Автор |
Съобщение |
mislesht
|
Дарове от природата - билки, гъби, плодове |
|
Още като слизахме в гората, в Рила с Дидо си приказвахме за разни билки и особено за наличието(отсъствието по-скоро) на риган по ония места. После ми дойде идеята да понапиша тук за даровете на природата, намиращи се все още по нашите планини.
Надявам се занапред темата да се позапълни и много хора да научат за неща които са опитвали, но не са виждали като растения, а може би само са чували.
|
|
|
Вто Авг 21, 2007 12:15 pm |
|
|
mislesht
|
|
Вто Авг 21, 2007 12:54 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
А, браво Само да допълня - накрая намерих аз риган в района на Тодорова орница, в Пирин. Добър отличителен белег е както ми каза червеникавото стебло и сравнително гладките листа, за разлика от подобните растения.
Аз бих добавил и мента/мащерка - въобще яки са тия билки за чай из баира привечер.
|
|
|
Вто Авг 21, 2007 12:56 pm |
|
|
mislesht
|
|
Вто Авг 21, 2007 1:05 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
|
|
Аз бих добавил и мента/мащерка - въобще яки са тия билки за чай из баира привечер. |
През зимата, за чайче и аз му добавям малко мента, ако има - комбинацията е точна!
|
|
|
Вто Авг 21, 2007 1:07 pm |
|
|
Myrzel
|
Пирински Чай |
|
Може да добавиш тук и Пиринският чай (така поне му казват по нашият край ) Но май е по-известен като Мурсалски, яувал съм го като Шар планински , а в Природонаучният музей в София мисля че го бяха написали Алиботушки. Нека поне му изясним името
|
|
|
Чет Сеп 06, 2007 2:31 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Мурсалски го знам. Чакам Speedy да пусне някоя оригинална снимка от неговата колекция, че да напишем нещо... В Уикипедия нищо не пише още по въпроса.
|
|
|
Чет Сеп 06, 2007 11:35 am |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Чет Сеп 06, 2007 3:13 pm |
|
|
Myrzel
|
|
Пет Сеп 07, 2007 9:01 pm |
|
|
mislesht
|
|
Пет Окт 26, 2007 5:28 pm |
|
|
Speedy
|
|
|
Много хубаво е станало за Пиринския чай. Не знам обаче поради какви причини преди няколко години е бил изваден от червената книга. Каза ми го една мома от РИОС-а в Благоевград.
|
|
|
Пет Окт 26, 2007 6:34 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
Допълних започнатата статия и качих снимките, които щракнах за случая.
|
|
Не знам обаче поради какви причини преди няколко години е бил изваден от червената книга. Каза ми го една мома от РИОС-а в Благоевград. |
Това вярно ли е? Може би заради това че се отглежда достатъчно в културни насаждения.
Обаче гърците са го затрили, може и тук да стане така. При вас циганите спохождат ли го?
|
|
|
Съб Окт 27, 2007 10:03 pm |
|
|
koce
|
|
|
|
|
|
Допълних започнатата статия и качих снимките, които щракнах за случая.
|
|
Не знам обаче поради какви причини преди няколко години е бил изваден от червената книга. Каза ми го една мома от РИОС-а в Благоевград. |
Това вярно ли е? Може би заради това че се отглежда достатъчно в културни насаждения.
Обаче гърците са го затрили, може и тук да стане така. При вас циганите спохождат ли го? |
За циганите незнам,ама доста българи го берат заедно с корените.
_________________ Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост,
твойта прелест,
ах, те имат край. |
|
|
Нед Окт 28, 2007 9:32 pm |
|
|
Speedy
|
|
|
Хм. Чак пък да са го затрили! В Боздаг видях доста пирински чай. Цигани не съм виждал да го берат. Те не са прости. Няма достатъчно келепир в тая работа. Те берат, събират и обират други неща.
|
|
|
Нед Окт 28, 2007 10:01 pm |
|
|
natam-nasam
|
|
|
|
Чак сега я забелязах тази тема за даровете на природата, може би защото съм на такава вълна след разходката ни из плодородната Балканска гора.
Аз тук ще се включа за гъбите и почвам от сърнелата:
Най-характерното за тази гъба са кафявите и "люспи", вижда се на снимките какво имам предвид. Има други гъби, които изглеждат по подобен начин, но кафявите петна по тях нямат вид на люспи, а имат вид на пръскано с боя.
Много е вкусна панирана или нарязана на ситно и запържена с лук.
А ето и повече инфо от уикипедия.
|
|
|
Вто Окт 30, 2007 3:20 pm |
|
|
|