Приятели на 24-25-26 септември ще правим преход добрила през всички върхове по билото до ботев и ще слезем на рай.
това трябва да стане за 1 ден , тръгване в 6 сутринта на 25 от добрила.
моля който има впечатления от маршрута , може да бъден с някакъв съвет или да посочи линк с пътепис , описание и снимки да го направи.
преди време хората от този форум много ми помогнаха със съветите си един 4 дневен престой в пирин.
Отново разчитам на вас да се подготвя добре.
благодаря.
извинявайте за правописа.
Пет Сеп 10, 2010 7:26 pm
izvetrql
Около 20 км през лееко насечен терен, звучи ентусиазирано. Бихте ли ме поканили и мен, моля?
Съб Сеп 11, 2010 9:19 am
ckaiyokar
ами ако на 25 в 6:00 си готов за тръгване от добрила в посока изток , може да тръгнеш с нас
Съб Сеп 11, 2010 1:43 pm
izvetrql
В края на септември тръгване в 6? Работата е сериозна, как да не дойде човек.
Пон Сеп 13, 2010 10:15 am
JimBoj
Здравейте, ами този преход в различи варианти след заслон Ботев съм го правил 3-4 пъти последния ми е съвсем пресен от август, така че мога да бъда полезен.
Продължителността със слизане на х. Рай зависи от степента на подготвеност, времето и броя и времето на отклонения оптималното време е между 8 и 12 часа , диапазона е голям защото терена е пресечен и се дават големи отклонения.
От Добрила до езерцето под вр. Голям Купен няма нищо особено, ако не се брои това, че трябва да се избере един от двата варианта по зимната през връх Амбарица или по лятната към Левски, край Залъмовото Кладенче и седловината Пладнешки ярове. Времето от хижа Добрила до седловината Пладнешки ярове и по двата пътя е еднакво.
1. През Върха е малко по изтощително и безводно, но пък изгрева и гредката от Амбарица са голям плюс
2. По лятната е по леко, но по- дълго има вода, но тя е малко в страни е лесно може да се пропусне.
Избора е ваш !
От където и да се мине за 2:30 до 3 часа се стига езерцето и започва едни доста дълъг красив, но не особено приятен участък за ходене. Западния склон на купена е изровен от пороите и въжето е останало в небесата, има пътека, която обикаля изровения участък, но н я тази година не я хванахме, така или иначе става въпрос за едно кратко (но трудно) качване 15-20минути и сте на върха. Следва спущане, което на 3-4 места е осигурено с метално въже. И както казва Чорчопов трябва да се внимава на всяка крачка защото на север зеят няколко стотин метрови пропасти , следва едно дълго и също не особено приятно подсичане Кръстците, нагоре - надолу по тясна пътечка, а от север си е все така .
Точно преди костенурката билната пътека се пресича с Видимската и аз въпреки, че бях минавал два пъти без да се объркам, август тръгнахме на долу и на север и загубихме 30-40 минути, докато се върнем. Ами точно на отклонението има бледа маркировка на горе, после още веднъж има стрелка на горе, така че човек трябва много да се постарае за да се обърка, но ако трайно започнете да губите височина, направи ли сте го и вие.
Следващия препъни камък е Жълтец, като го стигнете има два варианта, този който изглежда по неудачен е на горе и на ляво без пътека, как да разберете, че точно това е място и на къде да се върви, нямам точен съвет, след костенурката се излиза на хубава „скоростна пътека, която първо слиза леко, после леко се качва и се стига в подножието на Жълтец. От тук на дясно тръгва добре очертана пътека маркирана при това с билна маркировка (червено). Много е приятна и с лек наклон отива към Дюза, като чиста теория нищо не пречи да отиде на Дюза и от там по Лятната Пътека х. Левски х. Рай да стигнете на Рай, но ще пропуснете връх Ботев и Тарзановата пътека. Дори и да тръгнете по тази пътека след 30-40минути ще стигнете пилоните (зимния път за Ботев) който трябва да се следва, тоест след срещата на хубава пътечка с пилоните с преви завой на ляво и на-горе (на север), в случай, че целта е заслон Ботев. И по пилоните, по пилоните и заслон Ботев. Преди да се объркаме GPS казваше че имаме 5 километра до заслона, ходихме 30-40минути стигнахме до зимния път и пак имахме толкова .
Други особености по пътя няма, от заслона 50-60минути до върха, от върха 2 часа слизане по Тарзановата. От Добрила през вр. Амбарица до заслон Ботев вода няма, разстоянието се минава между 6 и 9 часа и това трябва да се има предвид.
Пон Сеп 13, 2010 1:35 pm
ckaiyokar
Джимбой много благодаря за подробното описание , ще го разпечатам и по картата ще го разуча подробно.
Това езерце може би е прословутата локва- тя става ли за пиене? предполагам , че не.
разбирам че най-опасното място е купена(предполагам големия) , там ще внимаваме , аз лично искам да се качим на всички върхове по пътя , но относно купена има ли вариант за подсичане.
За кръстците не разбрах това нагоре-надулу по подсичащата пътека ли е , и има ли пътека през върховете.
Още веднъж благодаря за изчерпателния отговор , ще ти бъда благодарен да ми отговориш на допълнителните въпроси.Още нещо.Ако времетто е дъждовно- в смисъл превалявания има ли по-особен риск.С нас ще има 3-4 деца -скаути сравнително добре подготвени, и ако е буря силен дъжд , гръмотевици , сериозна гъста мъгла най-вероятно няма да тръгнем.Но ако е само превалявания и мъгла на талази , се надявам да тръгнем.Та затова питам дали да поемем този риск.
Пон Сеп 13, 2010 6:28 pm
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово
Да се включа и аз в темата. Значи за Локвата (според мен не става за пиене, защото там поят стадата наоколо и не се оттича), а също тя не е точно на пътеката и има едно 10 минути спускане. За Купена западната част няма особени проблеми (особено ако е на изкачване). Източната му е малко по сложна (но си има метално въже, което помага на три места), но все пак трябва да се внимава. За подсичане в горната част на Купена (т.е. ако си стигнал премката между Малкия и Големия купен и не искаш да слизаш на пътеката х. Добрила - х. Левски) не знам да има някакъв вариант, а и особено ако сте с деца не пробвайте, какъвто и да е вариант (освен ако не слезете на лятната пътека за Добрила-Левски през Локвата после да продължите по нея и след това да се качите пак на билото след вр. Кръстеца (т.е. там където Джимбой описва, че са хванали пътеката на север и са загубили 30-40 минути)). След Купена до Костенурката (лятната пътека) не минава през върховете (или връхчетата по-точно), а ги заобикаля. Въпреки това, тя пак си ходи нагоре-надолу. Върховете между Купена и Костенурката могат да се качват (като си избираш сам вариант от къде, като преценяваш на място). Лятото като ходихме един от нас ги качи почти всичките, но мене ме домързя (въпреки това трябва да се внимава, ако се качват, особено ако е морко или има мъгла или силен вятър). Само да вметна, че аз не бих препоръчал на нормален турист, който не е ходил по тези места да пробва да минава точно по-билото между Купена и Костенурката (да не кажа, че това е невъзможно без алпийска техника и осигуровка) (т.е. ако ще качвате върховете, избирате си най-лесния участък от подсичащата пътека на горе и после се връщате по него пак на подсичащата пътека и после по подсичащата до другото връхче, което ви харесва и там същата процедура).
Поздрави.
Последната промяна е направена от milen_kb на Пон Сеп 13, 2010 11:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Здравей! Знам какво е информация и ще се опитам да помогна.
Иначе желанието ви е класика в жанра и има много пътеписи, но е уникален траверс за мен, просто защото обожавам Голям Купен.
Оставям ти снимки от идентичния маршрут, но през връх Ботев и не за 12 часа. Наистина, не е от тази година, но едва ли любимата ми местност се е подместила сериозно.
Джим ти е дал много точни съвети. Ще добавя факта, че много лесно би се объркал:
- на пътеката под Кръстците – дръжте билото твърдо, иначе може да отпрашите яко на север и надолу;
- след Костенурката преди Жълтец – там изгубих много време, здраво се бях заблудила. Мой съвет - дръжте и тук билото, никакво подсичане от юг (дясно).
Това са само мои съвети, държа да кажа. Решението е ваше.
Подсичане на Купена – не знам за такава опция, но и да има, не пропускайте тази емоция от върха. Действително от запад и тогава беше яко изровена пътеката нагоре, на снимките се вижда добре... Ако нямаше хора преди мен и не ми бяха издърпали раницата, нямаше да мога да висна на проблемната скаличка, просто защото съм 1,55 и с товар въжето беше съвършено недостижимо.
Минава се, обаче.
И последно. Споменаваш, че ще си с деца. Далеч съм от мисълта някого да подценявам – аз самата нямам никакви претенции за темпо, дори напротив, но е краят на Септември – чисто като астрономическо време денят ви е силно скъсен вече...
Освен това ако ще търчите като алтави през това безумно красиво било, не си заслужава. Каквото и да решите, желая успех! И да се кефите на макс!
_________________ Сърцето има доводи, които разумът не признава. Блез Паскал
Пон Сеп 13, 2010 11:00 pm
ckaiyokar
milen_kb благодаря , много полезна информация.Май ще се откажа от качване на всички връхчета и ще вървим по подсичащата пътека от купена до костенурката.Би ли казал ( предполагам че там на място ще се ориентираме, и за човек вече ходил въпроса е явно глупав,)но от север или от юг е тази пътека.
Пон Сеп 13, 2010 11:01 pm
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово
По голямата част е от север (за Купена - Костенурката), от юг не се сещам да минава (но може и да има малък участък), т.е. както си написал на място се орентирвате и следвате маркировката (лятната).
Пон Сеп 13, 2010 11:06 pm
JimBoj
Ами подсичане на връх Купена няма, ако не се брои варианта да се кара по лятната пътека от Добрила чак до Видимсакта пътака, но от юг тази пътека се хваща трудно, дори от хора които я знаят къде е. Това е пътека по която овчари и говедари са прекарвали животни от Карлово да с. Видима (сега квартал на град Априлци), но вече не се ползва и от южна страна се е загубила.
За Кръстците, едни приятел алпинист ги е минавал зимата и каза, че е отвратително и това което лятото е разходка зимата е ад. Съвета с качване и слизане ако държите да се качите е брилянтен.
Вариантите за бягане от билото са:
1. След вр. Амбарица преди седловината Пладнешки Ярове пътека на север към х. Амбарица, хижата е близо на около час след отклонението (вариант на тази пътека тръгва и от самата седловина)
2, 3 ами те са за настина краен случай. При локвата и след слизането от вр. Купена, между Купена и Кръстиците и на двете места може да се слезе на юг до лятната пътека, ноо ... стръмно, хлъзгаво и тревисто
4. На север или на юг по Видимската пътека.
5. от преди вр. Жълтец по тази подсичаща го от юг пътека към Дюза и после към Равнец или Левски (заслон Ботев е по близо, но понякога вървенето по билото е невъзможно)
6. От вр. Млечни Чал по пилоните на юг към Дюза или на север към х. Плевен, тук още повече най- близката точка е заслона. Към х. Плевен е по близо от х. Левски, но слизането е изключително стръмно, макар и обезопасено с въжен парапет.
За скаутите вие си знаете, но при лошо време вероятно не е добра идея да ги пробвате, където и вие не сте ходили.
На останалата част от въпросите milen_kb и Галена са отговорили точно изчерпателно.
Вто Сеп 14, 2010 2:19 pm
ckaiyokar
Този въпрос е леко извън темата но е важен.
Как да се придвижим от Калофер до Тулово или Дъбово през ранния следобяд на 26.09.2010г.
За влака в 13:30 часа знам, но това означава скоростно слизане от х.Рай и после 2 часа престой на Тулово.
Дали няма някакъв транспорт- автобус , който тръгва по- късно и пристига навреме- около 16:30 в Тулово
От в. Ботев до х. Добрила е 5 часа, поне аз съм го минавал за толкова тази година.
От х. Рай до в. Ботев е 2,5 ч.
Значи в обратната посока ще е пак толкова или тотал 7,5 ч.
Ако тръгнете в 6, ще пристигнете в 14 ч. като се има предви че сега се стъмва в 19-20 ч. то имате 3 ч. за почивки и съзерцаване на красоти от върховете.
_________________ skype: stm.desk
Чет Сеп 16, 2010 12:54 pm
ckaiyokar
джимбой мн.благодаря
бст- ние също така го смятаме и се надявам да успеем
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети