ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Моля за съвет.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Моля за съвет.
Автор Съобщение
iavkata

Местожителство: Sofia

Мнение Моля за съвет. Отговорете с цитат
Здравейте.Ходя наляво-надясно по планините,най-вече Пирин.Досега съм ходил по маркираните пътеки и по хижите,но имам намерение тази година да ходя с палатка.Чудя се обаче как да разреша проблема с храната-ако не отсядам по хижите,ще имам нужда от доста храна,а раницата и без това е бая тежка.Удачно ли е да се вземе за хапване овесени ядки? Опитвам се да реша проблема с теглото на раницата вече няколко години,и не успявам-правя,струвам,пълня я догоре./раницата ми е Ташев-75 литра/.Ако прибавя палатката,чувал,повечко храна,ще стане непосилно за носене.Всеки път се чудя какво да отпадне-нося храна,резервни чорапи,бельо,няколко фанелки,топли дрехи,тоалетни принадлежности,зарядно за телефон,карта на Пирин,пътеводител,книжка за четене,кецове за хижата.....и нищо от тези неща не може да отпадне.Малко се отклоних от темата,всъщност исках да попитам-какво е най-удачно да се вземе за хапване-да е леко и калорично.Благодаря.
Нед Май 08, 2011 7:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zahri-emin

Местожителство: Смолян

Мнение zdr Отговорете с цитат
Здарвей колега ,
да ти кажа и аз имам същия проблем. Винаги вземам уж най- необходимота а раницата става 20-25кг и излета вместо да е изпълнен само с приятни моменти се превръща в мъчение. Но може би това е част от това да си планинар. Пожелавам на всички хубаво време и мн здраве!!!
Нед Май 08, 2011 9:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iavkata

Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за отговорите.А какво смятате за разни мюсли и овесени ядки.Да,за кецовете може би сте прави ,но сандалите са горе-долу със същото тегло.
Пон Май 09, 2011 4:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
igurbev

Местожителство: София

iavkata написа:
А какво смятате за разни мюсли и овесени ядки.

Доста са хранителни - на втория ден загубваш чувството за глад само като ги погледнеш. Smile Не че ще умреш от глад ако разчиташ на тях, но според мен най-праволинейното решение в случая е и най-оптималното - просто си носиш суха храна. А тежката раница за по- дълъг преход няма как да избегнеш. Може да спестиш от теглото донякъде по-скоро с по-лека раница, чувал, палатка, но само донякъде.
Пон Май 09, 2011 5:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Pirin Botev

Местожителство: Razlog

Ами то тежката раница не е ли част от удоволствието, пък и накрая олекваSmile

Пон Май 16, 2011 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nickbaizel

Мнение da kaja kak sum reshil problema Отговорете с цитат
Vzimam si kartofeno pure na prah-mnogo vkusno, hranitelno i leko za nosene. Polu-gotovi spageti susto-prodavat se v paketche triabva samo malko da posediat vuv vriala voda. Drugo-pastet i vuobshte hrani, koito sa vuv vakuumni opakovki. Ima razfasovki na 3 br. pileshki kufteta naprimer.
Сря Май 18, 2011 6:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

раница (например средно голяма дойтер)- 2.6 кг
палатка (прилична двуместна) - 3 кг
спален чувал - между 1.5 - 1.8 кг
вода - 2л
ракия - 1л
котлон, газ, голямо и малко канче - 0.5 кг
челник, резервни батерии, гпс - резервни батерии, фотоапарат - резервни батерии, запалка, джобно ножче, четки, пасти, разни хапчета и дрънкулки - 1-2 кг

Дотук си 12- 13 кг. след което следват дрехите и храната (в зависимост от броя на дните), сандалите и т.н. За зимен преход сложи още между 3 и 4 кг за котки, пикел и снегоходки.
Чет Май 19, 2011 10:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ggattov

Todor написа:

Общо взето с дрехите, за лятото 12 кг. за 4 дни.

Чесно казано и на мен ми стана интересно как успяваш да се сместиш до 12-13 кг, но по твойте сметки до тук всичко е 11,5 кг, а дрехите няма как да са само 0,5 кг - като сложиш, гети, дъждобран и резервни дрехи. Аз ползвам и надуваемо шалте от скоро + 0.9 кг, иначе от раниците трябва да си с олекотения модел щом е само 1.8 кг. Мойта е 45+10 - 2,4 кг.
За мен лично само 0,5 л вода би било немислимо за когато и да е минимум 1,5 литра за еднодневен и понякога до 3 литра за по дълги преходи.
Иначе аз се ограничавам до 15-16 кг (релано премерени) в зависимост от водата и задължително сандалки.... но само за мен, храната винаги е най-тежкото нещо лятото, ако се ходи без хижи.... Smile
Пет Май 20, 2011 8:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Така наречените спорове според мен са градивни.... твоята практика е доста добра според мен щом успяваш да се ограничиш в тия граници.
Аз не мога да подходя с такава храна и толкова малко вода, принципно това са ни разликите, ако се сравняваме Laughing.....
Пет Май 20, 2011 9:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

Здравейте !
Много интересна тема, която вълнува и мен.
Ще започна с овесените ядки. Да ви кажа честно, не съм им фенка. Предпочитам да накисна 100 г жито от вечерта в топла вода в термос (пластмасова бутилка), на другия ден да му прибавя мед и орехи, и да го папкам.
Суровите ядки (кашу, бадеми) са яко енергийни, с 50 гр. се засищам доволно, а освен това са и полезни.
Стафиди. Носим по 200-300 гр. на човек. Случвало се е на някой да му прималее на баира, две шепи стафиди моментално оправят работата. Освен това се ядат на крак, тоест няма нужда от излишно спиране и моткане.
Маслини, при това солени. При обезводняване, солта задържа течността в тялото.
Филе "Елена" за месоядните, аз не съм от тях, но другарчето е доволно. 200-300 гр. за 2-3 дни е пърфект.
Сухар вместо хляб - по-траен е. Или домашно месен хляб. Така засища, че не ти трябва много.
Суха супа, полуготови спагети.
Мед в заготовка за шише (това е едно нещо, което прилича на епруветка).
Шоколад.
Ракия, няма как без нея, кой колкото има нужда.
Ориз на Unkle Bens, 4 пакетчета в кутийка са, супер лек е и увира за 10 мин на примуса. Хранителен е !
Лимон - в случай, че на някой му прилошее (може да не е от групата, може да е случаен човек).
Вместо вода - в литър и половина вода разтворен изцеден лимонов сок + доволно мед. Това го пием през лятото и почти не ядем докато не стане 14 ч. То е супер енергийно. Плюс малко вода чиста.
Палатка свръхолекотена на Хана - без рейки, разпъва се с щеки, много съм доволна от нея !
Ами, това е, което се сещам на първо четене. Книжки, кецки, разни такива неща ги пропускам.
Вестници и сух спирт - не пропускам обаче.
Карта на Пирин не ви трябва, това не е карта, а рисунка някаква. Laughing

Съгласна съм, че храненето пречи на добрата кондиция. Ядене ("муане") + ходене (адекватно) не ми звучат като добра комбинация. Вечерта на бивака/хижата - може. Но през деня, по малко, колко за бог да прости. Но всеки си знае за себе си.
Съб Май 21, 2011 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Много съм съгласна с Вес по повечето точки за храната.

Без лимон и маслини не тръгвам, зимъска веднъж носех и някакъв бая грамаден (съответно тежичък) портокал, който обаче ни спаси при липсата на вода между Малък Кадемлия и х. Мазалат. Иначе мъкна мандаринки.
И нещата за примуса - сухи супи, спагети... не съм фен на ориза, лещата и прочее. Филе Елена - не, но суджуци и някакви други изсушени - нося.

Мъкна и половин-едно кило гъби, но това вече е въпрос на чревоугодничество, лигня и налично място в раницата Laughing

А да, и се научих да нося сладки неща, аз шоколад не обичам много, но все пак започнах да нося шоколад или разни вафли, кит-кат, корни и подобни дивотии... трябва си. Мед не нося, иначе съм обмисляла идеята за пластмасово бурканче и в него мед+различни ядки, обаче медът го ликвидирам твърде бързо и все не стига до планината.

Последната промяна е направена от Gamina на Вто Май 24, 2011 10:19 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Май 24, 2011 9:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

За примуса - попара с ароматен черен хляб, малко салам, сирене и масло. Става за нула време, гълта малко вода, супер хранително е и продуктите се съхраняват лесно.

Вто Май 24, 2011 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina

Ем, поне едно бульонче да има Laughing

а да, бульончета си нося - хем соленички, хем зимъс стоплят добре, пък и ако се готви по-сериозно, вършат добра работа Wink
Вто Май 24, 2011 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Абе яка химия са тия бульони и маги-супи, после се оригвам на джапанка поне 3 часа ... Very Happy

Вто Май 24, 2011 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina

Я па не се оригвам Bleh
Вто Май 24, 2011 10:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.