ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
от х.Тъжа през вр.Боев до х.Плевен

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
от х.Тъжа през вр.Боев до х.Плевен
Автор Съобщение
ckaiyokar

Мнение от х.Тъжа през вр.Боев до х.Плевен Отговорете с цитат
За пореден път моля за информация в този форум и се надявам , както винаги до сега да я получа.
В събота- 06.11.2010г тръгваме за Балкана.Плана е от кв.Острец да идем до х.Тъжа.Там ще нощуваме и на следващия ден 07.11.2010г ще направим преход през връх Ботев до х.Плевен.моля за информация относно маршрута , условията в х.Тъжа и каквото смятате , че трябва да знам за този преход.Алтернативите от заслон Ботев са две.по лятната през северен Джендем и по зимната по билото до Жълтец и после на север.Бих искал да мина през Северен Джендем затова ако някой може да ми помогне със съвети , описание и / или снимки ще съм благодарен.
Благодаря предварително.
Сря Ное 03, 2010 2:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

Мнение Тази въпрос е повдиган повече от веднъж :) Отговорете с цитат
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2030

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2059

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=1745

но ако имаш още въпроси след като прочетеш тези три теми питай,
ПП Вероятно е да има още из форумите Smile, а да разгледах и намерих още две. Не твърдя, че съм намерил всичко това е само по заглавията и набързо ...:

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=1614

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=186

и да не те смущава, че не са до Плевен! ами до Заслона, от Заслон Ботев до Плевен лятната е приятна пресичат се доста улеи с вода, но се мина за Повече време. Зимната е с пилони и метално въже за парапет и е доста стръмна слизал съм я веднъж и нямам голямо желание да повторя, но се спестява може би час, че дали не и два.
Сря Ное 03, 2010 4:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pepino_bg

Мнение Отговорете с цитат
Само да вметна, че преди 2 седмици, когато беше почти истинско лято, всичко по лятната пътека беше сковано в лед. Преминаването на единия улей дори беше малко проблемно. Сега е по-студено, падна и сняг. Аз бих минал по въжето.

Сря Ное 03, 2010 6:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ckaiyokar

ами ще взема котки , за всеки случай, задължително ще си нося и щеките.
Сря Ное 03, 2010 7:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Нагоре да ти е здраво сърцето, надолу да са ти здрави коленете. Особености няма. Предимно тръбна маркировка, а където е с боя и да не се вижда боята опасност от загубване няма щото пътеката е една. Ако няма да видиш Сев. Джендем, гледката е предимно поляни.
Сря Ное 03, 2010 8:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

А особености дал Бол, докато се стигне до лятната от заслон Ботев към х. Плевен или до Разклонението за зимния Път Smile, ама дано си прочел внимателно предните теми, че едни от предходните които се „пробваха“ по този маршрут успяха да се объркат на всички възможни и на едно невъзможно място Smile.
Използването на лятната пътека през или по-точно над северния Джендем в зимни условия е не особено желателно и никак не е препоръчително, е те го дават да става почти лято, така че решението си е ваше.
Това обаче ми напомня да разкажа една случка, как там загубихме двама млади хора за винаги за туристическото движение, слава богу не за обществото, но за туризма ... Край?
Имаме си един Командир с признат талант в това отношение и ние миролюбиво си отидохме на Плевен, а той поведе две млади души от гр. Карлово до х. Плевен за един ден (гр. Карлово, х. Равнец, м. Дюза, заслон Ботев, х. Плевен). Това си е яко ходене, но като екстри са имали и преспи по улеите и една голяма пряспа в горната част на пътеката. Посрещнахме ги на входа на хижата и повече не ги видяхме Sad вечерта не слязоха, сутринта рано слезли към гр. Априлци и айде на стоп към Зарата Sad оставили ключовете за колата (щото с тяхната кола са отишли до Карлово) и дим да ги няма. Двете душици иначе спортни мадамата инструктор по аеробика, пича и той стегнат ама то луда работа Smile Много ходене и трепере над пропастите по хлъзгавите преспи бррррр Smile
Чет Ное 04, 2010 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

Аз мислех че пътеката над джендема ще е по-проблемна , а от това , което Джимбой е постнал оставам с впечатление , че и от х.Тъжа до вр.ботев е проблемно?
Чет Ное 04, 2010 6:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение отг. Отговорете с цитат
Здравейте!
ckaiyokar,
Маршрутът х.”Тъжа”-вр.”Ботев”-х.”Плевен” е в порядъка 5-6 степен по десетобалната скала -при добри метео.условия. При тежки метео.условия( мъгла+сняг+ураганен вятър) скача на 9-10.При хубаво време е повече от приятен.Един съвет от мен –тръгнете от х.”Тъжа” по възможност рано-4.30—5.00ч.сутринта.Ако постъпите така ще разберете какво съм имал в предвид.Предполагам сте се подготвили теоритически добре-разбирам това от материала който са ви изпратили други наши съфорумци
Желая ви успех! Very Happy
ОСЗ
Чет Ное 04, 2010 9:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

ckaiyokar написа:
Аз мислех че пътеката над джендема ще е по-проблемна , а от това , което Джимбой е постнал оставам с впечатление , че и от х.Тъжа до вр.ботев е проблемно?

пътеката над джендема?

ами те са две Зимния път от вр. Млечния чал, той просто е много стръмен (но се слиза на два крака, без висене по въжето в сухо време)

и летния от заслона към х. Плевен, когото няма лед и сняг е изключително приятен, а в в зимни условия не е препоръчителен.

А за билото се изписа много и определено там са „особеностите“, особено в не добро време, а зимата За алпинистите представлява траверс от ІV б категория на трудност, но всъщност вие вече го минавахте във варианта до Рай. Така, че за него няма какво да се каже повече.

Едно малко отклонение за върховете Жълтец (Саръкая) и вр. Млечни чал, те са близо един до друг и май по същество представляват едни масив заедно с още една две безименни височини, една от които ckaiyokar и компания бяхте взели за подстъп към Ботев Smile
Пет Ное 05, 2010 10:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

"с още една две безименни височини, една от които ckaiyokar и компания бяхте взели за подстъп към Ботев"

Да така е , точно една от безиименните Very Happy
Утре в 07:00 тръгваме , от трима станахме двама , но сериозни.
Можете да ни пожелаете "успех"
Пет Ное 05, 2010 4:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

Пожелаваме ви успех, е те времето го дават топло едва ли ще има лед и сняг така че дано видите този път красотите от горе и снимайте яко, а щом сте без скаути + добрата прогноза, този път съм по спокоен за вас
Пет Ное 05, 2010 4:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

Ами ходихме , извървяхме го , времето беше чудесно, пътя приятен , гледките невероятни.
Ще драсна някой ред, когато ми дойде музата , ще се опитам и със снимки да го онагледя.
Моля Митко, от този форум, който ме разпозна по пътя да ми драсне едно ЛС.
Чет Ное 11, 2010 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.