Запитване за маршрут: Априлци-х.Тъжа-х.Плевен-Априлци
Искам да ви попитам за подробности по въпросния маршрут.
Да уточня, че района не го познавам. Даже никога не съм обикалял в Стара планина.
Идеята е да се остави колата в Априлци и същия ден качване до Тъжа. На следващия ден до х.Плевен. И на третия ден - х.Плевен-Априлци.
Време - началото на януари.
Всичко каквото може да ми кажете, ще е от полза. Летни и зимни маркировки, времена, има ли лавиноопасни места по маршрута и т.н.
Проблемите са дребни. Първия е, къде да си оставите колата. Ако я оставиите в кв. Острец, ще вървиите пеш около час, по път който може да се мине с автомобил. Но тогава ще оставите колата без надзор. Решете. Нагоре вървите по дълга пътека, пресичайки завоите на пътя до Табите. Проблем нямате. От кв Острец до х.Тъжа е около 3,5-4 часа. Зависи от вървенето. След Тъжа зимната маркировка е идеална, минавате река Тъжа, изкачвате се до билото, минавате Русалийските гробища(гробища няма, само името е таково), леко изкачване до връх Юрушка грамада, леко слизане до местноста Пилешкия полог. От тук има два начина за продължение:
1- Ако пътя е чист, по пътя до заслон Маринка.
2-Изкачвате връх Параджика и слизате на заслон Маринка, покрай връх Ушите.
Изкачване до Малкия Юмрук и за 15 минути сте на Ботев, заветния връх на много туристи.
Бързо слизане до много приятния заслон Ботев(поне за мен). Сега като сме в разгара на зимата, в никакъв случай по лятната пътека към х.Плевен. Изкачвате Безименния връх, вр.Млечния чал-2254 метра, слизате по осигурителното въже до местноста Пеща, през гората и ски пистата сте в х. Плевен.
Надолу до водохващането(паркинга) е около 30 минути Още около 1 час до кв.Видима. Между Видима и Острец има голямо разстояние. Не съм сигурен, но мисля, че е около 20 км.
Ето, колко лесно нали, даже забавно, но на нета. Иначе не е много лесно, зависи от времето. Минавал съм го за 8-9 часа, а друг път за 3 дни. Внимавайте!
По зимната пътека няма лавиноопасни места, но не тръгвайте по лятната пътека след заслон Ботев. Извинете ме, че ви отнех много време, но ще ви бъде от полза.
Много ми е приятно да упътвам колеги, по пътеки, които ми са познати.
ако нямате ЗИМЕН планиски опит това не е маршрут за м.Януари!
Цитат:
Проблемите са дребни
Подозирам, че Мечо Пух никога не е преминавал маршрута на сняг.
Жестоко се лъжеш. Около 7-8 пъти съм го минавал през зимата. Ако не е забравил можеш да питаш Митьо Габареца, който работеше на върха. Поне 3 пъти съм го сварил там. Помня, първото си зимно минаване на 4 Февруари 1987г. за една среща на х. Плевен, след курса за планински водачи в ЦПШ-Мальовица. Мисля,че задоволих любопитството ти.
ако нямате ЗИМЕН планиски опит това не е маршрут за м.Януари!
Цитат:
Проблемите са дребни
Жестоко се лъжеш. Около 7-8 пъти съм го минавал през зимата. Ако не е забравил можеш да питаш Митьо Габареца, който работеше на върха. Поне 3 пъти съм го сварил там. Помня, първото си зимно минаване на 4 Февруари 1986г. за една среща на х. Плевен, след курса за планински водачи в ЦПШ-Мальовица. Мисля,че задоволих любопитството ти.
Еее, човек, незнам за предходните ти 6-7 минавания, но това е несериозно. В тия преспи трудно ще затънеш над глезена.
Съжалявам, че се опитах да му помогна на човека. Убивате всякакво желание за писане в този форум. А може би това ви е целта. Извинете ме, може би си постигнахте целта.
ако нямате ЗИМЕН планински опит и подходяща зимна екипировка това не е маршрут за м.Януари!
Цитат:
Проблемите са дребни
Kibik, ти колко пъти си го минавал този маршрут през зимата? Аз не съм го минавал никога и ми е интересно. Тааа ... дет вика Ристе, пусни некое кадро да видим за какво става въпрос.
@Meco Puh
Не се връзвай толкова. Кучето си лае, керванът си върви.Има ли смисъл да споменавам , че ти не си кучето?
Има ли тема, дет да се не заглозгате?!?
А да земете малко да се укротите, а?
И да вземете да се расодите малко по планината?
Моята пи*ка е най-голяма. 6 дневна зимна е. Над 2400м.н.в. средно
Има ли тема, дет да се не заглозгате?!?
А да земете малко да се укротите, а?
И да вземете да се расодите малко по планината?
Моята пи*ка е най-голяма. 6 дневна зимна е. Над 2400м.н.в. средно
Ристе, ти си модератор,нали? Ами вземи мерки да спрат тези неща тогава.Че модерните маунтин джедаи много се развилняха.И да си избиват комплексите точно върху Мечо Пух ... ами сори, но това вече не е смешно .
П.С. Нямам нищо против моите постове по темата да се изтрият или преместят, не ми дреме.Махни обаче и другите постове!
Съб Дек 31, 2011 12:31 am
Todor
Здравейте.
Съвсем скоро /в сряда/ с Вени си разтъпкахме снегоходките по част от маршрута х.Тъжа - Параджика - х.Тъжа. Съответно ние направихме и партина, но по лятната пътека до Росалийте. Всъщност хващането на зимната пътека от х.Тъжа никак не е лесно. Новопоставените колове просто изчезват в гъсталака /пак някой не си е досвършил работата/ и нашият план беше да излезем от гората по лятната пътека и после по нейният край да се качваме нагоре до пресичане на зимната маркировка. Когато излязохме от гората прецених, че лавинната опасност е точно нулева поради количеството и състоянието на снега, а пътеката е лесно проследима и продължихме по нея. Все пак беше достатъчно тежко за да ни отнеме 2ч.30м. до Росалийски гробища, което иначе е 1-1,5 часа. Най-тежко ми беше правенето на партина по Юрушка грамада, където на места снегоходките се заплитаха в хвойната. Непосредствено преди изкачване на Параджика на зимната пътека излизат следите на рактрака, който вози хората към върха. От там насетне изкачването е разходка. Ние бяхме на Параджика около 13 ч. - т.е. съвсем спокойно по светло можехме да стигнем до заслона, но нямахме такива планове и след като се насладихме близо 1 час на гледките за около 3 часа се прибрахме в хижата.
Искам да подчертая, че всичко това вероятно не е актуално след настоящия снеговалеж и не искам други да се подвеждат и да минават по летни пътеки през зимата. Едва ли някой може да даде точна рецепта за зимно ходене в Балкана. Аз лично залагам около 2 пъти повече време /в сравнение с лятното преминаване/ когато си правя предварителния план и зимата ходя на места, които добре познавам от лятото. Отделно от това след едно принудително нощуване на "лек маршрут" поради виелица, вече никога не ходя без примус зимата в планина.
Поздрави и приятно и безаварийно ходене!
Съб Дек 31, 2011 6:07 pm
Niko
Искам да напомня на Velio, че ако остави колата си в кв. Острец, изходния пункт за х. Тъжа, и после се спусне през х. Плевен в кв. Видима, ще има сериозен проблем да стигне обратно до колата си. Разстоянието е, както пише Mecho Puh, около 20 км, а в Априлци няма таксита. С маршрутките не знам какво е положението, но винаги когато са ми трябвали, е нямало.
Бих препоръчал друг маршрут, при който колата се оставя на Вец Видима, тръгва се по пътя за Видимско пръскало, след известно време се хваща пътеката за Турския рът ( има табела), по който се стига до билото, на запад от х. Тъжа. Оттам се продължава за вр. Ботев и х. Плевен. Като се спуснеш от х. Плевен надолу, стигаш обратно до колата си.
Вто Яну 03, 2012 12:21 pm
ИВОКОЛЕВ
Маршрута от ВЕЦ ВИДИМА по пътеката за Турски рът и до билото над х.ТЪЖА е много интересен и приятен.Гледките са невероятни.Препоръчвам го на всеки,които ще се качва на х.ТЪЖА от север.Проблема според мен е,че зимата последната част ,преди излизането на билото има опасност от лавина.Маркировката е синя.
Помня едно качване от кв.Острец до х.Тъжа преди 3,4 години,
последния ден на февруари срещу 1ви март. Който иска да вярва,
но тръгнахме група от около 15души //може би + - 1,2// около обяд и уцелихме
много навалял нов сняг, почнахме от коляно, до кръста, а на места имаше повече от 2мт
и правихме пъртина стъпка по стъпка до самата хижа. Като се има предвид,
че сме се въртяли на челото на групата толкова много души за да си почиваме докато правим
пъртината, смятайте как сме пълзяли до там след като пристигнахме след 22ч!
За радост всичко мина без проишествия, а края на вечерта в хижата е паметен за мен,
толкова вкусна вечеря, толкова песни изпяти за една вечер от край до край и толкова усмихнати хора
и настроение не съм виждал в нито една друга хижа.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети