Искам да ви помоля да ми дадете примерни маршрути и съвети, тъй като се събираме група, но не сме наясно с тези места.
Аз съм ходила по Пирин доста, преди две години, но маршрутите са ми неясни, тъй като не съм била по тези места.
В периода 20 - 22 август искаме да идем група от София и да качим Кончето и Вихрен и евентуално това да се съчетае с още нещо. Не е необходимо да слизаме на мястото, откъдето сме тръгнали.
Бихме издържали на преход до 6 часа на ден, но не повече. С две нощувки.
Предложиха ми един маршрут, който не ми се стори много удобен и затова ви моля за други съвети, ще са ми от полза и ще бъда изключително благодарна.
Сря Авг 04, 2010 10:45 am
In Earnest
Здравей,
При ситуация, която ни описваш / 2 нощувки, не-повече от 6 часа преход и да минете Вихрен и Кончето / нещата доста се опростяват и стесняват.
Тръгвате от х. Вихрен или Бъндерица, качвате първенеца и слизате да спите в з.Казана, който след ремонта побира комфортно 5 човека - 2-ма на наровете и 3-ма на пода. Не трябва да ви отнеме повече от 6 часа този преход, но няма гаранция, че няма да има хора с Казана. Втория ден си хващате към Премката, Кутелата, Кончето ( или подсичащата пътека ) и т.н. и спите на з. Кончето. Там пък да хванете навалицата Август ви е вързано в кърпа! Прехода не трябва да ви отнеме повече от 3-4 часа. Можете да отскочите до вр. Баюви Дупки без раници - няма да съжалявате. Третия ден ви останва да слезете до Яворов в случай, че не искате да се върнете до Бъндерица или Вихрен. Не би трябвало да ви отнеме повече от 4 - 4,5 часа. От там Разлог или Банско...
Успех!
Сря Авг 04, 2010 11:28 am
hvanigorata
И аз се интересувам:
От х. Вихрен ще ходим до върха.
1. После може ли направо за Кончето да се продължи и колко време ще отнеме?
2. От з. Кончето коя е най-бизката цивилизация? От това, което прочетох, е х. Бъндерица (4ч.), ама да попитам все пак. Има ли маркировка?
Сря Авг 04, 2010 1:47 pm
dido
Заслон Кончето е приблизително по средата между х. Бъндерица и х. Яворов. И като време, и като наклони.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Авг 04, 2010 2:40 pm
In Earnest
hvanigorata написа:
И аз се интересувам:
От х. Вихрен ще ходим до върха.
1. После може ли направо за Кончето да се продължи и колко време ще отнеме?
2. От з. Кончето коя е най-бизката цивилизация? От това, което прочетох, е х. Бъндерица (4ч.), ама да попитам все пак. Има ли маркировка?
Hvanigorata, ти от същата група ли си? Преходът от х. Вихрен през Вихрен до з. Кончето е повече от 6 часа. Смисъл, че не сте опитна пиринска компания, а с почивките може и до 7-8 часа да откарате. Иначе чист преход може и до 6 часа да докарате, но имайте предвид спецификата на маршрута!
Иначе, да, Бъндерица ти е на 4 часа, че и Яворов на толкова. Може там да ви е втората нощувка, но пак ви казвам, че на Кончето има голяма вероятност да се гъчкате!
Има маркировка така че смело хуквайте към Пирина и внимавайте из карстовото било!
Сря Авг 04, 2010 2:42 pm
hvanigorata
Не, ние сме други -- стегната групичка от трима души.
Май ще се спрем на х. Бъндерица, благодаря
Сря Авг 04, 2010 3:13 pm
faith
Нашата група ще е по-голяма, ходили сме и не е проблем по 6 часа преход на ден,всеки ден. Нагоре вече часовете, предвид и терена по Пирин, вече биха ни затруднили.
Действително ли маршрутът от хижа Вихрен до Кончето през върха е 6 часа? В едната посока?
Как ви се вижда тръгване от хижа Вихрен до Кончето и обратно до хижата? Бяха ни предложили този вариант за един ден. Точно той ми се видя непосилен, затова и се обърнах към вас.
Сря Авг 04, 2010 9:16 pm
dido
От хижа Вихрен до седловината Кончето през връх Вихрен е около 4 часа според пътеводителя, чисто време. Ако се подсече Кутело е малко под 4 часа, ако се мине през Кутело е малко над 4 часа. От седловината до з. Кончето е още около половин час.
Сря Авг 04, 2010 9:29 pm
In Earnest
faith написа:
Нашата група ще е по-голяма, ходили сме и не е проблем по 6 часа преход на ден,всеки ден. Нагоре вече часовете, предвид и терена по Пирин, вече биха ни затруднили.
Действително ли маршрутът от хижа Вихрен до Кончето през върха е 6 часа? В едната посока?
Как ви се вижда тръгване от хижа Вихрен до Кончето и обратно до хижата? Бяха ни предложили този вариант за един ден. Точно той ми се видя непосилен, затова и се обърнах към вас.
Смея пак да се намеся, дано не стане объркване или конфронтация заради различните мнения - не знам колко сте опитни из Пиринските баири, но от х. Вихрен през Върха до з. Кончето ще си ги направите 5-6 часа без почивките. Значи ги сложи 7 с почивките. Сложи още 3,5 - 4 часа до х. Вихрен през Премката и Казана. Може и да навъртите 12 часов преход, което за мен примерно не е проблем, но пак казвам - не знам как ходите, каква ви е групата и т.н. Това е мое мнение, не искам да ви обърквам плановете! 80% от горепосочения преход е безводен - това също е важно!
Чет Авг 05, 2010 10:37 am
dido
А, спор няма, всеки може да даде различно време според опита си. Аз затова давам инфо от справочника, защото там времето е внимателно измерено по известните критерии за нормално туристическо ходене.
По повод тази приказка изрових мои данни от такова ходене х Вихрен - в. Вихрен - в. Кутело - Кончето - з. Кончето, това беше на 20-и Септември 2008. Бяхме 2-ма души със нелеки раници с бивачно оборудване като за есен. Взели сме трасето за 5:10 часа, от които в движение 3:30 часа, а почивка - 1:40 часа. Не сме бързали особено, но ходенето спореше заради прохладното, почти студено време. Затова смятам, че чистите данни от справочника са достатъчно достоверни.
Чет Авг 05, 2010 3:50 pm
In Earnest
Добре ходите!
Лиспата на слънце е голям благодат за чудесния ритъм!
Чет Авг 05, 2010 4:42 pm
KoenWinterstorm
Здравейте, аз също съм от групата на faith.
Ние няма да сме стегната "група" от двама човека, а по-скоро 10+ , а и ще си носим фото-апарати и вярвам, че ще ни е нужно повече време от средно статистическото в справочника. Искам да попитам има ли вариант в който тръгваме от х. Вихрен през в.Вихрен, Кончето и после да продължим към друга хижа вместо да се връщаме. Понеже ще сме по-голяма група мисля, че заслоните няма да ни свършат работа.
Чет Авг 05, 2010 6:04 pm
In Earnest
KoenWinterstorm написа:
Здравейте, аз също съм от групата на faith.
Ние няма да сме стегната "група" от двама човека, а по-скоро 10+ , а и ще си носим фото-апарати и вярвам, че ще ни е нужно повече време от средно статистическото в справочника. Искам да попитам има ли вариант в който тръгваме от х. Вихрен през в.Вихрен, Кончето и после да продължим към друга хижа вместо да се връщаме. Понеже ще сме по-голяма група мисля, че заслоните няма да ни свършат работа.
Човече, вече достатъчно се изписа по вашия въпрос - именно за вашата група ви дадох 7 часа до з.Кончето и тъй като сега питаш за хижа наоколо това също беше коментирано. Яворов и Бъндерица/Вихрен са на по 4 часа от заслона. Така че се пригответе за 11-12 часов преход щом искате за 1 ден.
Успех!
Благодарим на всички за информацията! Изнервящо е, когато неопитни туристи питат за всичко от-до, затова благодарим и за търпението. Не сме чааак толкова зле, обаче. ;] Големите групи трудно се придвижват, това отдавна ни е ясно. Ясно е и че не искаме да замръкваме по върховете, затова ще си дадем малко (или повече) зор и ще се справим. Попрочетох информация (от пътеписи) - google много помогна за целта, хората отиват - виждат - връщат се и разказват. При късмет и хубаво време, ние ще направим същото. : )
Чет Авг 05, 2010 9:00 pm
In Earnest
kRiss написа:
хората отиват - виждат - връщат се и разказват. При късмет и хубаво време, ние ще направим същото. : )
Внимавайте с гръмотевичните бури горе по карстовото било и да носите снимки пълни с емоции
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети