Регистриран на: 19 Апр 2011 Мнения: 40 Местожителство: София, жк.Младост
Аз съм пълен ентусиаст, но все пак помагайте :D
Минала година се запалих по туризма на едни екскурзии, организирани от университета ми. Сигурно тук е момента да кажа, че един от хората, които водеше групата ми по туризъм е Краси Стоянов, който просто ми показа един различен начин на мислене. Та този човек ми показа какво значи туризъм. И от тогава просто не мога да изкарам тази идея от главата си. Решил съм тази година да направя едно пътешествие. Естествено няма да съм сам, ще бъда с мой колега от университета. Той е по-планинар от мен. Иска ми се наистина да видя накакви карисив места. Сигурно предишното изречение звучи тъпо, тъй като всяка планина си има своите красоти, но все пак ако можете да ми предложите 3,4 -дневен маршрут. Та моят въпрос е такъв- по какви пътеки да ходя? Мога ли да намеря чрез Гугълмапс някакъв трак, за да погледна възможен маршрут. Ще нося палатка, така че хижите не са жизненоважни, но все пак са си удобство. Както се казва да има от всичко по много- и върхуве, и гори. Просто искам да потъна в природата, да се разкарам от тая селения, наречена София за няколко дена. Все още не съм сигурен кога точно ще направя този поход, защото още не съм се оборудвал за такова нещо, но действам по въпроса.
относно подготовката ми... В момента обръщам нета за обувки, якета, палатки, спални чували и горе-долу вече съм се ориентирал какво точно да взема. Физически съм подготвен за такова нещо, защото постоянно карам колело и на Витоша, така и из града.
Единственото, което ме притеснява, е че нямам опит.
Нед Май 01, 2011 1:11 am
d.panayotov
Благодаря за отговора. Относно четеното- в момента чета доста статии за това как трябва да се екипирам, какво трябва да има в раницата, как да се ориентирам и т.н. Походът ще го направя лятото. Не мисля, че все още съм готов да се изправя срещу зимните условия в планината. Като за начало, ще разчитам на топлите периоди в годината и когато усетя, че икипировката ми е на ниво и притежавам някакви умения да реагирам при дадени ситуации, чак тогава може би ще тръгна зимата на сериозни походи. Знам че планината не е шега и, затова не искам да рискувам. Относно палатките. Защо е забранено къмпингуването? сигурно въпросът е тъп, а отговорът е, че където се задържи палатка там се трупа и боклук. Като цяло моята идея е да се ходи постоянно и само да спя на определена точка, докато пак стане време за ходене. Къде мога да прочета за забранените райони за палатки?(явно все още не съм изчел всичко ) Иска ми се да усетя какво е да си сред природата, но все пак не ми се иска да нарушавам някакви правила или да вредя на природата по някакъм начин.
относно маршрутите. Благодаря за линковете ще погледна.
Нед Май 01, 2011 1:56 pm
d.panayotov
Попринцип разбирам защо са забранени палатките. Все пак като се установи вечерен лагер и се пали огън и се мъкнат и дръва и т.н. така че разбирам защо са тези забрани. Та като цяло, поне за себе си мисля,че едва ли ще паля огньове. Както казах само ще се спи или отморява. Реших и да не взимам примуси и разни такива неща, които само ще тежат. Все пак ще минавам през хижи, където яденето със сигурност има. През останалото време ще разчитам на запечатани, консервни храни, които в повечето случаи са или сготвени или стават за директна консумация. Относно палатката... Намерил съм си една на ZAJO с хубави параметри, а за чувала още не съм решил, но едва ли ще ми е много леко, но просто не ми се иска всяка вечер да съм по хижите, тъй като съм запален фотощракач искам да снимам и залези и изгреви и т.н, а когато се гони график да пристигнеш в хижата, това трябва да стане по светло.
Нед Май 01, 2011 3:14 pm
Весела Ягодова
Цитат:
а когато се гони график да пристигнеш в хижата, това трябва да стане по светло.
Това съвсем не е така и доста от хората, които пишат тук, го знаят.
Да не кажа, че някои от тях си имат практика да стигат все по тъмно
Нед Май 01, 2011 4:24 pm
d.panayotov
ve_san написа:
Цитат:
ти сам го каза, имат практика А моята практика се свежда до качване на Витоша и разни къси еднодневни пътешествия по другите планини.
Нед Май 01, 2011 5:57 pm
dido
ve_san написа:
Цитат:
Ми да, по хижите няма нищо интересно по светло. Аз обикновено гледам по залез да съм нейде по билата, супер е да гледаш как се зачервява пейзажа наоколо ...
_________________ Бутам след осмата бира
Нед Май 01, 2011 9:55 pm
dobber
d.panayotov написа:
Благодаря за отговора. Относно четеното- в момента чета доста статии за това как трябва да се екипирам, какво трябва да има в раницата, как да се ориентирам и т.н. Походът ще го направя лятото. Не мисля, че все още съм готов да се изправя срещу зимните условия в планината. Като за начало, ще разчитам на топлите периоди в годината и когато усетя, че икипировката ми е на ниво и притежавам някакви умения да реагирам при дадени ситуации, чак тогава може би ще тръгна зимата на сериозни походи. Знам че планината не е шега и, затова не искам да рискувам.
икипировката се пише с Е
Избери си някои главен маршрут с много хора, добре маркиран и малък шанс за изгубване. Просто тръгни! Сега!
Относно сезоните - праскай в ниската планина до снежната ивица. Къси преходи в хубаво време. Така ще научиш от първа ръка какво е Екипировка и защо си хвърляш парите.
Ако не си трениран - цял ден ходене с тежка раница, няколко дни поред е прекалено оптимистично.
И най-важното - приятно изкарване
Пон Май 02, 2011 12:01 am
d.panayotov
dobber написа:
d.panayotov написа:
Благодаря за отговора. Относно четеното- в момента чета доста статии за това как трябва да се екипирам, какво трябва да има в раницата, как да се ориентирам и т.н. Походът ще го направя лятото. Не мисля, че все още съм готов да се изправя срещу зимните условия в планината. Като за начало, ще разчитам на топлите периоди в годината и когато усетя, че икипировката ми е на ниво и притежавам някакви умения да реагирам при дадени ситуации, чак тогава може би ще тръгна зимата на сериозни походи. Знам че планината не е шега и, затова не искам да рискувам.
икипировката се пише с Е
Избери си някои главен маршрут с много хора, добре маркиран и малък шанс за изгубване. Просто тръгни! Сега!
Относно сезоните - праскай в ниската планина до снежната ивица. Къси преходи в хубаво време. Така ще научиш от първа ръка какво е Екипировка и защо си хвърляш парите.
Ако не си трениран - цял ден ходене с тежка раница, няколко дни поред е прекалено оптимистично.
И най-важното - приятно изкарване
благодаря за съветите, това за Екипировката е неволна грешка
Пон Май 02, 2011 10:20 am
hobotes
Моята препоръка е, докато натрупаш опит, ходи по установените, добре-маркирани маршрути, и спи в хижите. Купи си една карта, научи се да разчиташ на нея, а не на GPS-и; купи си една средна по обем раница (~40 литра) и добри обувки.
Примерен маршрут за начинаещ ентусиаст в Пирин: лифта до Безбог->оттам до х. Демяница през Джангалската порта->през Василащките езера до х. Вихрен->връх Вихрен за финал->Банско; 3-4 дни;
В Рила: Скакавица или Седемте езера до х. Иван Вазов ->през връх Мальовица до х. Мальовица 2-3 дни.
Като минеш тези маршрути, те ще ти отворят очите за много други.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети