След като през пролетта и лятото направих няколкодневни разходки в Стара планина и Рила, в края на септември настойчиво следях прогнозите за времето в Пирин и когато няколко сайта дадоха добро време през първата октомврийска седмица, напълних раницата и малко преди обяд на 01.10.2011 г. (събота) бях в Банско. Нарамих раницата и поех към х. Вихрен. Имах да преодолявам над 1000 м височина, но не ми се даваха 25 лв. за такси. Единственото утешение бе заведението на завоя до х. Бъндерица, в което възстанових енергийните си запаси. В х. Вихрен имаше бая народ, използващ последните топли дни за среща с високата планина.
На другия ден поех по пътеката за Казаните. Достигайки долната част на Джамджиевия ръб, чух бръмченето на хеликоптер. Возеше оборудване за гърмене на лавините, което ще се монтира преди голямото състезание през предстоящия сезон :
На Кутело се качих по график. Преди месец пак го качвах, така, че теренът ми бе добре познат. Гледките също. Условията все още бяха подходящи за снимане:
След Кутело дойде ред и на Вихрен. Типично за неделя по двете пътеки (качих се от Премката, а слязох през Кабата) и на самия връх имаше и други туристи. Докато качвах върха облаците трайно се настаниха наоколо. Вечерта хижата бе почти празна, освен мен имаше малка чуждестранна младежка група и едно семейство.
На сутринта поех към Бъндеришка порта. Пътеката минава покрай Муратово (Хвойнато) езеро, което е едно от най-посещаваните и снимани езера в Пирин. На портата оставих голямата раница и тръгнах към Муратов връх. Върхът е 20-30 метров ръб, от единият му край се снимат добре Гергийските езера, а от другия (по-високият) - езерата от Бъндеришкия циркус:
Докато се връщах към портата се чудех накъде да продължа. Ниска облачност скриваше Гергийца и Синаница, така беше и през предния ден. Съгласно предварителния план тръгнах към Синаница, но след 200 м промених решението си и поех към з. Спано поле. На заслона нямаше никой, обадих се на Андон за указания, след което се отдадох на стандартни развлечения. Подобно и на предишните дни привечер облаците се разсейват и се показва слънцето:
На сутринта с малката раничка се запътих към Бъндеришки чукар. Още преди 10 часа бях на билото. От него си открива хубава гледка към Бъндеришкия циркус и едноименния връх над него. Последната част от качването е по неприятни морени, но в Пирин почти навсякъде е така. На върха бях в 11:40. Прекрасна гледка към циркуса, Вихрен и билото на север :
Върнах се в заслона и след кратък обяд потеглих към х. Беговица. На полянката, където се разделят пътеките, се открива хубава гледка към Мозговишкия рид, Каменица, Беговишкия рид, Яловарника, Зъбът и Куклите :
Следващият ден отделих за траверс на Куклите. Времето бе хубаво, получи се чудесна разходка :
През нощта двама юнаци гостуваха на хижаря на Беговица и цяла нощ водеха на висок глас съдържателен светски разговор. На сутринта единият заспа на масата ! А аз нарамих тежката раница и поех към Тевно. Времето отново бе на висота и посветих оставащата част от деня на продължителна фотосесия около езерото:
От Валявишки чукар също направих доста снимки :
Носех статив, така че вечерта и сутринта направих също няколко снимки. Техниката ми не бе много подходяща за такива неща, към снимките имам критични бележки, но дано на Вас да се харесат:
На сутринта сланата придаваше зимен вид на района:
Може би това напомняше за предстоящото рязко влошаване на времето. В петък част от върховете бяха обвити от облаци още от сутринта, имаше и силна мараня. Реших да съкратя похода и да се прибирам. Вечерта към 20 часа изведох кучето по къс ръкав и ми беше комфортно. През нощта задуха силен вятър, а на сутринта по-високата половина на Вратцата бе скрита от облаци. Към обяд заваля дъжд, а по планините сняг !
Така е, с времето човек не може и не бива да се бори !
Остава ми утешението, че след лошото време, отново ще дойдат слънчеви дни.
Отново ще нарамя раницата и може би ще поема към горите, най-после оцветени в жълто-червена окраска ?!
Или може би след Балкана, Рила и Пирин ще дойде ред на Славянка и Беласица ?!
На по-долния адрес съм поставил десетина дузини снимки с коментари, отразяващи много по-подробно тези 7 незабравими дни от циганското лято на 2011 година в Пирин :
Страхотен разказ, снимки и преживявания си споделил, Бате Борко - Респект!
Тази година досега Пирин все го пропускам, снимките ти ме върнаха мислено към красотите наоколо.
Ама голям кеф е да се обикаля сам из Планината, а? Ако намериш начин и да заобикаляш хижите за да не слушаш светски разговори, пълната нирвана е гарантирана!
_________________ Never Stop Exploring
Пет Окт 14, 2011 10:22 am
Весела Ягодова
Aaaa, BateBorko, цар си
"Не съм малко момченце, но и аз ги харесвам Куклите".
И аз, и аз ги харесвам ! И целия разказ харесвам. И за "цветята" в езерата си прав. А пък тези крави няма ли вече да ги махат по ниското ?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети