отдолу - приближихме се от пътя вървейки без пътека покрай реката:
Кадемлийското пръскало:
На връщане от Кадемлийското пръскало минахме по екопътеката на Бабското пръскало. Хубава е. Направих трак на екопътеката, защото я нямах на картата (жълтото):
Бабското пръскало от панорамната площадка на екопътеката:
Имаше един неприятен момент с преспиването, тъй като ни сложиха в стая точно до столовата, от която ни отделяше летяща врата и се почуствахме почти като на голямата маса на компанията, която към полунощ започна все повече да се отпуска и да засилва чалгата. Малко отчаяно решихме да се изнасяме към х.Триглав и поне малко да поспим. Събрахме чувалите, натъпкахме ги в раниците, но ни хванаха докато се промъквахме с тях през столовата. Започнаха едни обяснения, хижарите явно си бяха легнали вече, но компанията не ни пускаха да тръгнем. Успокоиха ни, че имаме късмет, тъй като големия купон бил предната вечер. В крайна сметка организираха размествания в настаняването и ни прехвърлиха в стая на втория етаж, където бе друго. Блажена тишина!
На сутринта ранното тръгване се пообърка от валящия сняг и навъсеното време. Вятърът все ката духаше.
Тръгнахме към 8.30 с идея поне да се опитаме. Междувременно времето се пооправи.
Борехме се с вятъра нагоре все по-близо до билото
И излязохме в гръб на Голям Кадемлия
но в крайна сметка се отчетохме само с Малък Кадемлия, защото на самото било вече беше нечовешко.
Върнахме се, подсичайки Голям Кадемлия и излизайки на реброто му.
Браво за качването!
От опит знам, че ураганен вятър на билото на Балкана е много жестоко нещо. Спокойно може да събори и търкаля човек. Съчетано с ниските температури .... направо си е геройство от ваша страна.
В този ден /неделя/ имаше страхотна видимост. Аз виждах билото от района на Хасково. От опит знам, че от там където сте били се вижда Пирин и Рила.
Още веднаж поздравления!
Вто Апр 12, 2011 8:29 pm
Весела Ягодова
Много ми харесва името на албума
Много е сполучливо !
Уф, това с чалгата в хижите...абе не се ли свърши вече с тази история, аз мислех, че им е минал мерака на хората да слушат такава музика, а то...
Недоспиването леко прецаква излета, което обяснява защо на Breithorn (4164) имаш по-бодро изражение отколкото на Малък Кадемлия (2226).
И все пак видимостта си е тотален късмет
Чет Апр 14, 2011 8:22 am
Todor
ve_san написа:
....
Уф, това с чалгата в хижите...абе не се ли свърши вече с тази история, аз мислех, че им е минал мерака на хората да слушат такава музика, а то...
За съжаление не, особено в близките, достъпни с кола. В него район обаче, не очаквах ... Вярно на Русалка никога не съм бил, но на Триглав столовата е в отделна сграда... На Тъжа съм присъствал на запивки ама чак да пречът на съня не се е случвало, защото повечето пъти съм бил на 2-я етаж може би.... По принцип в този район предпочитам да ходя от декември до февруари. Има особена романтика в това да отидеш на хижа и да си първия, когото хижаря вижда от 10-15 дни.
В Неделя видимостта от билото на Балкана наистина беше уникална!
Ние се качихме на шега от Паниците до Ботев през Рай и слязохме през Маринка и Параджика.
Първо решихме да се качим до Рай и обратно, но 11.30 ни се строи рано да се връщаме обратно и решихме да се качим поне до края на Тарзановата пътека.
От края на Тарзановата решихме да походим още малко нагоре. Вятъра стана непоносим на 100 м. преди пирамидата с котата на върха, но бяхме прекалено близо до станцията за да се връщаме. На върха метеоролога ни посрещна с думите "Вие луди ли сте. Прогнози за времето не гледате ли?". По билото до Маринка вятъра беше силен но поносим.
За информация вратите на 3-те заслона: Маринка, Михайлов и Овчарски бяха отворени и беше навял сняг вътре който пречеше да бъдат затворени.
П.С. На качване намерихме едни очила, ако някои си ги е загубил да ми пише.
В Неделя видимостта от билото на Балкана наистина беше уникална!
Ние се качихме на шега от Паниците до Ботев през Рай и слязохме през Маринка и Параджика.
Първо решихме да се качим до Рай и обратно, но 11.30 ни се строи рано да се връщаме обратно и решихме да се качим поне до края на Тарзановата пътека...
Mitaka, а случайно да знаеш дали е проходима пътеката от х. Рай до Башмандра?
ve_san написа:
Едва ли някога ще свърши. Много от по-ниските хижи, а и не само, са центрове за семеен отдих в по-народен смисъл - с хапване и пийване и преспиване, ако се стигне до спане изобщо. Пък и много от хората, които ходят по-сериозно си падат по тази част. И няма лошо. Неприятното е по-скоро, че никой не прави сметка за тези, които не са дошли за това. Хората на Русалка не бяха прекалено шумни, но от столовата ни отделяше буквално една полуразпаднала се летяща врата. За мен по-непонятното беше, защо хижаря ни сложи точно в тази, най-близка до столовата стая, при условие, че няма как да не знаеше как ще се развият нещата. Хижата беше достатъчно празна, за да се потърси алтернатива. Дали си правеше сметка да си спести паленето на печка в стаята или просто не го беше грижа - нямам представа, но в крайна сметка не си спечели симпатизанти в наше лице.
Пет Апр 15, 2011 11:04 am
sk67
Здравейте,
А пътеката от хижа Триглав до Бабското пръскало проходима ли е през Април?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети