Да речем, че говорим за тази зима - в момента сняг между 100 и 200 см в Пирин. Интересува ме как бихте оценили риска от лавини по следните маршрути в Пирин.
1. Х. Безбог - Тевно езеро (през Кралевдворската лява (или дясна, може и да бъркам, но се сещате за кой маршрут става въпрос) порта)
2. Х. Безбог - Тевно езеро (през Дженгалската порта)
3. Вр. Полежан - вр. Малък Полежан - Дженгалската порта
4. Дженгалската порта - х. Демяница
5. Х. Демяница - х. Вихрен
Благодаря предварително. Естествено ясно е, че лавинната обстановка зависи много от дебелината на снега и ред други фактори - говорим принципно.
1. Голям в 2 участъка - на слизане от билото над Безбожкото езеро в посока Попово езеро (зимата по лятната пътека не се минава), и самата Лява порта.
2. Голям в участъка под в. Момини двори през главното било за Тевно езеро. Пада лавина и над горната двойка от езерата под Джангал, откъм Момини двори.
3. Малък.
4. Малък, само в района на Тиаците под ската на Голямата страна (в. Превалски чукар). Там пада много мощна лавина дето затрупва реката, но е далече
5. Голям в района на Премката под Тодорка, на слизане към Жабешкото езеро. Алтернативно може да се мине през в. Тодорка-ръба-пистите - много по-безопасно.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Яну 16, 2012 11:31 pm
Мавруд
Благодаря много за включването. Сега имам малко уточняващи въпроси.
Относно 1. и 2. - може ли да се каже, че зимата няма сравнително лавиннобезопасен маршрут към Тевно езеро ?
Относно 3. Вярно, че е било между Малък Полежан и Дженгалската порта, но като си спомня лятото какво е - през зимата не е ли твърде опасно да тръгне лавина именно при преминаването му - евентуално козирки ...
Относно 4. Може ли да се каже, че от х. Безбог до х. Демяница може да се стигне сравнително с ниска степен на лавинна опасност ?
Относно 5. Т.е. от х. Вихрен има лавиннобезопасен маршрут към х. Демяница през вр. Тодорка ?
И една нова т. 6. , която е свързана с 1. и 2. - какво е положението със зимния маршрут от х. Вихрен към з. Тевно езеро ?
1. и 2. - има, но както е обикновено, лавинната безопасност се постига за сметка на ходене по по-технични маршрути, които пък носят други опасности. Сравнително безопасен е вариантът х. Безбог - вр. Безбог - вр. Г. Полежан - вр. М. Полежан - Дженгалска порта - вр. Дженгал - вр. Момин двор - Тевно езеро, но участъкът от Дженгалска порта до вр. Момин двор е доста техничен. Има и по-лесен вариант от Дженгалска порта да се подсече вр. Дженгал отдясно, но достатъчно далеч от стръмните склонове, а после да се качи Момин двор по следващия по-западен ръб. Може да се слезе и до Големото езеро (има опасност от лавина отдясно от М. Полежан) и оттам да се качи по удобен ръб Валявишки чукар, а от него се слиза на Тевно езеро.
Изобщо, оценката на лавинната опасност борави с вероятности. Ако те бухне нещо, няма да е от особена полза, че преди това вероятността е била малка. Например, лавината от Странето (по въпрос 4) може да те удари само ако реши сама да падне, точно когато си под нея. В смисъл, твоето вървене не е свързано с падането и, не я ровиш, няма ти да я предизвикаш, а сама ще си падне. Вероятността за това може да се намали, като се избере подходящо време, подходяща част от денонощието (рано сутрин) и т.н. Ако обаче все пак и хрумне да падне точно на главата ти, работата е лоша, защото това е много голяма лавина.
Въпрос 6: Лавиноопасно е излизането от х. Вихрен на билото. Откъдето и да го направиш, все има опасност. Относително най-най-безопасният вариант, за който се сещам, е през Муратово езеро и оттам - на Хвойнати връх. После обаче те чака техничният северен ръб на Муратов вр., където при лош сняг може да видиш зор. Освен това е доста по-дълго от по-преките (и по-опасни) пътища през Башлийската или Бъндеришката порта. Веднъж хванеш ли билото, до Тевно езеро няма опасност от лавини.
На първите ти въпроси не мога да отговоря,тъй като х.Безбог я избягвам,понеже не е хижа/за мен/,а скиорски хотел.Минавал съм зимно единствено от нея до х.Пирин и има лавинна опасност.
Маршрута х.Вихрен-Тевно езеро съм го минавал няколкото пъти зимата.
Лавинна опасност има единствено при изкачването на билото-първите 200м,че е доста стръмно,но пък това се предполага ,че се прави сутринта при стегнат сняг. Не съм виждал до сега обаче на това място паднала лавина,което пък не означава нищо.
След това някъде по средата на прехода имаше едно "конче",може би 100-на метра,но не е кой знае какво-прекарвали сме всякакви хора от там.
Теоретична възможност за лавина има при спускането от Мозговишка порта,което е около 150-200м. и при подсичането след това в ляво-на 50-на м под лятната пътека,докато се излезе под платото/ако мога така да го нарека/ на Тевно езеро.
Там също не съм виждал до сега следи от лавина,само отърколили се буци сняг.Мисля,че точно на това място-по лятната пътека преди години загина от лавина планинар със ски.
Това може да се избегне с изкатерване на чукара,който разделя Мозг.порта от Тевно езеро/не му помня името/,но е много стръмен и не съм пробвал този вариант.
Е,докато съм писал виждам и че Огнедишащ доста изчерпателно се е включил.
Само искам да уточня ,че съм излизал винаги на билото преди Тодорини порти вдясно. Не знам дали мястото има някакво спец.име. Мисля,че там беше и лятната пътека.
Мисля,че точно на това място-по лятната пътека преди години загина от лавина планинар със ски.
Това може да се избегне с изкатерване на чукара,който разделя Мозг.порта от Тевно езеро/не му помня името/,но е много стръмен и не съм пробвал този вариант.
Да, там загина човек на 7 декември 2002. Участъкът е къс, но много стръмен и опасен. За предпочитане е да се изкачи самият Валявишки чукар. Че е стръмен, стръмен е, но по ръба му има парапет от стоманено въже и стълбове, така че е перфектно безопасно, само иска малко повече пот.
Вто Яну 17, 2012 12:51 pm
dido
От Мозговишката порта може и надолу - като се възползвате от една особена гънка на релефа там. Слизайки надолу - около 200-на метра, трябва да се мине вляво и да се нацели въпросната гънка. Тя загражда нещо като езерно вкопаване под южния склон на Валявишки чукар. Ако стъпите в езерното вкопаване (посока лятната пътека), влизате в лавиноопасната зона. Т.е. трябва да се придържате към гънката, която изкачва плавно към платото на Белемето. Този маршрут обикновено ползват хижарите на Тевно езеро.
Относно загиналия човек под Валявишки чукар: Били са варненска група на път за заслона. Имало е обилен снеговалеж предния ден, над 1 метър пресен тежък сняг. Групата тръгва да слиза към гънката дето споменах по-горе, но заради намалената видимост обърква посоката и вместо да тръгне към Белемето, завърта твърде много към Валявишкия чукар, нагазвайки ската нагоре към лятната пътека. Ската пада и затрупва фатално първия човек (най-опитния от групата). Останалите също са били затрупани, един от които само до кръста. Той се освобождава сам и изравя другите оцелели от групата.
Дидо,точно тая гънка имах предвид-винаги по нея минаваме. Имаше и кол,ако не се лъжа,където се хваща.
Вто Яну 17, 2012 3:22 pm
Аспарух
Я да се включа и аз!
Gollum написа:
Лавинна опасност има единствено при изкачването на билото-първите 200м,че е доста стръмно,но пък това се предполага ,че се прави сутринта при стегнат сняг. Не съм виждал до сега обаче на това място паднала лавина,което пък не означава нищо.
Има, аз съм виждал там лавина! Откъм гънката между Бъндеришки чукар и билото към Възела, покрива трасето на лятната пътека и надолу.
Чет Яну 19, 2012 12:04 pm
dido
Да, както Аспарух описва - това е много каменист улей, който започва от самата Башлийска порта надолу и се губи над ската Дългото езеро->Бъндеришки чукар (оттам минава лятната пътека). В края на зимата там съм ходил по бетониран сняг, останки от лавина.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети