моля за извинение, но ще питам за мечешко ако
Моля за извинение предварително. Ако темата не е за тук - нека се изтрие.
Въпросите са ми два:
1) Как кафявата мечка яде малини? В малинарника, където бях, малините бяха изядени по същия начин, какно би ги изяло магаре например - просто горната част на малината я няма - плодове, листа, клони - всичко е изядено.
2) Още веднъж моля за извинение, ама въпросът ми е тока ако мечешко ли е?http://www.lz1fw.com/other/ako.jpg снимката е правена вчера, не е обработвана. Това всъщност бе по-малкото ако, по-голямото имаше същия вид, но бе почти два пъти по-голямо. И понежа разстоянието между двете бе около сто метра, пък бяха еднакво пресни май оттам преди мен е минала голяма мечка с малко меченце.
Снимката е направена над хижа Мечит в Рила на 05.09.2011. От GPS трака като съпоставя часа на снимката мога да извазя координати, ама те не са съществени в случая.
Вто Сеп 06, 2011 9:44 pm
dido
Мечка е
Ето една подобна, от Перлешкия мечок - беше се изтропал на пътеката пролетта, беше ял само трева:
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Сеп 06, 2011 10:17 pm
irina
О, да тази мечка си живее там. Миналата година я видяхме точно около хижа Мечит.
Вто Сеп 06, 2011 11:02 pm
vaskoo
... срало мече на пътече
Мечо не яде като магаре - по-скоро прекарва клонките на боровинките между зъбите и те действат като гребен - в устата му остават листа, връхчета и плодове ... мечо клони не яде, не е бобър . Малините ... по-скоро предъвква връхчето с плодовете.
По ширината на просеката в малините се разбира какъв сладур е бил там.
В района има доста коне, да не са похапнали те от малините?
Сашо що рече?
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Сеп 06, 2011 11:05 pm
Сотиров
Страхотии!
Брей, много мечка в Рила! Пак добре, че в акото се виждат само семки от малини, а не и GPS например. И кво правим отсега нататък?!
Вто Сеп 06, 2011 11:26 pm
lz1fw
vaskoo написа:
... срало мече на пътече
Мечо не яде като магаре - по-скоро прекарва клонките на боровинките между зъбите и те действат като гребен - в устата му остават листа, връхчета и плодове ... мечо клони не яде, не е бобър . Малините ... по-скоро предъвква връхчето с плодовете.
По ширината на просеката в малините се разбира какъв сладур е бил там.
В района има доста коне, да не са похапнали те от малините?
Сашо що рече?
И коне са минавали оттам, и те са яли малини и те са акали, ама техните продукти са други на вид.
Адаша Сашо още не го познавам и не съм го питал. Пък и аз покрай хижа Мечит на идване, ама после слязох към Мала Църква без да се връщам към хижата. Много ми бе интересно да видя следите на мечката. Гледах, но нищо не открих...
dido написа:
Ето една подобна, от Перлешкия мечок - беше се изтропал на пътеката пролетта, беше ял само трева ?
Акото на твоята снимка е доста по-сегментирано, вероятно и от различния сезон и от различната храна.
Имаш ли трак на пътеката от партизанския паметник над хижа Мечит към Мала Църква? Върви сравнително хоризонтално и после се съединява към Фердинандовия път. Ако го нямате - да го дам с уговорката, че по пътеката скитат мечки
Сря Сеп 07, 2011 7:34 am
lz1fw
Re: Страхотии!
Сотиров написа:
Брей, много мечка в Рила! Пак добре, че в акото се виждат само семки от малини, а не и GPS например. И кво правим отсега нататък?!
Надписваме си GPS-ите, за да ги предадат после на поколенията.
На моя при включването му се изписва името ми и GSM номер.
А сериозно - четем книжки какво се прави при среща с мечка и силно се надяваме получените знания да не се употребяват на практика.
Сря Сеп 07, 2011 7:38 am
irina
Цитат:
А сериозно - четем книжки какво се прави при среща с мечка и силно се надяваме получените знания да не се употребяват на практика.
Мецата си седеше на ливадата, ние излязохме от гората и я изненадахме. Скри се в храсталака и си показа главата любопитно да ни разгледа След това си тръгна в гората. В Рила няма стравници, всички са си кротки добрички, просто не им заставайте на пътя и не ги дразнете.
Сря Сеп 07, 2011 9:28 am
dido
lz1fw написа:
Имаш ли трак на пътеката от партизанския паметник над хижа Мечит към Мала Църква? Върви сравнително хоризонтално и после се съединява към Фердинандовия път. Ако го нямате - да го дам с уговорката, че по пътеката скитат мечки
Абе Ицо преди време мина една такава пътека с велосипедо, до Костадинкина скала и надолу към селото. Даде я за картата. Виж дали твоята е нещо друго ...
Според онзи текст, който скоро пуснах, в Рило-Родопския масив има около 1000 мечки, а в Стара Планина 400. Очертава ни се да ги срещаме все по-често и да им научим и следите и всичко...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Абе Ицо преди време мина една такава пътека с велосипедо, до Костадинкина скала и надолу към селото. Даде я за картата. Виж дали твоята е нещо друго ...
Така е, да - даже на 28-ми август отново карах по тоя път маркиран в червено, ама наобратно.
Обаче колегата lz1fw визира една друга пътека, започваща южно от хижа Мечит от един паметник, която върви южно по-високо и успоредно на тая "моята". Ето тук съм онагледил нашата пътека с червена стрелка и "неговата" със синя на картата на Искъртур:
Са, колко я има тази пътека е отделен въпрос
Оказа се, че скалата не била една а били много и името им е "Господинкини", при това са катерачен обект. Снимах табелата:
Май тоз уикенд ше клекясам натам - ако има желаещи да се обаждат.
Намерихме едно мечо ако на пътеката между Грънчар и Рибни, чий го е дирила там меца, не знам. Обаче в акото имаше животински прешлен
А как да съжителстваме с мечките пише по тия табели...
Сря Сеп 07, 2011 4:31 pm
ДИАНА
Човекът който ни посрещна на „Карааланица” миналия ден, каза че и те си имат мечка в онзи район на Рила. Била обръщала
камъни над каскадния път, на големия завой под Ангелов връх. Шетала под Голяма и Малка Узуница, а тия дни обръщала камъни заради мравките и из рида Реджепица. Това е повод да ми е страшно да скитам сама из подобни диви места, а не че ще се загубя!
Чета тук из форума информация, какво и как да правя, но при нежелана среща, май всичко ще се изпари от главата ми!
Следи от мечка съм виждала на места край вода, места където се е търкаляла из малинаците на Динков дол, също.
Зорлен ходим в мечкарника на „Андрианов чарк” край Семково да видим танцуващите мечки, а в гората, както е казал народът:
„Бай, бабо, да не те срещне мечка!” и ”Недай си, Боже, мечка да те гази!”
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Сря Сеп 07, 2011 4:50 pm
igurbev
risto_turisto написа:
Май тоз уикенд ше клекясам натам - ако има желаещи да се обаждат.
С колелото или пеша?
Сря Сеп 07, 2011 6:36 pm
Niksi
Хихи...хубава тема за мечешките Акита - абе направо са си говна, и то едни от най-големите.
Та ето и едно родопско мечо лайно. И щеката за мащаб.
Само че това торте е ранноноемврийско, от 2009 г.
Види се, че е доста компактно и богато на семки, ядки и подобни субстанции...
По-здрави...и до-скитане !
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети