Автор |
Съобщение |
natchobg2
|
|
2010 г. - Равносметка |
|
В края на отминаващата и началото на Новата Година обикновено си правим равносметка в личен план какво хубаво ни се случи през изминалата година...Може би ще е интересно да споделим кои мигове през 2010 са накарали дъхът ни да спре, когато сме били в планината или където и да е другаде.
За мен лично двата много силни момента бяха - един лятото качване за първи път на Орловец и един зимен Полежан малко преди края на годината.
А за вас?
|
|
|
Пон Яну 03, 2011 4:16 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4314 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
Силни моменти бяха:
- като се качих на последния Скакавец от долината на Леви Искър;
- погледа към езерото Йозола от циркусния праг над него - тогава разбрах, че ще му се насладя от близо;
- голямото Гергийско езеро на залез след бурята;
- гледката към Черна поляна и Аладжа Слап на залез, заедно с първият поглед извън палатката на Реджепица рано сутринта като спахме на връо;
- гледката от Мусала малко след посрещането на НГ
- красивата долина на Дупнишка Бистрица от ок. м.Шамаците
Тези са силните моменти от планината тази година, за които се сещам на "примависта"
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пон Яну 03, 2011 5:13 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
- Качване на Вихрен по Джамджиевия ръб на 2-ри май. Голям лавинарник, прекрасни гледки;
- Кози камък в Родопите. Не съм предполагал, че тази стърчаща над гората скала е толкова завладяващо място;
- Качване на в. Карталка в Боздаг планина по южния склон (винаги, 5-6 пъти, съм го правил от север). Още 10 човека ми се вързаха на акъла и се накефихме максимално.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Пон Яну 03, 2011 5:50 pm |
|
|
natchobg2
|
|
|
|
Ухаааа,
Яка тема май ще се заформи! Ако и другите споделят равносметката си, ще се получи интересна класация на известни и не толкова места из планините. Накрая може и Топ 3 - 5 - 10 да си спретнем, тъкмо ще има свежи идеи за тази година!
|
|
|
Пон Яну 03, 2011 6:08 pm |
|
|
lubitel
|
|
|
За мен са:
В Рила :
Семково-Карааланица-Карааланишки езера, превала между в. Канарата и в. Реджепица-м. Горни Куки-Семково;
Семково-Карааланица-Реджебско езеро и обратно;
Семково-Сухото езеро-м.Нехтеница-Рибно (Якорудско) езеро-Мъртвото езеро и обратно (с МПС );
В Пирин:
х. Безбог-Попово езеро-Лява Краледворска порта-Тевно езеро-Мозговишка порта-Превалски езера-Валявишки езера-Джангалска Порта-х Безбог-х. Г. Делчев, бях сам и ходенето беше страхотно!;
м. Туричка черква - Беговишки превал- вр. Каменица и обратно;
х. Безбог-вр. Мангър тепе-вр. Газей-Горно Газейско езеро-вр. Малък Мангър тепе-Джангалска Порта-х Безбог-х. Г. Делчев;
х. Вихрен-Бъндеришка порта-Синанишка порта- х. Синаница и обратно;
х. Безбог-Попово езеро-Демиркапийска порта-вр. Джано-Кременски езера-х. Безбог-х. Г. Делчев;
м. Тодорова орница-х. Демяница-Голямо Валявишко езеро и обратно;
Водохващане на р. Мозговица-з. Спано поле - кота 2404 и обратно...
и много други непосещавани до сега места....
|
|
|
Пон Яну 03, 2011 7:29 pm |
|
|
irina
|
|
|
|
На мен винаги си ми спира дъха когато съм в планината, каквото и да видя Най-впечатлена бях обаче когато видях връх Казбек от близо. Не съм го качвала, само го погледах.
|
|
|
Пон Яну 03, 2011 10:42 pm |
|
|
vaskoo
|
|
|
- Качването на Чаевата чука от Мугленската река и трамбоването по Мурсалица и Чаирско из Родопите ... и лятото и снежното на Великден
- Изгрев на Песоклива вапа в Рила
- юнски Будачки камък с гледката към Йозола и снежна Централна Рила
- Урдините рилски хубости макар и за n-ти път
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Пон Яну 03, 2011 10:45 pm |
|
|
dobber
|
|
|
|
За много години!
За мен личният връх бе изкачването на северна стена на Вихрен през лятото в френска свръзка за 3 часа, като предният ден бяхме изтичали по Джамджиевият ръб.
Зимно изкачване на Мальовица по източният ръб.
Гледката от 4165 метра в Алпите и гледката към Матерхорн от Червиня. Губене, пропадане и оцеляване в ледника в снежно/грамотевична буря на 4000м.
Първото ми соло изкачване по снежен кулоар на Резньове.
Цели за 2011:
Зимно повторение на приключенията на Вихрен.
Още един опит за Матерхорн.
Зимният траверс - Мальовица - Орловец
|
|
|
Вто Яну 04, 2011 11:12 am |
|
|
ggattov
|
|
|
Като става дума за равносметка, ходения - доста, обаче ми се набива ярко един спомен от лятото......
Една нощувка в гръмотевична буря до заслон БАК, който беше пренаселен (обсебен, но това е друга тема).......
Та всичко беше в звук и картина в едно нямаше закъснение на звука от гръма, и в палатката ставаше толко ясно при всяка грамотевица по-ясно и от ден, а по стечение на обстоятелствата не си бях взел колчетата на палатката, та при положение, че гръмовете падаха доста близо, а аз си бях изпозвал щеките за заместване на колчетата..... да кажем беше интересно преживяване... и не много спокойно
Та равносметката ми е да не нося палатка без колчета......
|
|
|
Вто Яну 04, 2011 11:57 pm |
|
|
albena :-)
|
|
|
|
много работих аз 2010 и малко ходения имам
първо се сетих за едно тръгване 10 вечерта от София в събота, спане на Бъндерица и после разходка до Кутело
и едно еднодневно качване до вр.Мечит - сви ме нещо сърчицето баш на върха, такава раздираща болка не бях изпитвала, мислех си, че ще си остана на върха....
и гледката към Синаница и езерото едно лятно ходене - още ми е пред очите
за тази година, живи и здрави съм си пожелала повече ходения
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 10:27 am |
|
|
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
Динамична беше 2010 та. Дано 2011 да буде подобна, ама кой знае
Аз лично по сметки груби имам над 600км ходене из Бг планини.
Най-яките моменти:
- прехода от Клисура до Узана по билото на Балканът и завършека с къпане в река Росица
- качването на вр. Каменица - първата ми по-сериозна среща с Пирин
- нощувката на билото на Жълтец в бруталната буря и мъгла май месец
- рафтинг - не било лошо
- първото море дето не съм давал нито лев за спане, тоест 4 дена под открито небе
- Индъстриал и плескавици в Белград
- Сонисвере
- Бирен маратон в Прага - по 15 бири на ден при температура -5
- изкачването на Царев връх - мъка, мъка!
гадните неща:
- забравил съм ги вече
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 12:34 pm |
|
|
Криси
|
|
|
Миналата година си прекарах съвсем нормално, дано тази е по-добре.
С изклюиние на няколко слизания от горна до долна станция на Сопотския лифт.
Първия път, в който си отлепих краката от земята, а по радиостанцията ми заобясняваха за някакъв пич-контрол и да гледам къде бил ротора си казах: "Този път наистина я Фтасах!"
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 1:22 pm |
|
|
excalibur
|
Равносметка |
|
В личен план бих ги разделил на такива, които съм изкачил за първи път, повторени, потретени и т.н., нереализирани в предната година и разните преживелици. Минах през Голям Мермер, Петлите и Двуглав за сефте. Отново бях на Орловец и Мальовица, а Черни връх, Камен дел, Ушите и т.н. не ги смятам. Но ще запомня, че обещах на половинката за рождения и ден изживяване, което не се забравя Качих я на Мальовица, обърках на Петлите и изгубих пътеката за Орловец/ вместо надолу, качих нагоре по чуките/. И по улея от Петлите до Мальовишка река така изгоря, че и се отлепваха мехури по една педя. Да не говорим, че 2ч. го спускахме на пети и лакти, че на задник се свличахме.... Каза, че това ще го помни цял живот...И аз!!!
Въртях се около Злия зъб и се въртях. Може би ако бях сам щях да пробвам
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 6:14 pm |
|
|
ggattov
|
Re: Равносметка |
|
|
|
Но ще запомня, че обещах на половинката за рождения и ден изживяване, което не се забравя Качих я на Мальовица, обърках на Петлите и изгубих пътеката за Орловец/ вместо надолу, качих нагоре по чуките/. И по улея от Петлите до Мальовишка река така изгоря, че и се отлепваха мехури по една педя. Да не говорим, че 2ч. го спускахме на пети и лакти, че на задник се свличахме.... Каза, че това ще го помни цял живот...И аз!!! |
Ако имаше класация според мненията на останалите до момента ти давам Първо място....
Просто никой не може да ти стъпи и на малкия пръс с равносметката за 2010-та..... Сега се смея на чужд гръб, ама сигурно половинката ти, е искала жив да те одере.....
ПС: не мога да спра да се смея като чета случката
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 10:47 pm |
|
|
atanas m
|
|
|
Здравейте,
като начинаещ планинар, съм доволен!
Няколко ходения до Мусала( с едно от вече новата година); Вихрен; Бъндеришка порта;2 пъти Кончето; из околностите на Безбог; Витоша/Черни връх(десетки пъти); и не на последно място Ботев(тръгване от Паниците, по зимната пътека до върха, през пръскалото до Рай, и обратно до Паниците)
Надявам се 2011 да е по-успешна от предходната
_________________ Опознай Родината за да я обикнеш! |
|
|
Сря Яну 05, 2011 11:22 pm |
|
|
|