Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
От село Черни Осъм до Карлово през Купена
1 ден: 26.02.11г.:
Логистиката бе направена с обществен транспорт. С автобус до Троян и от там с друг автобус до село Черни Осъм. В Троян имахме 35 мин. до следващия автобус, но се замотахме в търсенето на бира и след като намерихме, имахме само 10 мин. за консумация.
Автобуса ни остави накрая на селото, защото там му е обръщалото. Вървяхме около час по асфалтовия път /покрит със сняг/ до Смесите. До тук само 100 метра денивелация. А от селото до хижата е 1000 метра денивелация…
Но след това всичко си дойде на мястото, като терена така се изостри, че дъх не ни оставаше. Така си вървяхме в гората в облачното време, като не се и надявахме да видим нещо. Затова направихме по някоя снимка.
И съвсем неочаквано, облаците се разсеяха и се видя това:
вр. Ботев, вр. Дюзчал, вр. Жълтец
вр. Голям Купен, вр. Малък Купен
връх Амбарица
Хижа Амбарица ни посрещна с осветление…
2 ден: 27.02.11г.:
Имахме два варианта за слизане към Карлово - по рида Хубавец или по рида Сакарица. Първоначално бяхме решили по Сакарица, но според времето щяхме да изберем варианта. Ако времето много напредне, ще слезем по Хубавец.
Към 08.30 часа тръгнахме. Колкото по-нагоре се изкачвахме, толкова повече гледки се откриваха.
връх Амбарица
вр. Вежен и вр. Юмрука
вр. Голям Купен, вр. Ботев, вр. Малък Купен
След като се качихме на главното било, отчетохме, че сме доста напреднали с времето и ще слизаме по Хубавец. Но Славейко бе минал по лятната пътека и вече се бе качил на Големия Купен.
Срещнахме Славейко преди Малкия Купен и той много се изненада, като ни видя. „Ще закъснеем бе…, къде сте тръгнали?” Като му казахме, че ще слизаме по Хубавец, той вече изригна. „Аз си оставих раницата долу, нали по Сакарица…” Оказа се, че Дидо и Тони са му пренесли раницата доста нагоре, така, че положението бе овладяно. Само малко трябваше да слезе и да си вземе раницата. Аз реших, че много ще ми дойде Големия Купен и от Малкия Купен започнах да слизам по рида Хубавец.
вр. Голям Купен и вр. Ботев
връх Ботев
връх Амбарица
Изчаках Славейко и заедно продължихме надолу. Слънцето печеше ли, печеше… Малко преди хижа Хубавец ни настигнаха Дидо и Тони. На хижата пихме по една бира и поехме надолу към Карлово. На гарата бяхме в 18.15 часа. А влака бе чак 18.45 часа. Така, че имаше време за по бира…
Да не би да е в самия край на рида Хубавец? Преди там имаше колиба. Интересно - чий е? Кой го строи?
Нед Мар 06, 2011 9:31 pm
Valio
След заслона следва гора надолу. Не знам дали рида свършва там или не продължава в гората. Иначе заслона го има на офроуд картата за GPS и е записано: заслон /разрушен/. На около 1520 м.н.в. се намира.
А чий е, кой го строи... Нямам представа.
Нед Мар 06, 2011 10:19 pm
dido
Заслонът е на около 1500 м надморска височина. Ридът Хубавеца свършва при едноименната хижа.
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Пон Мар 07, 2011 12:20 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Мар 06, 2011 10:44 pm
izvetrql
Вальо си е неосторим майстор на писаното слово... )
Пон Мар 07, 2011 12:34 am
Todor
dido написа:
Заслонът е на около 1500 м надморска височина. Ридът Хубавеца свършва при едноименната хижа.
Имах предвид откритата част на рида
Да разбирам ли че това е същата постройка, която преди 2-3 години беше колиба. Сега се сещам, че май имаше строителни материали наблизо, но може и да се бъркам.
Значи на запад - северозапад долу в ниското от тази постройка трябва да се намира разрушена мандра покрай която минава пътеката х.Хубавец - х.Амбарица
Пон Мар 07, 2011 12:44 pm
dido
Todor написа:
dido написа:
Имах предвид откритата част на рида
...
Значи на запад - северозапад долу в ниското от тази постройка трябва да се намира разрушена мандра покрай която минава пътеката х.Хубавец - х.Амбарица
Да, заслончето е на горската граница, на открито.
Долу в дерето на Малката река, на високо, има местност Гяур мандра - като сведение само.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Мар 07, 2011 1:23 pm
Todor
Много благодаря!
Все пак интересно ми е кой го строи, стопанисва, легален ли е /все пак ЦБ / ? Може ли да се ползва? .....
Предварително благодаря!
Да това е колиба. През лятото местни овчари | от Карловско| за по няколко месеца излизат със своите стада заради пашата.А дали е законна или не немога да ви кажа.
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!!
Вто Мар 08, 2011 10:00 am
Дженгала
Re: От село Черни Осъм до Карлово през Купена
Valio написа:
Славейко бе минал по лятната пътека и вече се бе качил на Големия Купен.
За коя лятна пътека става въпрос? Тази, която подсича вр.Малка Амбарица и излиза директно на главното билото при седловината Пладнешки Ярове?
п.с. Вальо, много добри снимки!
Вто Мар 08, 2011 1:14 pm
Valio
Дженгала написа:
Valio написа:
Славейко бе минал по лятната пътека и вече се бе качил на Големия Купен.
За коя лятна пътека става въпрос? Тази, която подсича вр.Малка Амбарица и излиза директно на главното билото при седловината Пладнешки Ярове?
п.с. Вальо, много добри снимки!
Да, за тази пътека става въпрос. Предния ден бяха минали едни, които според Славейко били направили хубава пъртина...
Аз не бих минал по това време по нея. Няма опастност от лавини, но има опастност от подхлъзване...
Вто Мар 08, 2011 2:03 pm
Дженгала
Valio написа:
Няма опастност от лавини, но има опастност от подхлъзване...
Точно така. На 9 декември 2005, когато все още бях пишман-зимен турист, бях на косъм да ми се случи най-лошото. Подхлъзнах се на въпросната пътека и се влачих близо 50 метра надолу по един от улеите на североизточния склон на вр.М.Амбарица, като по пътя полетях от почти двуметрова скала, но за щастие раницата ми на гърба омекоти удара при приземяването по бетонирания сняг по улея. Успях да спра да се влача точно преди да свърши снега, че след него камъни и такава пропаст.... Отървах се само с уплаха. За щастие.
Трябва да се избягват летните пътеки при наличието на сняг, независимо дали е много, заледен или има пъртина по него.
Поздрави,
Жоро
Вто Мар 08, 2011 3:15 pm
joropc
Дженгала написа:
...Пладнешки Ярове...
Платнишките ярове..
Както казваш, минаването там по лятната пътека през зимата си е пълна лудост.
Вто Мар 08, 2011 8:09 pm
Niksi
Аз им викам Пладнешки Ядове
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети