ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До връх Паскал зимно

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
До връх Паскал зимно
Автор Съобщение
Vicky

Местожителство: София

Мнение До връх Паскал зимно Отговорете с цитат
Здравейте! Във вторник и сряда ще направим една лека забежка от делничното и ще се поразходим до х. Паскал. Четох, че има колова маркировка от нея до билото и връх Паскал, но по снимки ми се видя доста стръмно, та да питам-при наличие на стар и нов сняг удачно ли е? Щом има зимна маркировка, би трябвало да не е опасен склон, но все пак. Така или иначе не знам дали ще отидем до върха, защото сме и без снегоходки, та само ако някой е минал преди това и следите му не са навяти. Ще решим на място.
Но мнението ви ще е ценно при всички случаи : )
Съб Фев 02, 2013 1:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Няма причини за притеснение-поне откъм лавинна опасност!Има си колове-до билото,после в дясно вече по коловете на Е-3-първо през в.Косица и към Паскал...приятна расотка! Very Happy
Съб Фев 02, 2013 9:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vicky

Йеее, това исках да чуя, дано в сряда не вали нищо и има слънчице : ))) И дано днес и утре се извърви светът от там, че да поотъпче Very Happy
Съб Фев 02, 2013 12:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Днеска го гледах от долу, струва ми се доста поизтънял снега по билото там. А с тези плюсови температури през деня до сряда ще изтънее още. Не мисля, че ще трябват снегоходки. Ако не става, ще се почерпите в хижата повече време. Very Happy
Нед Фев 03, 2013 12:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Trekker

Мнение Re: До връх Паскал зимно Отговорете с цитат
Верно е, че е малко стръмничко нагоре - но ако снега не е много, тръгвайки от хижата трябва да успеете да се качите за час и половина - два.
Дано и времето да е подходящо... Smile
Нед Фев 03, 2013 3:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

С тоя сешоар дето са пуснали гърците на мах хептен няма да има сняг...така че ако се понапънете-може и за около час да се възкачите...можех да ти дам актуално инфо но леля ти Тотка(хижарката)чакала 50 юнака от Велико Търново та не можахме да се класираме да я посетим Sad

Последната промяна е направена от fena73 на Пон Фев 04, 2013 9:15 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Фев 03, 2013 9:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vicky

Да, тя казала на половинката по телефона, че очакват доста хора събота и неделя, явно са тези. Хубавото е, че през седмицата няма да има никой : )
Пон Фев 04, 2013 1:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ИВОКОЛЕВ

Местожителство: ТРОЯНът

https://lh5.googleusercontent.com/-ReZ7OoDVyJo/URJ1JkcRc0E/AAAAAAAAAA4/JlH6GCzNx1s/s321-c/062013

Последната промяна е направена от ИВОКОЛЕВ на Чет Фев 07, 2013 11:34 am; мнението е било променяно общо 8 пъти
Чет Фев 07, 2013 10:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vicky

Ами да се отчета : )
Ходихме последните 2 дни, във вторник времето беше страхотно, вчера също беше добре, но не чак толкова слънчево. След като се срещнахме с половинката, се отбихме до кръчмето на гарата, където какаво?-пушеха си вътре без никакъв проблем. Междувременно ми се обадиха, че съм наета на първата в живота ми работа Smile) От Пирдоп до хижата няма никакъв сняг и само бръмчат нагоре-надолу атв-та, джипове, коли, мотори... Бързичко стигнахме до онази голяма жълта сграда и трафопоста, но кой знае как не видяхме откъде минава зелената маркировка нагоре към х. Паскал и минахме успоредно на нея през една гъста и лепкава кал :Д Разбира се, както всяко друго забавно изпълнение, и това започна с "Хайде да минем от тук, какво може да се обърка?" Smile
Хижарят е много готин, приличаше ни на бивш военен, но е много любезен и гостоприемен без да се натрапва изобщо. Беше се качил специално за нас, каза ни да използваме всичко от кухнята, запали ни печката горе-такива относително дребни неща, които обаче ако не ги има, водят до негативни емоции. Хижата също ни изненада-вътре всичко е ново, печките топлят много, леглата са с хубави матраци и нови чаршафи. Мило ми стана, когато хижарят ни донесе обувките до печката, да се стоплят, защото ги бяхме оставили в антрето. Или пък когато сутринта му казахме, че искаме да се качим до билото, той ни даде ключа от стаичката до хижата, където има легла, заредена печка, дограма, за да си оставим раниците и после ако искаме да поостанем, защото той трябвало да слезе надолу по-рано. Накратко, само с добри впечатления останахме от хижата и стопанина и'.
Сега може да пристъпим към срамната част от преживяванто. Тръгнахме към 10:30ч в сряда нагоре към билото по коловете. Снегът започва от хижата, като е доста малко и на места се подават растителността отдолу. Освен че беше малко, снегът беше така набит от вятъра предните дни, че просто беше бетон-щеките едва се забиваха, а за затъване дума не може да стане. В началото това доста ми допадна, но може би на половината път забелязахме, че освен твърд, снегът има и ледена коричка, а склонът доста се беше изправил. Когато се обърнах да погледам към Рила, установих, че не оставяме никакви стъпки, в които да стъпваме на връщане и като пробвах няколко стъпки надолу, видях, че слизането става на кълбета. Ии, сигурно ще ви стане смешно, но заради това решихме да не продължим нагоре, хвана ни леко шубе как ще слезем. Е-е, Косица и Паскал през крив макарон, но пък се нагледахме на Рила, където имаше слънце, за разлика от при нас. Бихме си разни стъпки надолу, но със спорен успех. Накрая аз се сетих, че когато животът ти поднесе лимони, трябва да си направиш лимонада и му ударих един гигански слалом по дупе между коловете-беше доста готино : )) Ии така с известно мотаене към 15ч вече бяхме в едно кръчме в Пирдоп, под мотото "Всичко е добре, когато свършва с шкембе чорба". И все пак ме е яд, че в тихо време и стегнат сняг не стигнахме до желаната цел..
Пирдоп ни направи някакво ужасно впечатление-един млад човек нямаше, всяка улица в града е разкопана, защото сменяли водопровода..и така 2 години още. Като за промишлността, която има, е много много западнал, всички обществени сгради се рушат, за сметка на къщите-палати на много места. Гарата е най-хубавото място сякаш. Хората обаче, са доста разговорливи и услужливи, една баба ни обясни за 50те великотърновчани през уикенда-имало зимен празник на хижата-първата седмица от февруари, а летният е през август.
Та така за нас, благодаря, че се отзовахте на питането ми, макар и аз до никъде да не я докарах после Wink
Чет Фев 07, 2013 11:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Vicky, имали сте късмет с времето, направо ви завиждам, че сте били на толкова хубаво място Smile
А колкото до това, което наричаш "срамна част от историята" - няма такава, по-срамно е когато човек упорства в тъпотията си и се докара до някоя злополука.
Косица и Паскал няма да избягат, следващия път ще бъдете по-подготвени и ще ги стигнете Wink
Ама е много гадно онова качване, нали? Имам чувството че никъде другаде не съм виждала такъв зор както там Laughing

Чет Фев 07, 2013 1:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Даа,няма СРАмна работа,както казва баба Ве-Це Very Happy съмнява ме да има от форума някой дето не се е връщал от някъде...има време-ше се наредят нещата-другия път...с повечко екипировка ако има мерак за ходене и така...
Чет Фев 07, 2013 7:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.