ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мусала с гледки
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Мусала с гледки
Автор Съобщение
Gamina

Мнение Мусала с гледки Отговорете с цитат
Най-накрая Jumpy

Не знам как, но разбих проклятието всеки път да съм на Мусала в облаци и мъгли. Това бяха двата дни с най-най-най-перфектно време.

По мазохистична традиция, повечето се качихме пеша от Боровец до връо, имаше няколко с лифта, имаше и двама, които направиха траверса през Алеко (за което с другарчето много се тръшкахме лазейки по Мусаленска нагоре.. кви сме тъпи и не тръгнахме с тях...)

Аз не бях много в кондиция, цяла седмица се борех с някаква настинка и ми беше тегавко, но за към 7 часа се справих. Трябва да погледна часовете на снимките всъщност, но горе-долу толкова си давам. Последните горките излазиха въжето чак към 19ч-20ч. на челници.

От хижата до Леденото нахлузих снегоходките, на моменти и с тях пропадах. Вчера вече нямаше нужда, поне едно стотина души вече бяха минали и пътеката беше перфектно утъпкана.

Сутринта ме домързя да ставам за изгрева, нищо де... имам си задачка за следващия път Razz

Последната промяна е направена от Gamina на Сря Фев 02, 2011 6:06 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Пон Яну 31, 2011 1:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
rururu

Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления!
Перфектни снимки, хубаво време, ако и настинката е преборена , значи всичко е ОК! Smile
Пон Яну 31, 2011 2:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Честито! Познато ми е това чувство. Подобна бе ситуацията с Вихрен при мен. Чак на четвъртото ми качване горе видях по-различна картина от грозния бетонен триангулачен знак и онова метално нещо, което впоследствие бе напълнено догоре с камъни. Laughing

Пон Яну 31, 2011 2:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Поздравления и от мен. То всичко е въпрос на следене прогнозата за времето. Неудобното е, че вие си планирате ходенията доста по-рано без да се съобразявате с метеорологичната краткосрочна прогноза ден-два преди тях.
То все може да се ходи. Ако не става в едната планина е вероятно да става в друга. Това няколко пъти напоследък се потвърждава.
А за настинката съм сигурен, че планината я е довършила. Wink
В съботата снимахте ли достатъчно?. Че при нас беше бая студено и фотоапарата ми категорично отсече battery exhausted и си прибра обектива на топло в корпуса... Laughing
В неделя снимах цял ден.
Их, че хубави снимки...
Тони беше с дъъългия обектив, та може да ви е щракнал от Равни чал.
Croc

Пон Яну 31, 2011 2:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Ще кача довечера всичките снимки в Пикаса и ще пусна линкче.

Поснимахме си... беше такава ЖЕГА! Всъщност е било под нулата, защото водата беше станала "хрускава", но се усещаше като 15 градуса направо. На фотото също не му стана студено тоя път. Горе беше много по-топло, отколкото на Маркуджиците да речем, толкова беше силно слънцето. През нощта температурата май не падна под -15. Много им здраве на тея с прогнозата.

Настинката я погребах под една пряспа горе, вече съм здрав... Twisted Evil

И аз зяпах, зяпах в посока Белмекен да ви помахам, ама на мен ми е малко обективчето Razz
Пон Яну 31, 2011 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Ние минахме през връх Мусала в неделя следобяд. Малко мои снимки от наистина великолепните дни има тук: http://ognedishasht.snimka.bg/mountain/rila-29-30-yanuari-2011.567721.all. Ние минахме по пътя Боровец - х."Заврачица" - Манчо - Мусала - Боровец (със спане на "Заврачица").
Пон Яну 31, 2011 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

Жестоко ръкопляскания

При нас се зароди идеята да слезем към Заврачица в неделя и в понеделник да се прибираме. Обаче... някой трябва да крепи икономиката, та устояхме на изкушението Confused Ако се бяхме поддали - щяхме да се срещнем по пътя Laughing

И сте успели да налеете вода от езерото. По обяд бяхме на хижата (трябваше да побързаме със слизането) и другарчето копа, копа в леда.. но не успя, после пълнихме от реката, колкото да имаме някаква вода до Боровец.
Пон Яну 31, 2011 4:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Мавруд

ognedishasht написа:
Ние минахме през връх Мусала в неделя следобяд. Малко мои снимки от наистина великолепните дни има тук: http://ognedishasht.snimka.bg/mountain/rila-29-30-yanuari-2011.567721.all. Ние минахме по пътя Боровец - х."Заврачица" - Манчо - Мусала - Боровец (със спане на "Заврачица").

Страхотно. И аз искам скоро да го мина през зимата този маршрут, защото само през лятото съм бил. А можеш ли да ми кажеш какво е състоянието на пътеката, има ли такава между х. Заврачица и вр. Мусала, има ли много сняг, затъва ли се, има ли козирки, как е по билото на Близнаците Smile Много ще се радвам, ако получа отговор Smile
Пон Яну 31, 2011 6:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Пътят е "проходим при зимни условия" Отговорете с цитат
От хижа "Заврачица" до връх Мусала има зимна маркировка със стълбове и при ясно време няма да се загубиш. Има само два разклона - на излизането на билото (седл. Заврачица) и на Маришки чал. И двата пъти си надясно. При мъгла работата не е толкова ясна, защото на много места стълбовете са надалеч един от друг, хубаво си е да помниш в общи черти местността. Снегът не е много, но не е и малко; ще рече, няма голяма лавинна опасност, но за газене има достатъчно. Снегоходките са силно препоръчителни, защото последният сняг е още мек и се пропада. Козирките са още малки поради безснежието и по маршрута няма място, където да е нужно да се вреш близо до тях. Билният ръб е по-тесен само на кратък участък по Манчо и на Близнаците. Билото на Близнаците не е много заснежено, 2/3 от нас го минахме, без да събуваме снегоходките, което, разбира се, подлежи на порицание Laughing - искам да кажа, като за зимно време състоянието му е много добро.
Пон Яну 31, 2011 7:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Мавруд

Благодаря за информацията...Smile Лошото е, че нямам снегоходки ... Но ще го измислим Smile
Пон Яну 31, 2011 9:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Оффтопик малко.
За това ходене си трябва понатрупан опит в зимната планина, котки, снегоходки, пикел и GPS за мъгелно време.
По билото около Близнаците ако духа от изток или запад е страшно!
Не е като да се разходиш от Боровец до х.Марица или от Спортната база Белмекен по зимните маркировки там.
Та - с акъла там и в подходящо време и условия за ходене зимата.
Croc

Пон Яну 31, 2011 9:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Ето всичките снимки от мен
http://picasaweb.google.com/stamenovalv/201102#
Пон Яну 31, 2011 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

Хахх
Загледах се в Сфинкса на една от твойте снимки.
Той от белмекенско се вижда се едно въшка на белата мазна седловина м/у Дено и Иречек /визуално/
Ама верно си нащракала бая убавините там.
Неделя сутринта... Cool

Вто Фев 01, 2011 12:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Хех, точно това коментираха едни девойки.. че не бил никакъв Сфинкс, ами пъпка (примерно) Laughing
Вто Фев 01, 2011 12:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Valio

Местожителство: София, Враца

Мнение Re: Мусала с гледки Отговорете с цитат
Gamina написа:
Най-накрая Jumpy

Не знам как, но разбих проклятието всеки път да съм на Мусала в облаци и мъгли. Това бяха двата дни с най-най-най перфектно време.

Clap Clap Clap
Чудесен уикенд беше. Ние също се наслаждавахме на прекрасното време, като в неделя не ни се тръгваше...
Вто Фев 01, 2011 11:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.