Връх Шипка
За жителите и гостите на Стара Загора и Казанлък преходът от град Шипка до връх Шипка е една приятна възможност за допир с планината, българската история и за известно физическо натоварване. Разстоянието се изминава за около два часа. Пътеката е маркирана с зелен цвят и започва от центъра на гр. Шипка, но ако сте с автомобил, може да паркирате на паркинга пред Храм - паметник Шипка /сега той е с статут на манастир/. От град Казанлък до гр. Шипка има междуградски автобуси на всеки час.
От връх Шипка може да се слезе обратно по същия маршрут или на изток през местността Копаците и после на юг покрай хижа Теменуга. Друг вариант е да се продължи на запад към хижа Узана по билото на Стара планина /4 часа/ или на изток към връх Бузлуджа /3,5 часа/.
cholla написа:
Страхотна разходка! Благодаря ти за споделеното, почувстах се все едно съм на пътеката... Слизането със ски ли беше?
Сякаш не става за ски - от вр. Шипка се слиза на юг по почти полегато ребро, после започва гората.
На Бузлуджа също има много сняг. Там ски пистата от север и влековете работят всеки ден. Ще ходя тия дни, аз съм от начинаещите скиори, уча се.
Чудесни снимки от една чудесна зима! Потопиха ме в спомени. Копаците са мястото, от което за пръв път в живота си тръгнах с раница на гърба по планинските пътеки. Туй беше някъде... ммм... в късната юра или началото на креда, иначе казано, през 1975.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети