Вит се вие...
Мой приятел има стара семейна къща в село Ъглен. Къщата е над брега на Вит. Такава прелестна река, заслужава си да отидете при нея! Пълноводна, с големи вирове, а бреговете издълбани от пещери. Ето един каменен "мост" току под къщата:
Скалите, които преди милиони години е дълбала стихията:
[
На много места водата прави истинско "джакузи" с масажиращи мехурчета. Ето ме мен в една такава "вана", държа се с ръце и съм опрял краката си в дъното, защото иначе течението ще ме завлече:
Съб Юли 06, 2013 10:16 pm
Pagane
;
красиво място , благодаря за споделянето
Съб Юли 06, 2013 10:31 pm
Сотиров
Село Ъглен
Селото е позапуснато - малцина живеят за постоянно, а не са много и тия, които използват за вили старите си къщи. Няма кръчма с кебапчета дори! Къщите обаче красноречиво говорят за отминалите интелектуални висоти на селото. То е дало писателя Илия Волен и фейлетониста Трифон Кунев. В него имаше вила актьорът Георги Черкелов. Много от къщите са в елегантния градски стил от началото на 30-те години на миналия век. Има изоставени, но има и добре поддържани:
На най-високото се издига красива черква:
На централния мегдан живее древна черница, под която се събират местните на чашка (налята в отсрещната бакалия). В момента е разпъната сергия с какво ли не:
Изобщо селото и околностите му са залесени с черници. Има ги на всяка крачка. Вървиш и береш! През живота си не бях ял толкова дуди, както ги наричат тук. И бели, и черни. Казаха ми, че навремето било развито копринарството, та оттогава останали. Ама хиляди дървета, ви казвам! А на една уличка обилно цъфтяха калдъръмчета. Това вече направо ме обиди: аз всяка година садя на двора си и нищо не никне, а тука сами се множат!
Съб Юли 06, 2013 10:49 pm
Сотиров
Спомен за една нечовешка трагедия
Далече от селото, на десетина метра над реката има малка пещера. През август 1877 отстъпващият турски аскер, подгонен след Плевенските битки, се влачел покрай реката. Селяните се били скрили в пещерата, за да избягнат зулумите. Не щеш ли, някакъв зевзек стрелял по турците - юнак се изкарал. Тогава те се върнали и подпалили клонаци на входа на пещерата. Всички вътре изгорели или се задушили! Неколцината, които се опитали да изскочат навън, били посечени. Паметна плоча разказва за тази трагедия: списъкът споменава имената на 28 души, сред които четем за такива като Неделя Кръстева "с 2 деца". Около 80 са безименните загинали, а 13 са закланите. Косите ми настръхнаха, когато прочетох надписа!
Ето и поглед от мястото на трагедията към равнината, откъдето вероятно е дотърчал аскерът:
Нека помним невинните жертви на войната, донесла свобода на оживелите!
Съб Юли 06, 2013 11:10 pm
Сотиров
Пещерни прелести
Край Ъглен има няколко десетки пещери. Най-популярна е Очилатата. Вероятно защото е и най-достъпна. Не е някаква спелеоложка знаменитост, но има красиви сводове, 350 м коридори, остатъци от първобитни хора и праисторически животни, няколко вида прилепи... Абе, пещера като пещера!
Над пещерата се вижда гнездо на диви пчели:
Следващия път трябва да видя ждрелото край съседното село Садовец, а може и още някоя пещера. Да е жив и здрав местният водач Трифон, който знае всичко, та да ме заведе и там. А денят завърши с невероятен залез. Не знам доколко е възможно, но Слънцето беше тройно по-голямо от обикновено!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети