ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Каменица от Попина лъка през хижа Беговица

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Каменица от Попина лъка през хижа Беговица
Автор Съобщение
excalibur

Местожителство: гр.София

Мнение Каменица от Попина лъка през хижа Беговица Отговорете с цитат
Изказвам специална благодарност на LUBITEL i SPEEDY!!! Lubitel ми разясни подробно маршрута за достигане на върха през Кози превал, а Speedy ме ориентира след като се загубих и посредством телефонна връзка ме "свали" до с. Пирин откъдето ме взеха с кола.
Та потеглих рано сутринта от Петрич около 8ч. бях в Попина лъка. За около 1.10 мин. се качих на хижа Беговица. поговорих с хижарите, пих чай с медец, питах някои от другите по масите дали не е в моята посока и потеглих към Даков мост и нагоре. Като изключим многобройните стада от крави и по някой бик, коне и едри кучета, които внимателно заобикалях до Беговишки превал /Кози превал/ всичко бе нормално. На портата имаше 4 човека от Пловдив дошли от Тевно езеро с които тръгнах към върха. В сладки раздумки изприпкахме по камъните, за да заобиколим от другата страна върха, т.е. да го подсечем и достигайки Горно Беговишко езеро да продължим нагоре към премката за същинското изкачване на върха. Достигнахме върха по тоновете камънак и в този момент дойде мъглата напук на цялото ми нетърпение да снимам всичко наоколо Sad . Та нито Тевно езеро можах да видя и т.н. Пловдичаните тръгнаха по другия път за Тевно а аз почнах да се придвижвам в мъглата надолу. Като видях, че се движа към езеро, а не към премка се позачудих но обърках пътя тотално. После както ми казват съм скязъл от другата страна на Маненкото езеро. Качих се над него и взех да подсичам по камъните. В един момент разбрах, че нищо не ми е познато, а и бях набрал височина. Видях, че под мен има широка долина с река. Където имаше обхват се чувах с Lubitel. Така се спусках доста рисковано по едни козирки от по една педя, обрасли с клекчета. Хващах с двете ръце повече клек и се спусках на ръце. Изподран и ожулен се смъкнах при реката. Там ми звънна Speedy и след моите обяснения какво е около мен и как съм се залутал ми каза, че се намирам на Демиркапийска река, срещу Демиркапийска порта. А аз се опитвах да стигна портата. Послушах го и останах там да нощувам по полар с един дъждобран, подскачайки цяла нощ на музика от ГСМ-а. Добре, че не валя Rolling Eyes Броих минутите 11 часа от 19. 30 до 6.30ч. Заспивах прав както танцувам и т.н. На сутринта тръгнах надолу към х. Пирин и за моя изненада на 15 мин. преди хижата стадо крави и 5 кучета. Като ме налетяха и назад с щеките и едно дървео, което успях да грабна. Заобиколих ги през високото с борчета, а по- надолу видях стопанина им. Казах му, че е за трепане и т.н. И той ме съпроводи с кучетата до х. Пирин, която не работеше. Какво ли не се опитвах да предлагам на хижаря , за да направи чай и да измисли транспорт до някой път с коли откъдето да ме вземат. Каза ми да тръгвам към х. Беговица. Като видях, че е 5ч. на табела се отказах. Тръгнах да слизам към село Пирин и добре, че поддържах връзка със Speedy, че и там се заблудих многократно. Та човека ме свали с упътванията си до мястото където ме чакаха за което още веднъж казвам, че съм много признателен. Снимките от единия ден https://picasaweb.google.com/rumenjordanov/sPNqTJ?authuser=0&feat=directlink
От другия ден са ми на ГСМ, че падна батерията на фотоапарата, а и са малко от сутринта по Демиркапийска река. Накрая всичко свърши в заведение на Попина лъка, където... Alcohol
P.S. Групата от Пловдив с които качих Каменица ми пратиха снимки, които прилагам. Снимките са на Росен Томов.

Последната промяна е направена от excalibur на Вто Сеп 27, 2011 11:13 am; мнението е било променяно общо 3 пъти
Пон Сеп 26, 2011 3:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
Да знаеш защо хижа Пирин не работи? Другия ми вариант за маршрут през почивните дни беше от Банско, Синаница до Неврокоп през хижа Пирин. Добре че не съм го избрал че щях да се натреса.

Нямам представа защо не работи. Хижарят се държа неадекватно и не пожела да отключи хижата. Каза, че не работи. Speedy ми обясни някои неща за хижата и стопанина но не искам да ги коментирам. Наистина стопаните на животните, които ни стресират трябва да се санкционират по някакъв начин. Бях изумен какви правила на Дивия запад се налагат в планината. Ако имах огнестрелно оръжие щях да го използвам срещу кучетата.
Пон Сеп 26, 2011 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Трябвало е слезеш с пловдивчаните. Това слизане през Малка Каменица без видимост и без представа за пътя, още повече че в мъглата е било мокро и хлъзгаво, си е доста опасно. Може би е било късмет, че си сбъркал пътя. Добре, че всичко е останало само запомнящо се преживяване. Поздрави!
Пон Сеп 26, 2011 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

Забавен разказ наистина. Very Happy Croc

Интересно ми е това загубване по пътя надолу. Всъщност ти си искал да се върнеш обратно до премката между Безименния и Каменица ли (над Беговишкото езеро), а си се озовал в циркусчето Дупката (това на Маненкото езеро) ?

Пон Сеп 26, 2011 10:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
excalibur

dido написа:
Забавен разказ наистина. Very Happy Croc

Всъщност ти си искал да се върнеш обратно до премката между Безименния и Каменица ли (над Беговишкото езеро), а си се озовал в циркусчето Дупката (това на Маненкото езеро) ?

Точно така...В мъглата се виждаше най- вече Маненкото езеро и аз го обърках с едно от Беговишките...
Пон Сеп 26, 2011 10:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Може да се случи в мъгла такава загуба на ориентация. Циркусчето може да се напусне по оттока на потока дето минава покрай Маненкото езеро, но няма пътека там (наскоро се мотах там).

Какво ти разправя хижаря на х. Пирин ???

Пон Сеп 26, 2011 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
excalibur

dido написа:

Какво ти разправя хижаря на х. Пирин ???

Беше се заключил и не искаше да отваря. Този с 400-те крави и 5 кучета, където са приятели по ракия едвам го убеди да си покаже носа на вратата. Каза, че не работи хижата...Не можах да го убедя в каквото и да било...Най- добре според него било веднага да тръгна към х. Беговица. Добре, че го попитах кое е най- близкото място до което може да стигне кола.
Пон Сеп 26, 2011 11:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

За съжаление мотелчето (хижа) "Горски рай", което е на 1-2 мин. път от х. "Пирин", в средата или края на септември се зазимява. Иначе в такива ситуации е тамошния спасителен остров.

Най-хубавото е, че всичко е приключило добре Croc

Вто Сеп 27, 2011 7:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
BateBorko

Местожителство: Враца

Канех се да преспя една нощ на х. Пирин през октомври (за да продължа за Мелник на следващия ден),
но явно трябва да се откажа. Струва ми се, че през последните години състоянието на някои хижи в
Северен Пирин се влошава. През юни бях в Централен Балкан (от х. Плевен до х. Вежен) и впечатленията
ми от хижите и з. Ботев са много добри. Подобно мнение изказаха и мои приятели, които преди две седмици
спретнаха походче от Добрила до Узана.
Ако не броим Тевно, Синаница и Спано, май само Беговица и Безбог са без забележки.
Дали пък няма да се наложи през следващите години да влача и раница и спален чувал в Пирин?!
Вто Сеп 27, 2011 8:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
excalibur

igurbev написа:
Трябвало е слезеш с пловдивчаните. Това слизане през Малка Каменица без видимост и без представа за пътя, още повече че в мъглата е било мокро и хлъзгаво, си е доста опасно. Може би е било късмет, че си сбъркал пътя. Добре, че всичко е останало само запомнящо се преживяване. Поздрави!

Пловдивчаните слязоха през Малка Каменица/ вчера ми уточниха горе- долу кой връх къде е Very Happy /. Хич не им е било лесно през Малка Каменица ми споделиха снощи...Мен ме теглеше към премката с Каменишка кукла/ както го е уточнил Бате Борко/ но мъглата скри и него почти изцяло в един момент. А аз исках и трябваше да отида надясно към другата премка с Безименния/ както го назова Dido/ и оттам да сляза по камъняка до Горно Беговишко езеро.
Вто Сеп 27, 2011 10:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.