Автор |
Съобщение |
Svetlio70
|
Селимица,Самара или........така и не разбрах ? |
|
Върпос към запознатите с Витошките върхове.
Кой е този връх защото аз така и не разбрах от днешната ми разходка?Вървейки нагоре (по маршрута от хижа Селимица нагоре) в посока Черни връх по коловата маркировка се пада в ляво.
Поглед от пътеката с коловата маркиравка за Черни връх:
Поглед от самия връх към Черни връх :
Към........Рила:
Към язовир Студена:
Към София:
На четвъртата снимка си мисля че в далечината е връх Селимица но не съм сигурен.
Предварително Ви Благодаря!
п.п.
На картите на Домино и Картография в посока нагоре ги дават и 2-та в дясно а според мен са в ляво ![Shocked](images/smiles/icon_eek.gif)
|
|
|
Сря Май 26, 2010 9:38 pm |
|
![](templates/GreenTech/images/spacer.gif) |
pinchi
|
|
|
Селимица е приятел Самара е в дясно от заслона носещ същото име доста опустушен и ограбен през последните години ...между другото следващия път опитай да се качиш на върха след Самара (последния голям купен преди Черни връх) уви безименен панорамата от там е най-добрата на Витоша след Камен дел разбира се... ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
_________________ Що е убав този връх байно |
|
|
Сря Май 26, 2010 9:52 pm |
|
Svetlio70
|
|
|
pinchi благодаря,явно е Селимица аз така и заслон не видях
Всъщност мисля че се сетих за заслона защото гледайки към Черни връх видях един малко в дясно който се вижда и от самия Черни връх та предполагам че над него е връх Самара (някъде като Седлото).
|
|
|
Сря Май 26, 2010 10:14 pm |
|
pinchi
|
|
|
Точно така малката купчинка камъни над заслона е вр.Самара 2108 м. преди много години през декември щях да положа кости около него.... ![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
_________________ Що е убав този връх байно |
|
|
Чет Май 27, 2010 7:12 pm |
|
Svetlio70
|
|
|
Малко снимчици от разходката,този път са обработвани
![](http://4coolpics.com/pics/0410/202030410162.jpg)
|
|
|
Пон Май 31, 2010 10:33 am |
|
Jirko
|
|
|
Селимица е това да.Хубава е гледката и от Средец,вижда се цялата планина.От Камен дел е най-яко през нощта,пробвай някой път!Аз правих едни панорами от там...суперско е.Иначе от Селимица ще се получи много красив залез през зимата.
|
|
|
Пон Юни 21, 2010 9:39 pm |
|
Svetlio70
|
|
|
Да от Камен дел гледката е много хубава,а за Селимица направих една грешка аз - тръгнах късно и по обяд в жегата нагоре ми се такова мамата
Решил съм да се пробвам на някой залез като за сефте от Копитото че ми е близо.
|
|
|
Пон Юни 21, 2010 10:03 pm |
|
stanko
|
|
Има защо да се бърка |
|
Искам да обърна внимание на снимката, която си нарекъл "към язовир Студена". На около 300 метра напред там се вижда едно струпване на камъни, което от долната страна (югозапад) се бърка с върха. Просто отвъд те изглеждат като връх, а истинския Селимица не се вижда, теренът изведнъж става сравнително равнинен. За да видиш Селимица от долу трябва да си от доста полегат ъгъл спрямо планината, т.е. от доста далече.
А тези струпани камъни (скали) се счита че са част от тракийско светилище, специално изградено на това място. Така като е снимано от дясната страна има едни кубични камъни с нещо като олтар на тях. Но това е към другата тема - за морените.
Много са хубави снимките, поздравления!
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 2:28 am |
|
Svetlio70
|
|
Сря Яну 05, 2011 2:54 am |
|
stanko
|
|
|
Чет Яну 06, 2011 11:31 am |
|
Svetlio70
|
|
|
stanko няма проблем.......харесва ми сайтчето ти http://www.selimica.com ,по принцип е хубаво да се посочва автора при това положение
п.п.
Сори,видях че си го написал вече
Я кажи лятно време кой маршрут е по-лек - летния или зимния,че аз катерих по летния дето почва от завойчето срещу лагера през гората и ми се такова маменцето нагоре в жегата Трябва да изровя снимката от началото му с табелката.
|
|
|
Чет Яну 06, 2011 11:42 am |
|
stanko
|
|
|
|
За съжаление не знам кой е по-лек, защото никога не съм ги минавал. Като се катеря към връх Селимица винаги минавам по морените - така е доста по-приключенско. Най-трудно беше, когато веднъж след залез слънце слизахме по тях в тъмницата. За щастие имаше луна и беше малко по-поносимо - никой не си счупи краката (-;
|
|
|
Пет Яну 07, 2011 2:20 am |
|
|