Автор |
Съобщение |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
Поддръжка на пухенка |
|
Здравейте!
Имам въпрос как се поддържа и съхранява пухенка-става дума от естествен пух(може и да споделите за синтетичния)-предполагам-като спалния чувал (но не съм имал такъв)-в некомпресирано състояние.И как и с какво се пере-но разчитам на съвети,не включващи купуването на отделни препарати-сиромашийка...
Благодаря!
|
|
|
Вто Яну 07, 2014 12:04 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Тъкмо мислех да задам същия въпрос, че най-накрая се престраших и се сдобих с пухено яке. Не е най-подходящото за мен, голям съм вандал, но проклетото нещо топли много. Така като гледам, май в града ще си го нося повече.
Аз обаче ще заложа на препарат, 300ml e 17лв. А и няма да свърши за едно ползване, пък и колко често переш зимно яке?
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Вто Яну 07, 2014 12:18 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Препаратът не е толкова важен, важен е начина на пране. Той пък е бая крив ...
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Вто Яну 07, 2014 12:44 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
Вто Яну 07, 2014 12:49 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Гледам че се препоръчва да се сложат 2 топки за тенис в пералнята-да се аерира и разпределя пухът...
а иначе-верно много топли-само за статични упражнения е-за ходене не става-ше завриш
ама моята я взех за 12лв.-няма да дам 17 за препарат
|
|
|
Вто Яну 07, 2014 12:53 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Абе няма тайна, процедурата е добре известна и е неприятна.
Проблемът е, че след пране се степва пуха, без значение с какъв препарат е прано.
Сушенето е трики-частта. Препоръчва се да се ползва сушилня, в която слагаш чувала (или пухенката), а вътре в него 2-3 топки за тенис.
Докато сушилнята се върти, топките разпухват пуха.
Някои правят процедурата на ръка, след като чувала изсъхне. Почват да разбиват сплъстения пух, биейки чувала с пръчки. Хамалогията е голяма разбира се
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Вто Яну 07, 2014 3:34 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Яну 07, 2014 1:19 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
На етикета ми пише да се пере отделно в пералня, на 30 градуса и на ниски обороти. Да се суши на ниска температура в сушилня. Да не се избелва и да не се носи на химическо.
Понеже нямам сушилня, явно ще има тупане, когато му дойде времето.
|
|
Вто Яну 07, 2014 1:25 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4314 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
Я да споделя боен опит с моята пухенка.
Ползвах комплекта на NST течни препарати за изпиране и импрегниране в перална машина.
Всички етикети бяха изчетени и технологиите на пране и импрегниране спазени.
Изпра се пухенката не много добре отвън /по ръкавелите остана леееко кафеничкаво - пухенката е червена и се вижда/, но миризмата изчезна /спах цял сезон миналата зима с нея в планината/.
Не ползвах топки за тенис. Извадих я от пералнята, поизчаках да се изцеди и замина на простора.
Като изсахна я свалих и изтупах няколко пъти като как се тупа одеяло в казармата - воала - като нова. Никакви драми с разпухването.
Явно в препаратите е тайната на доброто разпухване след процеса.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Яну 07, 2014 2:32 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Не съм чувал за препарати с разпухващ ефект.
След пране с NIKWAX Down Wash-a се препоръчва сушене в сушилня с топки.
NST - едва ги намерих по нета, френска фирма вероятно. Имаш ли линк към описание как се ползва?
|
|
Вто Яну 07, 2014 3:02 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Ако не се намери из нета, мога тея дни да препиша инструкцията от шишето или да го снимам.
|
|
Вто Яну 07, 2014 3:07 pm |
|
|
EXIIIT
|
|
|
И аз доста си патя с пухенка. Мисля , че тайната не е в препаратите а в сушенето. Моят опит - пера я само лятото когато и много горещо, заради бързото съхнене колкото по бързо изсъхне толкова по малка е вероятността да се степка пуха. Ако разбира се е от 90% и нагоре процента пух, а не пера. След като я изпера я мятам на пода на терасата - южна. Суши се на пода че иначе като виси на простора ссе свлича пуха в долната част на камерата и после е по- зор. После почва едно разбухване през 20 -30 минути тупане на ръка.Така няколко пъти и колкото по изсъхва толкова повече я бухам............цял ден се занимавам с нея ,абе не е лесно ама си ми е на сърце тази дрешка сантименти, иначе бих си купил нова но........ Та така в продължение на доста години си я имам и си ми топли. Пухенката ми е доста старичка всъщност и тежичка 2,900 е пуха вътре отделно плата, правиха ми я в Пазарджик преди мноооого години далечната 1998 г. за една пещерняшка експедиция.Бухане му е майката
|
|
|
Вто Яну 07, 2014 3:27 pm |
|
|
drjivago
|
|
|
|
Използва се специален препарат, за да не наруши хидрофобното покритие на пуха. Не всички пухенки са такива обаче, при тях всеки по-мек препарат течен би свършил работа. Аз съм използвал без проблеми за една пухенка на Rab детски шампоан и я прах на ръка.
Наистина сушенето е важно. При липса на сушилня веднъж използвах успешно климатик. Сложих вентилаторите на най-силно и закачено на нещо якето под него, с често въртене и изсъхна за два-три часа ( става въпрос за тънка пухенка). Не съм я бил или нещо такова и нямаше проблем
|
|
|
Вто Яну 07, 2014 3:54 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4314 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
|
Не съм чувал за препарати с разпухващ ефект.
След пране с NIKWAX Down Wash-a се препоръчва сушене в сушилня с топки.
NST - едва ги намерих по нета, френска фирма вероятно. Имаш ли линк към описание как се ползва? |
И аз не съм чувал, ама тия двата в комплект така действат.
NST Down wash:
Hand wash
1. Drop your cloth in 10l. of water
2. Add 100ml /2 caps/
3. Shake and let react for 5 min.
4. Rince with cold water - Allow to dry in a dry place away from cold
Washing mashine:
1. Eliminates residuals from the detergent case
2. Add 100ml. /2 caps/ for 1 item, 150ml /3 caps for more/
3. Choose a normal cycle /30°C/ with rincing cycle
4. Allow to dry
За down proof-а ме мързи да преписвам:
Тамън да пробвам новата Micro Closeup Lens
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Вто Яну 07, 2014 4:25 pm |
|
|
torah
|
|
|
|
Имам три пухенки и въпреки, че пише да не го правя, аз ги давам на химическо чистене. Там имат някаква програма специално за пух и до сега не съм имал проблем.
|
|
|
Вто Яну 07, 2014 5:24 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Интересно интересно ...
Между другото в последните няколко години се е появила технология за импрегниране на пух.
Това е доста странно въобще, щото нормално импрегнатора би трябвало да направи пухчетата по-груби, съответно ще имат по-малка запълваща способност и ще топлят по-малко.
Както и да е - явно са измислили такова решение. Мой колега пазари разни импрегнирани пухени дрехи за алпийски ски, които могат да се носят дори по време на каране. Докато нормалната пухенка ще се навлажни от потенето и ще стане на ватенка, с новите дрехи тоя проблем го няма.
|
|
Вто Яну 07, 2014 6:05 pm |
|
|
|