Здравейте!
Вчера направихме един наистина жесток/ и в прекия, и в преносния смисъл/ преход из района!
От ЦПШ/9:45/, през х. Мальовица, БАК, подсичане на Ловница, Купените, Страшното езеро, Свинското езеро и ЦПШ/19:45/.
Заради съвета на срещнат планинар, че слизането е възможно от всеки улей пробахме спускане между Средния и Малкия Купен/което за нас се оказа абсолютно невъзможно- а и там си изгубих щеките/, спускането до Страшното се оказа по силите ни чак в улея между Безименния и Попова капа.
Видяхме зор до тук, но най голямата грешка, която направих бе, че реших да минем през Свинското езеро/до сега не бях ходил там/- първо спускахме невероятно стръмни каменни пасажи без ориентири -само тук таме с пирамидки и когато изморени стигнахме до Свинското се оказа, че на долу почти няма пътека/ някакво подобие покрай рекичката, но обрасла, кална и клек/- направо отврат, напълно отговаряща на името на езерото!
Тогава ми дойде "гениалната идея" да подсечем склона с изгорелия клек и да се доберем до горната станция на ски влека над ЦПШ и прибиране по пистата.
НЕ ГО ПРАВЕТЕ- беше ужасно- влязохме в чупещ се, драскащ, заклещваш, заплитащ, изтощаваш, отчайващ, безкраен изгорял клек!
Едвам се добрахме до влека- направо си мислех, че там ще замръкнем, но слава Богу!
И все пак малко снимки за хубав финал:
http://andimit.snimka.bg/mountain/okolo-maljovica-21-08.527615.20217101
Всичко най!
П.П. А който ми намери щеките в улея между Малкия и Среден Купен- ще почерпя
Нед Авг 22, 2010 11:47 am
airwolff
Мразя (изгорял)клек
И Аз бях там, и Аз лазих в клека...
Нед Авг 22, 2010 8:51 pm
andimit
Да питам тука, благодаря предварително:
До Страшното от къде бихте ме посъветвали да минем на отиване: през Йончево или по "нормалния" маршрут? И ако се качим през Попова капа и минем през Купените, можем ли безопасно да се смъкнем пак на Страшното езеро или трябва по пак през Попова капа да се върнем?
Чет Авг 26, 2010 2:17 pm
pux
Аз бих се качил по "нормалния" маршрут към Страшното езеро, че много мразя да ми се набиват краката по пътя от х. Мальовица надолу.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети