Автор |
Съобщение |
Todor
|
|
Старопланинското било: хижите пълни - пътеките празни... |
|
През почивните дни направихме преход :
1 ден с.Христо Даново - х.Козя Стена
2 ден х.Козя Стена - х.Добрила
3 ден х.Добрила - х.Тъжа
4 ден х.Тъжа - с.Тъжа
Накратко : По пътя за х.Козя Стена не срещнахме нито един човек. На хижата освен няколкото други туристи имаше група от Трявна с пиянски купон, съответните пиянски викове, провокативни танци..... едва хапнахме набързо и се прибрахме в стаята. Хижарката е много точна и абсолютно коректна, но едва ли може да се оправи с купонджиите.
На следващия ден до х.Добрила - нормално населено било с коли и туристи. Повечето в района Козя Стена - Дерменка. Само 1 човек между Дерменка и Добрила. Вечерта на х.Добрила - нормално подпийнали младежи, но общо взето в рамките на приличието. Персоналът е нормален, всичко е точно, пословично чисто и с всички удобства, но там вече постепенно се губи усещането за хижа - високопланински ресторант със спални.
На третия ден по най-атрактивната пътека по алпийското било на Балкана до вр.Жълтец срещнахме само 1 човек!!!!От там до заслона още двама. В почивен ден и прекрасно време. Пътеката е почнала да обраства от рядко ползване. След вр.Ботев вече не срещнахме никой но пък да кажем, че беше вече късно. В Тъжа пристигнахме на челници. Единствената хижа в която ни посрещнаха, здрависаха се с нас, поинтересуваха се от нас и от маршрута ни.... Абе - топло хижарско посрещане. Всички познават Чочо и Румен. Имаше сравнително малко хора.
Моят извод е, че туристите се увеличават, но само тези по хижите и близките /2-3 часа/ пътеки. Разбира се това, че има по-малко хора на пътеките мен лично ме устройва, но много ме дразнят пиянските изстъпления.
|
|
|
Чет Сеп 29, 2011 9:15 pm |
|
|
t.hristov
|
|
|
|
Колега нещо не съм съгласен с тебе за х.Добрила
Ние също бяхме там почивните дни 24-25.09.2011г и нямаше никакви подпийнали младежи.
Имаше две младешки групи с от Варна и една група възрастни лелки от Ст.Загора.
Всичко си бе мирно и тихо в столовата.
Единствената изненада на вечерта бе в 20.30ч когато се появи едно момче с физически недъзи от с.Черни Осъм
Момчето едва се бе добрало до хижата в мрака след 6,5 часа преход за да може на следващия ден да изкара някой лев от бране на червени боровинки под вр.Амбарица.
В планината се срещат всякакви хора -едни идват да се веселят а други идват за да се прехранват. В последните 2-3години стагнация е пълна и хората търсят всякакви начини да се прехранват.
Лошото е че, сит на гладен не вярва...
Не одобрявам и мнението(страховете) на колегата Мечо Пух от така наречените боровинкажии...
|
|
|
Чет Сеп 29, 2011 10:01 pm |
|
|
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
избрали сте си леснодостъпни хижи за спане Все едно да кажеш че на Безбог имало едни пияндета )) На х. Левски, на заслончето над Хубавец сигурно е нямало никой
|
|
|
Чет Сеп 29, 2011 10:22 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
|
|
Не одобрявам и мнението(страховете) на колегата Мечо Пух от така наречените боровинкажии... |
krasy, аз просто съжалявам, че писах за тях. Едва ли ги познаваш по-добре от мен, тъй като, между другото да ти кажа , че имам много добри приятели между тях. Ако си забелязал наричам ги братя. Едва ли някой понася другите етноси , колкото мене. Но между всички има и добри и лоши. Ако бяха сърби, англичани, и каквито и да са, ако посягаха на моя звънец, бих писал същото, дори да си ти.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Чет Сеп 29, 2011 11:30 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Не одобрявам и мнението(страховете) на колегата Мечо Пух от така наречените боровинкажии... |
Абе, като те наобиколят, особено когато си с тежката раница и не можеш много да мърдаш и започнат да просят пари и храна, и когато знеш, че на километри няма друга жива душа, тогава по-скоро е момента да се постави въпроса за одобрението.
|
|
|
Чет Сеп 29, 2011 11:48 pm |
|
|
t.hristov
|
|
|
|
Колеги, просто не ми хареса това че поставяте всички "боровинкажии" под един знаменател
Има много свястни хора сред тях и повечето от тях берат боровинки за да се прехранват
|
|
|
Пет Сеп 30, 2011 8:25 am |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
Както писах на Мечо Пух почивните дни бях в Централен Балкан .Много се изненадвам от мнението на Тодор.Значи в петьк трьгнахме сутринта от бунгалото на ПСС Карлово това беше нашият бозов лагер по лятната пьтека за Ботев.Качихме се пьрво на Сьрь Кая Жьлтец от там кьм Амбьрица по билото кьм 10 срещнахме пьрвият човек преди Костенурката.Той каза че е станал в 5ч.След това следващите хора срещнахме на Крьстците и кат се почна през 500метра групи най-голямото впечетление което ми направи все млади и добре екипирани.На разклона за х.Амбарица решихме да се врьщаме защото имаше още един чавек с нас неможа да продьлжи.С нас се пресьйдениха две момчета и едно момиче от Бургас май казаха че са, сутринта са трьгнали от Дерменка и питаха за Левски.В сьбота подобен сценарйи врьх Ботев по лятната пьтека никой до заслона при Вальо от там кьм вьрха мравуняк.Наврьщане хапнах ме при Вальо и по зимната кьм Жьлтец през Млечният чал до вьрха срещах ме само мьж и жена на около 50 години.На Левски трите дни имаше доста хора.
|
|
|
Пет Сеп 30, 2011 9:01 am |
|
|
mislesht
|
Re: Старопланинското било: хижите пълни - пътеките празни... |
|
|
|
Разбира се това, че има по-малко хора на пътеките мен лично ме устройва, но много ме дразнят пиянските изстъпления. |
Точно!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пет Сеп 30, 2011 11:59 am |
|
|
Kent
|
|
|
|
На 12.09. за около седем часа за и от Ботев по лятната от Плевен срещнахме само това мълчаливо чудо.
... и на връщане го прибрахме, а аз сетне го оставих в някъкъв нужник до Хотница дето си пасна идеално на мястото.
На хижа Плевен, също меко казано нямаше тълпи и оргии, бяхме само ние и хижарите. Тактиката е - ходим през работно време и при възможно кофти метериологични условия / за съжаление неприложимо при повечето от хората на наемния труд /.
п.п. И по пътеките ли просят вече бря . Нещо предлагат ли в замяна
|
|
|
Пет Сеп 30, 2011 12:35 pm |
|
|
lubakich
|
|
|
|
хах от тва дето прочетох виждам една от трите ми причини никога да не спя в хижи е че нямам намерение да не мога да спя цяла нощ поради факта че разни пияници и нещастници са решили да си пеят песните до сутринта а аз искам да си легна рано и да стана рано но при наличието на горепосочените индиви това е невъзможно.
|
|
|
Пет Сеп 30, 2011 2:15 pm |
|
|
cholla
Регистриран на: 18 Юни 2010 Мнения: 93 Местожителство: планета Земя |
|
|
|
... за съжаление това е черната истина, а по-лошото е че началото и е от поне преди едни 10 години насам. Хижите с лесен достъп - кола, матор, самоделка или 2-3 ч. от цивилизацията са сладко изкушение за купонджии и т.п. Решението за туриста е спане на палатка и по възможност на прилично разстояние от обекта. Навремето достигнах до този извод от личен опит - група младежи от Априските села бяха бойкотирали х.Тъжа и буквално вилнееха из района и, 48ч без почивка, и сутрин, и вечер - вандализъм. Хижаря и да иска е непосилен да ги спре.
Не мога да си обясня само едно - коя е тази сила, мода да ме накара де се вдигна толкова път, за да се "насера" от пиене горе в хижата, когато мога да направя същото и долу в цивилизацията
Бил съм в много хижи(многократно) с огромни групи от туристи, атмосферата е коренно различна. Да, пак има джумбаре, но с мярка - това е туриста не пречи на околните и остава както си е било преди него.
_________________ www.senseofbulgaria.org |
|
|
Пет Сеп 30, 2011 4:18 pm |
|
|
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
|
|
ха че разни пияници и нещастници са решили да си пеят песните до сутринта. |
моля моля... що да са нещастници ?! Хората си пеят , пеят си щастливи хора
|
|
|
Пет Сеп 30, 2011 7:26 pm |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
Мисля че всики един от нас по-различен начин си почива в планината.Трябна да има толерантност между всички туристи всеки по-различен начин изразява радоста си от това че е на хижа или е на балкан.Незабравяйте смеха и радоста са здраве.Все пак несме на траурно шествие излезнали сме в природата защото тьрсим здраве.
|
|
|
Пет Сеп 30, 2011 10:07 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
|
|
Колега нещо не съм съгласен с тебе за х.Добрила
Ние също бяхме там почивните дни 24-25.09.2011г и нямаше никакви подпийнали младежи....
|
В нашата стая имаше - групата беше от Габрово - болшинството момичета. В 22.30 се прибраха и тихичко си шушукаха и си легнаха.... в този момент се появи някакво л...но, което взе да вика колко се е напило и как ей сега ще ги оповръща, после ще ги оплюе и т.н. Чух шушукания от типа "не му обръщайте внимание - по-бързо ще заспи...", но когато това продължи 30 минути на мен ми кипна отвътре и отправих остра забележка с командирски глас. След това веднага всичко беше тихо до сутринта. Имам чувството, че и момиченцата ми бяха благодарни за взетото отношение. Всъщност затова писах по-горе "в рамките на приличието". Не се стигна до пререкания - 1 единствена забележка.
Там бяхме в петък 23/24 и в събота сутринта в 7 си тръгнахме от тъмна пуста столова /явно не са раннобудни/
В Козята стена беше по-сложно. Един индивид с тениска с надпис "България" се провикваше с пълен глас нещо от типа ай-ай-ай-..... ихууууу.... на същата маса имаше хора с черни тениски с надпис "полиция", имаше и деца, имаше и жени с фриволно поведение, с вид на "от бившите соц. републики" . Тези девойки танцуваха с гореспоменатия индивид и се хващаха на места над коляно, при което останалите виеха от кеф. Бяхме там докато въпросният човек изреди 2 или 3 различни жени. Очаквах да се блъска с юмрук в гърдите и да вика "Булгар - Булгар!", но това не го видях.
За пътеката също не лъжа - 1 единствен човек срещнахме точно на мястото където след Кръстците се прекатерва 1 метър по-стръмна пътечка към Костенурката. Точно там можеш фатално да почнеш да слизаш към х.Плевен... Той наистина каза, че е тръгнал от Левски в 5 или 6 сутринта и е обиколил /посочи с ръка Жълтец/ всичките там върхове и ни разпита за Купена. Бяха го наплашили, че нещо били изровени пътеките и въжета ... не си спомням какво - обяснихме му, че няма никаква опасност и се разделихме. Зад нас вървяха 2 човека, но след Кръстците вече не ги видяхме - явно са се спуснали или към Левски или към Плевен.
Всъщност не натрапвам мнението си. Само ви казах какво почувствах.....
|
|
|
Пет Сеп 30, 2011 10:46 pm |
|
|
lubakich
|
|
|
|
|
|
Все пак несме на траурно шествие излезнали сме в природата защото тьрсим здраве |
а освен здраве някои хора търсят и тишина и спокойствие затова и аз като колегата погоре спя далеч от хижи а за това кой как разбира прекарването си в планината аз го разбирам под това човек да иде на хижа и да намери спокойствие и тишина за да си почине от отминалия ден а когато намери пиянски крясъци до среднощ то да се чудиш на пиянско сборище ли си на хижа ли си на какво си
|
|
|
Пон Окт 03, 2011 1:24 pm |
|
|
|