|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
hristoz
|
|
Планинско-ориентиран фитнес ? |
|
Как поддържате форма като не ходите по баирите ? За тези, които ходят достатъчно често, въпросът едва ли важи, но аз не съм от тях и в помеждутъците гледам да подтичквам из парка, че иначе е голям зор на горе...
И още нещо, което ме гложди: повечето хижари, които съм срещал (все хора със стаж десетки години в планината) направо не могат да клекнат - ставите на краката са им като калцирани от специфичното натоварване и липсата на балансиращи упражнения (стречинг). Насилвам се да се разтягам, понеже не съм от най-гъвкавите, но ужасно го мразя това още от спортните ми години и като цяло не съм много сериозен.
Някакви мисли по въпроса ?
_________________ SLOWLIGHT.BG |
|
|
Пон Дек 13, 2010 8:09 pm |
|
 |
Zbelsrud
|
|
|
|
Не съм толкова опитен планинар,колкото други хора тук, ама ще коментирам.
Водя застоял начин на живот, но стъпя ли в планината имам чувството, че обстановката ми действа като допинг. Звучи малко тъпо, но едва ли не 5 километра в града ме изморяват повече от 15 километра в планината, явно всичко при мен е в пространството между ушите Пък и гледам малко свободно на нещата. Като се изморя - почивам си, като не мога да вървя бързо - вървя по-бавно, като не успея да стигна от точка А до точка Б - връщам се. Никой не ме кара нищо насила, важно е доставеното удоволствие. Иначе сигурно всяка разумна форма на физическо натоварване в промеждутъците би била от полза.
Второто - проблемите при по-възрастните туристи,честно казано не мога да коментирам. Също съм чувал за хора с проблеми в ставите, но съм и виждал и хора със завидно за възрастта си здраве и подвижност. Дали причината е прекомерното натоварване,травми или нещо друго или просто възрастта, кой знае. По-важното е, че на 99.9 % от тях душите са им още млади
Не мога да се сдържа, поздравления за страхотните снимки!
|
|
|
Пон Дек 13, 2010 10:08 pm |
|
 |
ggattov
|
|
|
Аз практикувам плуване и тичане (бавно), основно.... преди по-често и тенис на корт и футбол, но заради травми вече порядко заради резките движения при тях, а и честите макар и малки травми, а заради по-сериозни травми спрях и фитнеса, иначе е добра комбина фитнес с плуване - специално за планина, поне за мен, но аз на фитнес никога не съм гонел някакви големи тежести и т.н., а за да се подържам в оптимален тонус.
Плуването много помага за дишането, както всички знаят.
Иначе както и illegal е казал много са си важни килограмите и да внимаваме с натоварванията, аз като с операция на менискус, на качване може и да съм първи някой път, обаче на слизане рядко не съм последен .......
|
|
|
Пон Дек 13, 2010 10:38 pm |
|
 |
dobber
|
|
|
|
Привет, и аз не съм специалист и атлет, но съм си изготвил собствена схема за поддържане на тонус. Наскоро станах татко и съм спрял с целодневните излизания за няколко месеца, затова продължавам да тренирам по следният начин.
До преди снега - 3 пъти седмично преди работа тичане на стадиона в Красна Поляна или западен парк (София).
Освен това, добавям и 1 или 2 пъти плуване през деня.
Задължително обаче (и при минусови температури и дъждовно време) един или два пъти уикенда тичам на Боянска алея (между Бояна и Драгалевски лифт), което е 10км точно и има обща денивелация от 280м, което е много лек баир за начинаещи в планинското бягане.
Сега след като падна снега в планината, ще трябва да измисля някакъв нов маршрут. Освен това, мисля най-накрая да обърна внимание на велоаргометъра в къщи.
|
|
|
Вто Дек 14, 2010 11:20 am |
|
 |
maratonec
|
|
|
Тичане, плуване, колоездене, ходене, фитнес, скачане на въже, че дори и даже клякане (но не до долу) в къщи докато децата си пишат домашните (ако няма време) - всичко което натоварва сърце, бели дробове и крака помага. И стига желание да има, време винаги ще се намери...
Но всичко трябва да се прави с мярка и постепенно - шанса да се контузиш е много по-голям ако се изсилиш изведнъж.
За разтегателни упражнения - препоръчително е да се правят след натоварване, не преди това. Разтягането без да си загрял много добре по-скоро увеличава шанса за контузия. Аз лично никога не се разтягам преди ходене или тичане. А ставите се скапват най вече от износване и травми а за това разтегателните упражнения не помагат.
|
|
|
Вто Дек 14, 2010 2:06 pm |
|
 |
excalibur
|
За фитнеса и планината |
|
Това лято пробвах почти всеки ден Княжево- Белята вода-Княжево и после фитнес. Сега работя близо до СУ "Кл. Охридски" и по цял ден с бумаги и комп...Ходих на стената в СУ при катерачите на тавана с надеждата да кача лятото Злия зъб...Ама повечето студенти, а аз с костюм, а няма нормални удобства та после да се преоблечеш, къпеш и т.н. Та отидох на "Васил Левски" и сега пак карате, джудо и т.н. В момента тренират националите по киокушинкай...На 4 крака излизам от залата но чувствам как олеквам и почвам да летя Не се чувствах така с фитнеса само и пътеката...И аз като Gattov имам опериран менискус и едни се бъзикаха преди х. Вихрен, че бавно ходя И коленете и кръста ме дърпат но като се върнах към тренировките със стречинг, скачане, усукване болките доста намаляха...
Моето мнение е умерено фитнес, без големи тежести и повече скачане, разтягане, усукване...Игра със собствените килограми... 
|
|
|
Вто Дек 14, 2010 2:50 pm |
|
 |
hristoz
|
|
Re: За фитнеса и планината |
|
 |
 |
Моето мнение е умерено фитнес, без големи тежести и повече скачане, разтягане, усукване...Игра със собствените килограми...  |
За скачането мисля, че имаш доста право. Сега се присетих, че бях чел нещо от рода, че подскочните упражнения заздравяват ставите понеже се задействал някакъв механизъм на организма.
Zbelsrud, мерси 
_________________ SLOWLIGHT.BG |
|
|
Вто Дек 14, 2010 6:34 pm |
|
 |
ДИАНА
|
|
|
Щастлива Коледа и Нова Година на всички във форума! Пожелавам ви здраве и късмет и догодина всеки от вас да достигне в планината до местата и върховете, за които винаги е мечтал! Много често хората не разбират моята страст към високото,
а аз влизам в планината като в храм! Тук зная поне, че ме разбирате.
Реших да пиша по темата, защото не виждам позиция подобна на моята, но уверявам ви действа! Два – три пъти в седмицата по час и половина ходя на народни танци в едно читалище. Яко скачане и умора! Това е от две години, като преди това не съм се занимавала никога с танци. Хем е приятно, хем е тренировка в която участва всяка част от тялото. Нали знаете – отстрани всичко е много лесно, но се оказа, че освен физическото натоварване, се усъвършенстват и много други качества в танца.
Нещо от сорта – за да стане красиво, вярваш на хората с които танцуваш, както имаш доверие на хората с които излизаш в планината. Сега ако пропусна тренировка, тялото ми го усеща и си я търси. Така се обърнаха нещата на сериозно, че и по Коледни концерти тръгнахме. Докато рипам по тренировки и участия, се чувствам готова за продължително ходене и не спирам да мечтая за планината!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Нед Дек 26, 2010 5:32 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|