ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Канлъдере - къде/кое е?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Канлъдере - къде/кое е?
Автор Съобщение
killborn

Мнение Канлъдере - къде/кое е? Отговорете с цитат
Здравейте,
Може би за някой този въпрос е глупав, но аз неможах да си отговоря на него.
След като изчетох многото пътеписи (снимкописи) за джендемизма и след като отворих картите и схемите за да си сверя местоположението на някой обекти немога да си обясня кое точно е Канлъдере и кое е местоположението на Хайдушката воденица.
В някой места пише че се намира на водослива на Канлъдере с Бяла река. Другаде пише че е по Джендемска река преди Големия Джендемски водопад. И тъй като бяла река и Джендемска в началото поне са различни немога да го свържа това дере с две различни реки Oops
Бих се радвал на отговор ( ако е посочено и на карта - като за слабоумни - по-добре Very Happy )

Благодаря предварително
Нед Дек 12, 2010 1:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Мене ако питаш отивай на място, очесвай района и местните хора и овчари най-добре ще те осведомят. Idea И като се върнеш ти ще разкажеш и уточниш. За един излет колебанието в топонимите не е от съществено значение, освен ако не е само излет, а ще копаеш за имане. При което положение вече си е важно.
Пон Дек 13, 2010 6:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
killborn

Незнам защо топонимията задължително трябва да се свърза с имане и иманяри.
А името ме интересува защото се споменава като ключов момент при някой от пътеписите за Джендема, а немога да го свържа с конкретно място. Rolling Eyes
Пон Дек 13, 2010 8:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Smile Добре, де! Канлъдере от тур. означава Кърваво дере. Приятен излет!
Вто Дек 14, 2010 2:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
killborn

Very Happy Не разбирам защо е толкова трудно да получа точна информация.

Канлъдере (Кървавото дере) е:

а/ дерето на изток от кафадикилди

б/ дерето на запад от кафадикилди

в/ дерето на изток от изворите на р. Джендемска при Сините камъни, което е срещуположно на Башмандренското и перпендикулярно на
р. Джендемска

P.S Превода мога да си го направя и сам проблема е че не е обозначен на нито една издадена до момента карта / Поне не на такава която има/
Вто Дек 14, 2010 7:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
planinar

Пич, тоя район не е за всеки и аз поне, не обяснявам за какво иде реч на хора, които не познавам.

Все пак, гледам че си упорит, ще ти дам един жокер: Задай ПРАВИЛЕН въпрос на чичко гуугл.
Вто Дек 14, 2010 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
killborn

Planinar,
Благодаря ти, че си толкова загрижен за моята безопастност, както и на Mediator37 за загрижеността му за "просперитета" на иманярите.
Най-верочтно не ме познаваш, въпреки че може и да сме се виждали по планините. Независимо от това един приятелски съвет - не се обръщай към непознат с обръщението "Пич".
За пореден път се убеждавам че във форумита като цяло всеки пише каквото си поиска, но станели въпрос за нещо полезно всички получават титли от инструктор и професор нагоре. Имайки предвид темата която си пуснал ("Из Джендема") явно не те е грижа кой къде ще ходи толкова много. От отговора на моят въпрос разбирам че просто ти е забавно да се правиш на интересен.
Съжалявам че трябваше да прибегна до Вашата помощ.

Ще помоля Админа да изтрие/заключи темата да не би някой да си счупи врата от география или топонимия.

Със здраве!
Вто Дек 14, 2010 11:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Чакай не бързай де Very Happy Ако искаш да пусна тук едно парче от карта, за да уточниш кои точно дерета подозираш. Евентуално после ще поразровя в по-едромащабните карти ...

Вто Дек 14, 2010 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
planinar

Тъй, тъй, тъй... практиката е показала, че отговарянето на такъв тип постове е загуба на време и лош тон, но нападаш ме – ще се защитавам. Така и така си обиден вече, още малко, няма да се забележи.

Първо: От въпроса ти ми стана ясно, че с района си на Вие. А с тези познания е малко притеснително, ако ще тръгваш натам.

Второ: Цялата нужна информация я има в темата, която съм пуснал (изглеждаше ми, че не си я чел), но е нужно да имаш базови понятия за мястото.

Трето: Опитах се деликатно да ти подскажа, че интернет търсачките вършат чудесна работа. Да, ама е по-лесно другите да ти смелят информацията. Още по-лесно е да ги обвиняваш, че не ти дават информация (по подразбиране са длъжни).

Четвърто: След като не си се справил с наличното, значи наистина нямаш работа там.

Пето: Има неписано правило сред ходещите по тия места да не се споделя публично.

Шесто: Ако след всичко написано горе имаш желание, мини на някоя сбирка да се запознаем и да ти кажа каквото те интересува.
Сря Дек 15, 2010 12:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Пьрво се извенявам че се намесвам.Познавам спасителите на Калоферския отряд от части на Карловския всичките .Просто сьвет ако несте подготвини за там невлизаите.Миналата година свалиха разложен труп от там.Бил е закачен човечица на един клон над самата река.Това са много тежки картини.Просто бьдете предпазливи има много др случаи.
Сря Дек 15, 2010 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
planinar

За този случай ли става дума?
Ако да, то той не е в джендема.
Ако не, би ли дал повече инфо?
Сря Дек 15, 2010 3:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Целият "съмнителен" район, в който предполагаш, че е Канлъдере, на моята карта е обозначен като местността "Пъклото". Голям е около 5х3 км=15квадратни км. и би могъл за 3 дни с една раница храна и палатка да го очешеш спокойно съчка по съчка, камъче по камъче, но не по това време на годината. Гледайки по картата в "Пъклото" има поне 7-8 пропастни участъка (огромни скални откоса), които вероятно са доста зловещи и биха могли да вземат жертви, и това да оправдае название като Кърваво дере. На тема произход на име имай пред вид, че Кърваво дере се казва и едно дере в Севлиевския Предбалкан, където е разбита четата на Стефан Караджа, а той е заловен жив. Т.е. основание за произход на име може да е станало сражение с много жертви и пролята кръв. Разсъждавам на глас. От друга страна, за да взема жертви това дере (не от битка, а от злополуки), все пак трябва да има поне пътека от там, т.е. да не е съвсем непроходима джунгла. От трета страна "дере" е място от където минава река. Реката копае дерета и е удобна за вървене покрай нея. Така че търси дере на река с пътека и голям скален откос поне от едната й страна. Като гледам Башмандренска река (гугъла там ни насочва за Канлъдере) няма много страховито дере в горната си част. Така че аз гласувам против дерето на река Башмандра в горната й част. А Сините камъни, които споменаваш, са горе на платото на Равнец. Догодина съм планирал да открия сезона с масива Равнец. От там само би могъл да наблюдаваш Пъклото и с карта да умуваш, както се опитвам в момента аз.
Колеги, предлагам да му кажете на човека. И понеже вие знаете, но само знаете, без да сте ходили в Резерват "Джендема" , защото ходенето в резерват е абсолютно забранено, може да му обясните започвайки с "Чували сме че...", "Стари хора са ни разказвали..." и пр.
Защото виждам, че човекът се обиди, а не трябва така да става, поне тук в нашия форум. Мисля, че някой като пита нещо трябва тутакси да му се отговаря и то подробно. Поне аз съм добронамерен, но некомпетентен да му кажа къде точно е Канлъдере в РЕЗЕРВАТ Южен Джендем, където той, сме уверени, че никога няма да стъпи, понеже е абсолютно забранено да се ходи в резерват, а иска да знае къде е Канлъдере единствено с гносеологична цел.
Чет Дек 16, 2010 8:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Американски форум- Питаш нещо и получаваш отговори.
Руски форум- Питаш нещо и получаваш нови въпроси.
Български форум- Питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Чет Дек 16, 2010 8:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik

редакция : добре де, наистина стана забавна тема Oops

Последната промяна е направена от kibik на Чет Дек 16, 2010 2:14 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Дек 16, 2010 9:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
izvetrql

kibik, не четеш внимателно. mediator37 пише увлекателно, забавна тема стана. Smile
Чет Дек 16, 2010 1:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.