Здравейте.
Новак съм във форума. И като цяло слаб планинар. Всъщност се регистрирах, защото във форума има доста ценна за мен информация относно хобито ми - фотографията. И понеже снимам предимно пейзаж, разбирате, защо именно форуми като този са ценни за мен. Доста дълго време практикувах т. нар. (жаргонно) "крайпътна фотография". Сещате се - обикаляш с колата по страната и като ти хареса определен пейзаж - снимаш. От известно време обаче все по-често и по-далеч изоставям колата. Навлизам доста навътре в планините и на няколко пъти едвам да се загубя. За щастие си нося винаги един стар руски компас и той ме спаси 2-3 пъти. Става ясно че ми трябва GPS. Спрях се на GARMIN. Но все още се чудя за точния модел. Трябва ми машинка, която еднакво добре да работи и в колата (по време на движение) и в планината. Да е лека и компактна, за да не ми тежи прекалено (раницата с фототехниката ми е 8-10 кг). Да мога да си регистрирам маршрута и да си зареждам допълнителни карти. Общо взето - това е.
Ще съм доволен, ако споделите опит. Благодаря предварително!!!
Сря Май 28, 2008 6:34 pm
larana
Аз нямам GPS, но обмислям да се сдобия в скоро време с такава "джаджа". От ровене по форуми и ревюта съм стигнал до следния извод (за себе си разбира се):
Garmin Colorado
http://www.geotrade.bg/productslist.php?Brand=53
По евтиния вариант е старите модели - от 60-серия. Ти си прецени цена/екстри:
http://www.geotrade.bg/productslist.php?Brand=31
Може да се намерят и на старо.
За карtи тук (топографска):
http://www.topomaps.info/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&lang=2
но нещо не работи сайта в момента.Иначе картата е безплатна.
Влез във клуба GPS на dir.bg (ако не си влизал) и намери сайта на TUONO.
Пак от ровенето из форумите да ти обобщя извода, че "такова животно" GPS- да е удобен и за кола и за туризъм няма. Но с известен компромис, че трябва да се взираш в малкото екранче и нямаш "touch display" когато си в кола - туристическия е маааалко по-универсален. Този за кола в общия случай не става за баирите, щото обикновено не е удароустойчив, водоустойчив и малко му карат батериите (ако изобщо има гнездо за батерии).
Та това е от мен.
Сигурно си чел моят пост в дир.бг относно универсалния навигатор. Ето малко инфо. Наистина универсален навигатор няма. С ръчен навигатор в кола някак си става но с автомобилен в гората абсурт. Старите, модели, както ги наричаш 60CSX са може би едни от най-добрите навигатори за тежък терен. Здрави, батериите карат дълго и са изключително точни дори и в гъсти гори или когато си между скали. За това, което се изисква от колегата според мен 60CSX e избора. Колорадото все още страда от проблеми със софтуера и много голямия глад за батерии. Аз разполагам със 60CSX, NUVI 660 и от 1 месец с Colorao 300 сравнявал съм ги и трите в различни терени. Нувито за кола е Ок дори много ок( голям дисплей чувствителен на допир, гласова навигация...) 60Cx точен, батериите карат 15-18 часа ( 2700 NIMH). Колорадото удобен за работа с една ръка ( полезно и то много) по-хував дисплей, по-хубава графика на картите и 3D режим но всичко това за сметка на батериите. Аз лично считам това за голям недостатък. Не че е проблем да мъкна батерии но все пак. Иначе разликата в парите е около 250-300 лева 60csx-colorado. дано съм бил полезен.[/quote]
Сря Май 28, 2008 8:13 pm
todorov
Благодаря Ви,
ясно че ще е 60 csx. Прочетох внимателно сайта на Туоно и се убедих, че точно тази джаджа ще ми свърши работа, още повече че се представя и прилично в кола, а има и възможност за външна антена. Цената е повече от прилична, така че
Чет Май 29, 2008 3:40 pm
corbin
Регистриран на: 27 Сеп 2010 Мнения: 84 Местожителство: София, България
Мисля, че и Garmin E-Trex Vista (с трите буквички накрая) върши много добра работа; достатъчно е бърз и за ползване с планински велосипед, примерно.
Пон Апр 11, 2011 12:14 am
martinov
Какво ще кажете за 62ст или орегон 550 те дали са добри за планината и кой е за предпочитане.62 изглежда доста добър но немога да намеря човек който го е използвал да си каже мнението.
Какво ще кажете за 62ст или орегон 550 те дали са добри за планината и кой е за предпочитане.62 изглежда доста добър но немога да намеря човек който го е използвал да си каже мнението.
И двата са направени да се ползват от планинари.
Аз ползвам Орегон 300 (Това е по-стар модел на 550) от 2 години и съм доста доволен. Ползвам го по 3-5 пъти седмично - ходя в планината, карам колело и тичам (въпреки че е огромен и не е направен за тази цел). Спаси ме веднъж в Алпите при лятна снежна буря, като 4 часа стоя закачен за раницата и брулен от стихиите. Батериите обаче трябва да са ти наистина качествени, защото евтините - от често презареждане се скапват бързо и траят все по-малко. С хубави батерии и ГПС включен в раницата ми е карал 16 часа и индикатора показва - изхабени на половина. Никога не съм го калибрирал и ми дава отклонение в височина около 5-10 метра, когато съм сравнявал, а пътеката най-много до 2 метра да се отклони, в зависимост от картата и терена. Това за мен повече от достатъчно. Държи на студ, влага, прах, пот и какво ли още не. Задължително да се ползва с протектор на дисплея.
Пон Апр 11, 2011 11:28 am
maratonec
А някой ползвал ли е телефон (например iPhone) за GPS навигация? Това, комбинирано с телефон, фотоапарат и видеокамера в едно устройство - какво повече ти трябва. Не че имам iPhone, а и GPS освен в кола никога не съм ползвал, но ми се струва много привлекателно да се комбинират всички джаджи които могат да ти свършат работа в планината (включително часовник, компас, радио, висотомер) в едно устройство.
Вто Апр 12, 2011 6:45 am
outfaced
maratonec написа:
А някой ползвал ли е телефон (например iPhone) за GPS навигация? Това, комбинирано с телефон, фотоапарат и видеокамера в едно устройство - какво повече ти трябва. Не че имам iPhone, а и GPS освен в кола никога не съм ползвал, но ми се струва много привлекателно да се комбинират всички джаджи които могат да ти свършат работа в планината (включително часовник, компас, радио, висотомер) в едно устройство.
да бе, да ... те и джиповете по улиците приличат на джипове, ама повечето от тях не могат и 100м по истински офроуд да минат. Мани ги тия фешън играчки.
Повечето тука говорим за GPSа не като за джаджа за разцъкване, а за техника, на която евентуално може да се наложи да разчиташ в много тежки условия.
Аз съм ползвал. Лятото. Зимата е друга бира - тъмно.
Става.
Но вероятността да ти забие, т.е. да не ти свърши работа, когато трябва е голяма.
Лично ползвах нокия Е71 с качени BGMountains и офроуд - картите на нея/за всеки случай/.
Справяше се прилично - ползвах я на места, дето се губеха пътеките без маркировка - основно в Пирин около едноименния връх , ок.Кременски езера и др.
Имаше проблем със свалянето на записания трак. Също така някой път бавно хващаше сателитите.
Та... компромис си е.
Но пък е по-удобен за навигация с кола.
Заради това освен 60csx-a си взех и смартфон с уиндоус мобайл и си качих Гармин за него с гореупоменатите карти.
И все съм с двете машинки в планината.
Електроника е - за всеки случай.
Помисли и колко ще ти издържи батерията на подобно устройство.
Да не се окаже, че за 0 време си останал без трите в едно.
По-нагоре corbin е споменал един много удачен бюджетен вариант за планинарски GPS приемник.
От няколко дни се самонавивам да се сдобия и аз с ръчна навигация. До момента не съм използвам никога такава (имам garmin от серията nüvi в колата), та затова се нуждая от малко помощ при избора, защото съм доста "бос" в материята. Освен из планините ще го позвам доста и в градски условия в чужбина, та се надявам моделите, на които съм се спрял да поддържат city navigator europe. Решил съм да не се хвърлям на нещо много скъпо, затова първоначално съм се спрял на следните варианти :
http://www.garmin.bg/?s=5&i=343 или евентуално
http://www.garmin.bg/?s=5&i=71
Интересно ми е също да разбера и какво означават буквените означения след името на модела - H, HC, Cx, HCx. Доколкото разбрах "C" би трябвало да означава, че моделът е с цветен дисплей.
Ами това е - ще съм благодарен на всякакви отговори и съвети.
_________________ "Wer kämpft kann verlieren, wer nicht kämpft hat schon verloren"
Сря Юни 22, 2011 12:26 pm
dido
Здрасти,
За Етрекс серията H би трябвало да значи дали приемника е високочувствителен или не. Това е от доста голямо значение в гора, тесни долини и прочее. C е както си забелязал сам - цветен дисплей. X-а е за наличието на външен слот за microSD памет. Комбинацията от буквите дава какво има машинката. Vista HCX би трябвало да е доста по-добър от Venture CX и заради наличието на два сензора - барометричен и магнитен (компас).
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Юни 22, 2011 1:31 pm
Der E
dido, благодаря ти много за отговора и обяснението - убеди ме за виста-та.
След като го взема си оставям опция да те тормозя отново с въпроси, в случай на затруднение с инсталацията/работата на твоята карта (понеже ще ми е за първи път).
_________________ "Wer kämpft kann verlieren, wer nicht kämpft hat schon verloren"
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети