Може да ме нахулите, но ще споделя това, тъй като и аз съм имал дилемата дали да ходя по планините, когато не мога да отделя 200+лв. за качествени туристически обувки.
Давам го като вариант за хората, които искат да катерят по трудните планински терени, а не могат да отделят пари за качествени обувки.
Поздрави! [/url]
Прав си, кой не знае , че основната маса туристи в България са със заплати и пенсии, които не могат да отделят 200+лв. Тук пишат такива, които са със заплати и пенсии 3-6 пъти над средните. А какво да кажат тези с минималните? Да си стоят в къщи, където освен един чернобял телевизор нямат нищо друго. Ееех, да си купят маркови дрешки. Уляхте се!!!
баси ... добре де, какво толкова трябва да има и да може едно яке, че да струва 700-1000? ? ... кой плаща за тия неща баси!!!
То верно, че има хора дет не си знаят парите, ама това е просто абсурдно. Все пак това е ЯКЕ ... не е ферари.
баси ... добре де, какво толкова трябва да има и да може едно яке, че да струва 700-1000? ? ... кой плаща за тия неща баси!!!
То верно, че има хора дет не си знаят парите, ама това е просто абсурдно. Все пак това е ЯКЕ ... не е ферари.
Айде, айде...
Това е се едно да питаш "какво толкова трябва да има и да може една рамка, че да струва 4000+лв." /NIKOLAI, Santa Cruz и др. - ти ги знаеш по-добре от мен/
Ферарита са тия рамки, нали?
За чудещите се - става на въпрос само за цена на рамката на един маунтийн байк/колело за планина/, съпоставим с класа на Arcteryx, Rab...
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Нед Яну 22, 2012 8:01 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Нед Яну 22, 2012 7:31 pm
joropc
outfaced написа:
..баси ... добре де, какво толкова трябва да има и да може едно яке, че да струва 700-1000?....
Ако го ползваш по предназначение - много работи, или казано по друг начин...в дадени ситуации без него е невъзможно.
@Ристо
Хахаха, тъкмо щях да попитам Владо същото...
Нед Яну 22, 2012 7:36 pm
albena :-)
Качеството струва пари
с щерката бяхме в един як ветрилник - тя облечена с яке и грейка на Dare2Be /марка на Regata/ аз с GoreTex яке и панталон на Адидас клима нещо си - на нея и беше студ, на мен ми беше добре - не губиш топлината си с хубавите якета/панталони което е важно, щото освен движейки се няма от къде да събереш нова
Тук пишат такива, които са със заплати и пенсии 3-6 пъти над средните.
Въх, къде се бутам в шамарите?
Дано управляващите не "вадят" статистика от това...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Яну 23, 2012 4:22 pm
pgg
Тук, нещо се създаде напрежение. В съвременния свят има за всеки му по-нещичко, който иска скъпо, който иска евтино или кой каквото може да си позволи. Ако някой може да си позволи още от първия момент като тръгне по планината да се снабди с хубава екипировка лошо няма не вярвам да му е некомфортно, но както каза Мечо пух (цитирам по памет) "Нека това, че няма върховната екипировка не спира някой да тръгне по планината" макар, че това се отнася най-вече за лятото, зимата мен лично планината ме плаши много, може би защото съм морско чадо . Аз мисля, че в началото е по добре хората да не се хвърлят на скъпата екипировка и да не се вманиачават, ще походят, ще придобият опит и ще разберат какво им липсва и какво трябва да сменят и тогава ще са наясно, какво да си купят според възможностите. Аз лично си накупих в началото най-евтините неща обувки Karrimor за 60 лв, раница пак тяхна за 70 лв. и т.н. След 4-5 летни прехода за по 1 седмица (далечко е планината от Бургас ) и един зимен за 3 дни мисля, че за себе си съм съвсем наясно какво да сменя и какво да търся. Идеята ми е, че да се залита в крайности е безмислено и тъпо. Само скъпи неща - само евтини неща, само изкуствено - само естествени, сигурен съм че и най големите фенове на едни или други неща не могат да бъдат 100% праволинейни . Хубавата екипировка си е нещо прекрасно но струва пари и който не може да си е позволи може да си я замести с по-достъпни неща, това не трябва да му спира мерака по планината, морето, пустинята или каквото и да е, но не трябва и да се отрича прогреса на човечеството и да твърдим, че старото било най-хубаво. Еми дай да перем в реката тогава, а да не ползваме пералня...
Пон Яну 23, 2012 5:58 pm
Лахесис
pgg написа:
Тук, нещо се създаде напрежение. В съвременния свят има за всеки му по-нещичко, който иска скъпо, който иска евтино или кой каквото може да си позволи.....
Много добре казано Аз първо походих и видях какво ми трябва, с какво мога да направя компромиси и тогава сериозната екипировка. Човек трябва да знае точно къде ще ходи, какво ще прави и колко е готов да жертва. Екипировката съм си я купувала в продължение на няколко години. Събираш, събираш...и така.
Пон Яну 23, 2012 7:13 pm
Сотиров
И аз да кажа нещо
pgg написа:
Еми дай да перем в реката тогава, а да не ползваме пералня...
Сакън! Само не с перилни препарати!
Малко ще променя тоналността на дискусията. От много години - вече десетилетия - наблюдавам, че по пистите не се прави никакво разделение според цената на екипировката. На лифта се качват и със ски за хиляди евро, и с трийсетгодишни атомици за стотина лева (то комай само аз останах сред вторите, но още ни има ). На пистите не съм се сблъскал с надменност - нещо от типа "я карай втрани, бе, сиромах!". В чайната - същото. Всички някак усещат, че пред планината всички сме равни, а социалното неравенство е изтикано на заден план. За да разберете какво имам пред вид, сравнете поведението на пистите с поведението по пътищата: хайде опитайте се, ако карате някакъв очукан москвич - аналога на моите атомици, да се чувствате равен с шофьора на мощен джип. Не ви съветвам - опасно е за живота! Та, думата ми е, че в условия, където управляват природните стихии, а не човешкото себелюбие, атмосферата е съвсем различна. И слава Богу!
А сега малко личен опит. Две лета бях на гости на моя колега в Германия, който е планинар от мащаба на Хималаите и Андите (писал съм за него). Понеже нямаше как да нося в самолета пълен зимен екип, взех си само обувките - старите кожени, дето съм ги и снимал. Дрехите ми даде той. Направи ми впечатление балансът между изкуствени и естествени материи, за които спорим тук. Когато поехме към Монблан, горните дрехи бяха от някакви твърде леки материи, които предпазваха от вятър, но в никакъв случай не бяха от типа на традиционните грейки. Отдолу обаче ми даде качествени вълнени чорапи като на футболистите, топло памучно бельо - да обира потта, тънка вълнена блуза и все от тоя род. Това, че не стигнах до Монблан, си беше моя грешка - уж за да не ми тежат, намалих долните дрехи - всъщност топлите, а тръгнах с горните. Навик от България, където под "полярното" скиорско яке мога и да съм по потник. Е, заради тая грешка щях да пукна от студ, та провалих изкачването, но вече съм се изповядал по тая тема. Та искам да кажа, че умело подбраната екипировка от изкуствени и естествени материи хем е лека, хем топли, хем пък не е и безумно скъпа. Все пак не съм се качвал по Хималаите, де, там е друга работа!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети